09:08  Πέμπτη, 25  Απριλίου  2024 
elendetr

Περί Μνησικακίας

Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021 13:02
Διαβάστηκε 752 φορές
Περί Μνησικακίας Joan Miró, “Head Of A Woman”, 1938.Hitler, Mussolini and Franco – are the pelvis bones of the fascist Europe. The mothers of fascists are jubilantly dancing.

Ο χαρακτηρισμός των πράξεων που οδήγησαν σ’ αυτήν την ανάρτηση ως μικροπρεπών θα ήταν άστοχος. Αναφέρομαι στη σκόπιμη περιφρόνηση της προκριματικής προσπάθειας του Λευτέρη Πετρούνια από τον δημόσιο τηλεοπτικό φορέα. Αναφέρομαι επίσης και στην ταπεινωτική αναδίπλωση της προεδρίας της ελληνικής δημοκρατίας όσον αφορά την παρασημοφόρηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου.

Οι ανθρωπολόγοι χωρίζουν τις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας σε κοινωνίες εντροπής και κοινωνίες ενοχής. Ζούμε σε μια κοινωνία ενοχής. Σε μια κοινωνία εντροπής η δημόσια εικόνα, η κοινή γνώμη και η ηθική υπόσταση αποτελούν το υπόβαθρο της πολιτικής συμπεριφοράς. Είναι ο λόγος που αυτοκτονεί ο Αίαντας. Είναι ο λόγος που ο Ιωάννης Καποδίστριας βαδίζει αγέρωχα και με ανοιχτά τα μάτια προς εκείνους που γνωρίζει ότι βρίσκονται εκεί για να τον δολοφονήσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να αντιδρά στις βρισιές και στις κατηγορίες. Η επικοινωνιολογία διδάσκει ότι και η αρνητική δημοσιότητα συνιστά διαφήμιση. Ιδιαίτερα αν ελέγχεις τα συστημικά μέσα. Ο εφοπλιστής και ο δημοσιογράφος μπορούν να ωρύονται και να βυσσοδομούν* όσο θέλουν. (*βυσσοδομώ: σχεδιάζω κρυφά και ύπουλα κάτι κακό για κάποιον· μηχανορραφώ)

Σημασία έχει το ποινικό μητρώο. Όχι τι θα αποφάσιζαν οι δικαστές ή πως θα κρίνει η δήθεν αδέκαστη ιστορία, της οποίας η αξιολόγηση φτάνει πάντα αργά, στερείται βαρύτητας και τελικά δεν ενδιαφέρει σχεδόν κανέναν. Κι ακόμα περισσότερο που θα αποφάσιζαν να ρίξουν τη βαριά σκιά τους τα ντόπια βαριά πορτοφόλια και οι εξωχώριοι επικυρίαρχοι. Σε μια κοινωνία ενοχής κανένας, ειδικά πολιτικός, δεν είναι τόσο ματαιόδοξος ώστε να μένει άγρυπνος για την υστεροφημία του. Η σύγχρονη ελληνική ιστορία βρίθει ανάλογων παραδειγμάτων. 

Σε μια κοινωνία ενοχής το δίκαιο είναι και ηθικό. Και το τι είναι δίκαιο το αποφασίζουν τα δικαστήρια. Αν το κοινό νομίζει ότι παραβιάζεται το περί δικαίου αίσθημά του, μπορεί να το αποκαταστήσει στις εκλογές. Αν οι εκπρόσωποι του λαού ή οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των πληγωμένων αισθημάτων του κοινού επείγονται, μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Τα υπόλοιπα είναι εμπορεύσιμες ηθικολογικές φωνασκίες.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος διαφημίζουν την Ελλάδα με τρόπο ανοίκειο σε σύγκριση με τον επίσημο αυτοπροσδιορισμό της χώρας. Ο πρώτος αριστεύει και διακρίνεται διεθνώς με τις αθλητικές επιδόσεις του. Ο δεύτερος τιμάται και αναγνωρίζεται διεθνώς για τη ανθρωπιστική του δράση.

Θεωρώ τις κυβερνητικές ενέργειες εναντίον των προσώπων των Λευτέρη Πετρούνια και Ιάσονα Αποστολόπουλου μνησίκακες. Αν η ερμηνεία που αποδίδω είναι εύστοχη, τότε τίποτε δεν είναι πιο ακριβές για την περιγραφή της μνησικακίας από τον σχετικό λόγο του Ιωάννη της Κλίμακας1: Μνησικακία σημαίνει, κατάληξη του θυμού, φύλακας των αμαρτημάτων, μίσος της δικαιοσύνης, απώλεια των αρετών, δηλητήριο της ψυχής, σαράκι του νου, ντροπή της προσευχής, εκκοπή της δέησης, αποξένωση της αγάπης, καρφί μπηγμένο στην ψυχή, δυσάρεστη αίσθηση που αγαπιέται μέσα στη γλυκύτητα της πικρίας της, συνεχής αμαρτία, ανύστακτη παρανομία, διαρκής κακία. Και τούτο το σκοτεινό και δύσμορφο πάθος, η μνησικακία δηλαδή, ανήκει στα πάθη που γεννιούνται από άλλα πάθη.

Οι αιτίες που με γεννούν [εννοεί το πάθος της οργής] είναι πολλές. Και ο πατέρας μου δεν είναι ένας. Μητέρες μου είναι η κενοδοξία, η φιλαργυρία και η γαστριμαργία· μερικές φορές και η πορνεία. Εκείνος που με γέννησε ονομάζεται τύφος, δηλαδή έπαρση. Οι θυγατέρες μου ονομάζονται μνησικακία, έχθρα, δικαιολογία και μίσος.

Ας μη θεωρήσει κανείς ασήμαντο πάθος τούτη τη σκοτομήνη*, δηλαδή τη μνησικακία. Γιατί πολλές φορές συμβαίνει να καταλαμβάνει και τους πνευματικούς άνδρες. (*νύχτα χωρίς φεγγάρι)

Παραπομπή:

1. Ιωάννου του Σιναΐτου, Κλίμαξ, Εκδόσεις Ιεράς Μονής Του Παρακλήτου, Έκδοση Δεκάτη 2006, Αποσπάσματα από τις σελ. 165-169.  

#NotMyPresident#petrounias#ERTTokyo2020

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis