02:56  Παρασκευή, 19  Απριλίου  2024 
elendetr

Το Αναπόφευκτο.

Παρασκευή, 27 Μαϊος 2022 12:47
Διαβάστηκε 1303 φορές

Lightning rules all.

Heraclitus.

Με το απόφθεγμα του: Τὰ δε πάντα οἰακίζει κεραυνός (Όλα τα κατευθύνει η δύναμη) ο Ηράκλειτος, 535 –  475 π. Χ., περιγράφει ψυχρά και συνοπτικά την αντικειμενική πραγματικότητα πέρα από ρομαντικές ψευδαισθήσεις και ιδεαλιστικές αυταπάτες.

Τη συγκεκριμένη άποψη την επανέλαβαν αρκετοί διανοητές πολλές φορές. Επέλεξα την αλληγορική εκδοχή του Σκοτεινού Προσωκρατικού γιατί, αν κρίνω σωστά, ο Henry Kissinger φαίνεται να του δείχνει μια αξιοπρόσεκτη προτίμηση. Στο τέλος του βιβλίου του World Order, που το εξέδωσε το 2014 στην ηλικία των 91 ετών, τον επικαλείται συχνά.

Η προχωρημένη ηλικία του συγγραφέα είναι ενδεικτική και αποκαλυπτική για μια σειρά σοβαρά πράγματα: Έχει συμφιλιωθεί με τον εαυτό του, έχει κάνει ειρήνη με τον κόσμο, βρίσκεται πλέον πέρα από την τετριμμένη καθημερινότητα και μπορεί άνετα να αδιαφορεί για τους τύπους της πολιτικής ορθότητας.

Θα υπενθυμίσω για άλλη μια φορά την παραίνεση του τότε Αμερικανού Προέδρου George H.W. Bush προς τους Ουκρανούς: Αποκηρύξτε την ανεξαρτησία σας και παραμείνετε στη Σοβιετική Ένωση. Εκείνο που θα καταφέρετε είναι να αντικαταστήσετε μια επιτόπια δεσποτεία με μια απομακρυσμένη τυραννία. (Der Spiegel, Nr.50/8.12.2018, s. 133.)

Και επίσης τη συμβουλή του Henry Kissinger που όταν οι Ουκρανοί είχαν αρχίσει να συζητούν τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ τους πρότεινε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Φινλανδίας και να μην προκαλούν.

Σε ένα σπουδαίο άρθρο του στις 20 Ιουλίου 2019 ο Economist έγραφε μεταξύ άλλων: The study of history is also a safeguard against myopia. Modernity shrinks time as well as space; people live in an eternal present of short term stimull and instant gratification. History teaches them to broaden their horizons and shift their perspectives. On a more mundane level, history can be a safeguard against outright idiocy*. (Bagehot / The end of history, p.26) 

*(Η μελέτη της ιστορίας είναι επίσης μια προστασία έναντι της μυωπίας. Ο σύγχρονος κόσμος συρρικνώνει τον χρόνο και τον χώρο. Οι άνθρωποι ζουν σε ένα διαρκές παρόν βραχυπρόθεσμων ερεθισμάτων και στιγμιαίων ικανοποίησεων. Η ιστορία τους διδάσκει να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αλλάξουν τις προοπτικές τους. Σε ένα πιο κοσμικό  επίπεδο, η ιστορία μπορεί να αποτελέσει διασφάλιση έναντι της καθαρής βλακείας.)

#Kissinger #Ukraine #Russia #UkraineRussiaWar #History

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis