16:18  Κυριακή, 5  Μαϊου  2024 
elendetr

Πόλεμος και Πόλεμος

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 22:16
Διαβάστηκε 6470 φορές
Πόλεμος και Πόλεμος Pieter Bruegel the Elder, c. 1525–1569, The Land of Cockaigne, 1567

Από δω και στο εξής, τα πάντα είναι μόνο ψέμα, κι αυτό το ψέμα, είπε κουνώντας το κεφάλι, έχει παρεισφρήσει μέχρι τα πιο μυστικά μύχια της ψυχής μας, μην αφήνοντας κανέναν χώρο για τις προσδοκίες και τις ελπίδες μας, κι αν ποτέ, μια μέρα, ερχόταν αυτό που δεν ερχόταν ποτέ, αν ποτέ μια μέρα, ξαναγινόταν όπως ήταν πριν, να ποιο είναι το μήνυμα που θα επιθυμούσε να μεταβιβάσει στους ανθρώπους:

μην προσδοκάτε καμία επιείκεια, φύγετε όσο πιο μακριά μπορείτε, είναι μάταιο να ποντάρετε στη λήθη, τίποτε δεν θα ξεχαστεί, μάταιο να διορθωθείτε, να μετανοήσετε, γιατί σας έχει αποκλειστεί κάθε δυνατότητα αλλαγής και μετάνοιας, δεν προβλέπεται καμία συγχώρεση, δεν θα υπάρχει παρά μόνο η ανάμνηση και η τιμωρία, θα τιμωρηθείτε που μετατρέψατε το καλό σε κακό, μπορείτε να πεθάνετε όλοι και να σαπίσετε, εφόσον το ανεξίτηλο ίχνος που θα έχετε αφήσει, θα μείνει για πάντα κι αυτό είναι ήδη υπεραρκετό.

Ο άνδρας δεν έκανε καμία κίνηση επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας, ούτε καν ότι έχει ακούσει ή έχει καταλάβει το οτιδήποτε. Ωστόσο, ούτε έκανε καμία κίνηση που να δείχνει το αντίθετο.                

Πόλεμος και Πόλεμος, Σελ 367.

László Krasznahorkai, 1954, Ούγγρος Mυθιστοριογράφος, Βραβείο Booker 2015.

Ο Πίνακας, The Land of Cockaigne, 1567, είναι έργο του Pieter Bruegel the Elder, c. 1525–1569. Cockaigne είναι η φανταστική χώρα της νωθρότητας και της αφθονίας.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « bost Τελειωμένα.Κ.Π. Καβάφης. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis