13:57  Πέμπτη, 28  Μαρτίου  2024 
elendetr

Ιστορικός Μηδενισμός & Σαγκάη.

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 21:27
Διαβάστηκε 633 φορές
Ιστορικός Μηδενισμός & Σαγκάη. In this photo released by China's Xinhua News Agency, people with mild and asymptomatic cases of COVID-19 quarantine at the Shanghai New International Expo Center in Shanghai, Friday, April 1, 2022. © Ding Ting, AP.

Σύμφωνα με τον Economist* η Σανγκάη ταλαιπωρείται από την Omicron. Η πυκνότητα - 3.925 κάτοικοι ανά Km2 - και το μέγεθος του πληθυσμού (~ 26 εκατομμύρια), που θα οδηγούσε στην κατάρρευση οποιοδήποτε σύστημα υγείας, σε συνδυασμό με τη στρατηγική zero-covid οδήγησε στα δρακόντεια μέτρα. (*April 9th-15th, p. 43-44.)

Έτσι δεν αποφεύχθηκαν κάποιες θλιβερές εικόνες όπου ιατρικό προσωπικό να βιαιοπραγεί κατά πολιτών. Η πλέον αμφιλεγόμενη και σκληρή τακτική των υγειονομικών αρχών υπήρξε ο χωρισμός δεκάδων μολυσμένων παιδιών ακόμα και βρεφών από τους γονείς τους που δεν νοσούσαν. Στις περιπτώσεις, οι οποίες ήταν και οι περισσότερες, όπου νοσούσαν και οι ίδιοι οι γονείς, μπορούσαν να συνοδεύουν τα άρρωστα παιδιά τους. Κι όλα αυτά με μέσο όρο 7 ημερών 1.101 νέα κρούσματα σε μια πόλη των 26 εκατομμυρίων. Το αντίστοιχο μέγεθος στη χώρα μας είναι 11.220. (CSSE - Johns Hopkins University, 14.4.2022)

Κάπως έτσι όμως η Κίνα των 1,4 δισεκατομμυρίων - 153 κάτοικοι ανά Km2 - έχει όλο κι όλο 4.638 νεκρούς από κορονοϊό και η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων με πυκνότητα 81 άτομα ανά Km2 μετράει 28.130 νεκρούς. (Στοιχεία από Statista έως 11.4.2022)

Σήμερα το πρωί, 15 Απριλίου, παρακολουθούσα στην ΕΡΤ-1 έναν Έλληνα αρχιτέκτονα που ζει και εργάζεται στη Σαγκάη, ο οποίος περιέγραφε μια κατάσταση που δεν διέφερε και πολύ από τα lockdown που ζήσαμε στην Ελλάδα. Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά οι ακρότητες αποτελούν εξαιρέσεις που δεν αντιπροσωπεύουν τη γενικότερη εικόνα.

Όπως είναι γνωστό η πρακτική: unswerving adherence to the dynamic zero-covid approach* είχε γενικότερη αποδοχή στον πληθυσμό, αφού επέτρεψε στην πλειοψηφία των 1, 4 δισεκατομμυρίων πολιτών της Κίνας να συνεχίζουν σχεδόν ανεμπόδιστα τις δραστηριότητές τους στα δύο χρόνια της πανδημίας και τη χώρα να αναπτύσσεται, όταν οι ανταγωνίστριές της έγραφαν αρνητικά ρεκόρ στα Α.Ε.Π. σε περίοδο ειρήνης και ανέκαμπταν με δανεικά. (*Ακλόνητη προσήλωση στη δυναμική προσέγγιση της μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό)  

Ήδη τη Δευτέρα, 11 Απριλίου, οι αρχές στη Σαγκάη ανακοίνωσαν μερική χαλάρωση των περιορισμών και θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους κατοίκους σε περιοχές όπου ο ιός είναι υπό έλεγχο.

Αυτή είναι μια πρώτη ανάγνωση των γεγονότων.    

Η έκταση ωστόσο της αρνητικής δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο δεν αποκλείεται να υπαγορεύεται κι από τις εσωκομματικές αντιπαλότητες με σκοπό τη δυσφήμιση του Li Qiang, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κ.Κ.Κ. στη Shanghai και στενός σύμμαχος του Προέδρου Xi.

Αναθεωρώντας τις επικρατούσες κομματικές παραδόσεις ο Πρόεδρος Xi Jinping ετοιμάζεται να διεκδικήσει και το πιθανότερο είναι ότι θα εξασφαλίσει και την τρίτη θητεία του. Ο Li Qiang προορίζεται να αναβαθμιστεί σε μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και ίσως Πρωθυπουργός.

Δυτικοί πολιτικοί, όπως ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ, που γνώρισαν τον Xi Jinping και συνομίλησαν μαζί του επανειλημμένα τον περιγράφουν ως νεωτεριστή και ένθερμο κομμουνιστή. Με βάση τις αρχές που πρεσβεύουν και τις πρακτικές που εφαρμόζουν τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Xi Jinping όσο και η ηγετική του ομάδα προκύπτει πως αυτοπροσδιορίζονται ως πολέμιοι του ιστορικού μηδενισμού1 και μιμητές2 των θεμελιωδών ιδεών του Mao Zedong. Στην κινεζική εκδοχή ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ3 για τη διάλυση της ΕΣΣΔ αποθεώνεται ο Στάλιν ενώ απαξιώνονται κυρίως οι Χρουστσόφ* και Γκορμπατσόφ και χαιρετίζεται ο Πρόεδρος Πούτιν για τη σωστή ανάγνωση της ιστορίας. (*Στο ντοκιμαντέρ, διάρκειας 101 λεπτών, υποστηρίζεται ότι οι κατηγορίες του Nikita Khrushchev για την προσωπολατρία του Stalin υπήρξαν σε ποσοστό 90% ψευδείς.)   

(1. Historical Nihilism: Ο ιστορικός μηδενισμός αφορά την κριτική εστίαση σε μεμονωμένα – κατά κύριο λόγο αρνητικά – επεισόδια μιας ιστορικής περιόδου με σκοπό την απαξίωση τόσο της συγκεκριμένης εποχής, που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που προβάλλονται, όσο και τη συκοφάντηση των πρωταγωνιστών της. Ο ιστορικός μηδενισμός αποτελεί την πεμπτουσία του πιο χυδαίου και ευτελούς λαϊκισμού. 2. Η μίμηση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αντιγραφή. Μίμηση είναι η συμμετρική αναπροσαρμογή πολιτικών αρχών στο ιστορικό συνεχές. Στην αντιγραφή, δηλαδή στην άκριτη ανακύκλωση προτύπων δράσης, επιδίδονται ετερόφωτοι και γι αυτό μοιραίοι διαχειριστές. Τη μίμηση μπορούν να την εξασκήσουν μόνο αυτόφωτα άτομα με στόχους που εδραιώνονται σε μια αλάνθαστη συναίσθηση του χώρου, του χρόνου και της ιστορίας. Δηλαδή ηγέτες. Γι αυτό και είναι σπάνιοι. 3. Historical Nihilism and the Soviet Collapse. Reflections on 30 years since the Disintegration of the Soviet Party and Nation.)  

Ο καθηγητής σινολογίας Sebastian Heilmann, ιδρυτής του Mercator Institute for China Studies στο Βερολίνο και σύμβουλος της γερμανικής ηγεσίας για διμερή θέματα της Γερμανίας με την Κίνα τεκμηρίωσε* τη συμβολή της ανορθοδοξίας στη διαμόρφωση της κινεζικής πολιτικής που οδήγησε στην αλματώδη ανάπτυξη της χώρας. (*“Red Swan: How Unorthodox Policy-Making Facilitated China's Rise”)

Ήδη από τον Μάιο του 1919, δύο χρόνια πριν την ίδρυση του Κ.Κ.Κ* στις 23 Ιουλίου του 1921, ο νεαρός τότε δάσκαλος Mao Zedong είχε ακούσει, είχε πειστεί και θα υιοθετούσε την αρχή: Everything through experimentation (Όλα μέσα από δοκιμές) και στη συνέχεια point-to-surface (Από το μερικό στο γενικό) που εισηγούνταν ο Αμερικανός φιλόσοφος John Dewey στις διαλέξεις του στην Κίνα. (*Μια από τις κύριες αιτίες που επιτάχυναν την ανάπτυξη του κομμουνιστικού – όπως και του εθνικιστικού – κινήματος στην Κίνα υπήρξε η απόφαση των νικητών του Α΄Π.Π. στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1919 να αποδώσουν τα αποικιακά δικαιώματα επί της κινεζικής χερσονήσου Σαντόνγκ, που είχαν αφαιρεθεί από την ηττημένη Γερμανία, στην Ιαπωνία. Η απόφαση αυτή - μια από αρκετές παρόμοιες στη συγκεκριμένη συνθήκη - που βρισκόταν σε πλήρη αντίφαση με την αρχή της αυτοδιάθεσης αναιρέθηκε το 1922 στη διάρκεια της Ναυτικής Διάσκεψης της Ουάσινγκτον.)    

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια δεύτερη ματιά στην κατάσταση.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη. Η Κίνα ίσως να θέλει να δείξει ποιο είναι το πραγματικό αφεντικό στο παγκόσμιο οικονομικό μαγαζί.

Επτά από τα 10 μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο βρίσκονται στην Κίνα: Σαγκάη, Ningbo-Zhoushan, Shenzhen, Guangzhou, Qingdao, Χονγκ Κονγκ και Tianjin. Η Σαγκάη είναι το σημαντικότερο όχι μόνο ανάμεσα σ’ αυτά, αλλά και το μεγαλύτερο στον κόσμο. Από τη Σαγκάη διακινήθηκε το 20% της συνολικής εμπορευματικής κίνησης της Κίνας για το 2021. Η Κίνα θα μπορούσε να μετριάσει τις συνέπειες του lockdown στη Σαγκάη για το παγκόσμιο εμπόριο στρέφοντας την κίνηση προς τα άλλα λιμάνια της. Δεν το κάνει όμως. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Τα προηγούμενα σημαίνουν πως η έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις και υψηλότερες τιμές, που θα μπορούσαν να σταματήσουν την ανάκαμψη και να αυξήσουν περαιτέρω τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Αναφέρω ενδεικτικά. Τα αγαθά που εισάγονται άμεσα ή έμμεσα από την Κίνα αποτελούν περισσότερο από το 20% των συνολικών εισαγωγών της Ιαπωνίας και πάνω από το 15% των Ηνωμένων Πολιτειών από το εξωτερικό. Η Ινδία είναι ένας σημαντικός παραγωγός φαρμάκων, αλλά προμηθεύεται το 70% των συστατικών από την Κίνα. Για τις μικρότερες χώρες κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία δεν χρειάζεται να πω ότι θα απειληθούν με ασφυξία.

Παρά την ανακοίνωση για τη μερική χαλάρωση των περιορισμών, διάφοροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι περιορισμοί στη Σαγκάη θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

#China #Shanghai #chinalockdown #History#Σαγκαη 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis