22:45  Κυριακή, 5  Μαϊου  2024 
elendetr

Ψαλμός ΝΖ΄

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 23:56
Διαβάστηκε 5843 φορές
Ψαλμός ΝΖ΄ Ο Εξορκισμός του Αγίου Βαρθολομαίου.1440-60.Άγνωστου Καλλιτέχνη.

Σε περιόδους ηθικής παρακμής και προϊούσας διαθφοράς οι γνώστες των Ιερών Γραφών προτείνουν την ανάγνωση του ψαλμού νζ΄ του Προφήτη και Βασιλιά Δαβίδ:

2 Εἰ ἀληθῶς ἄρα δικαιοσύνην λαλεῖτε; εὐθείας κρίνετε οἱ υἱοὶ τῶν ἀνθρώπων; 3 καὶ γὰρ ἐν καρδίᾳ ἀνομίαν ἐργάζεσθε ἐν τῇ γῇ, ἀδικίαν αἱ χεῖρες ὑμῶν συμπλέκουσιν. 4 ἀπηλλοτριώθησαν οἱ ἁμαρτωλοὶ ἀπὸ μήτρας, ἐπλανήθησαν ἀπὸ γαστρός, ἐλάλησαν ψευδῆ. 5 θυμὸς αὐτοῖς κατὰ τὴν ὁμοίωσιν τοῦ ὄφεως, ὡσεὶ ἀσπίδος κωφῆς καὶ βυούσης τὰ ὦτα αὐτῆς, 6 ἥτις οὐκ εἰσακούσεται φωνῆς ἐπᾳδόντων, φαρμάκου τε φαρμακευομένου παρὰ σοφοῦ. 7 ὁ Θεὸς συντρίψει τοὺς ὀδόντας αὐτῶν ἐν τῷ στόματι αὐτῶν, τὰς μύλας τῶν λεόντων συνέθλασεν ὁ Κύριος· 8 ἐξουδενωθήσονται ὡσεὶ ὕδωρ διαπορευόμενον· ἐκτενεῖ τὸ τόξον αὐτοῦ ἕως οὗ ἀσθενήσουσιν. 9 ὡσεὶ κηρὸς τακεὶς ἀνταναιρεθήσονται· ἔπεσε πῦρ ἐπ᾿ αὐτούς, καὶ οὐκ εἶδον τὸν ἥλιον. 10 πρὸ τοῦ συνιέναι τὰς ἀκάνθας αὐτῶν τὴν ράμνον, ὡσεὶ ζῶντας, ὡσεὶ ἐν ὀργῇ καταπίεται αὐτούς. 11 εὐφρανθήσεται δίκαιος, ὅταν ἴδῃ ἐκδίκησιν· τὰς χεῖρας αὐτοῦ νίψεται ἐν τῷ αἵματι τοῦ ἁμαρτωλοῦ. 12 καὶ ἐρεῖ ἄνθρωπος· εἰ ἄρα ἐστὶ καρπὸς τῷ δικαίῳ, ἄρα ἐστὶν ὁ Θεὸς κρίνων αὐτοὺς ἐν τῇ γῇ.

 

2 Μιλάτε πράγματι την αλήθεια και εφαρμόζετε τη δικαιοσύνη; Βγάζετε εσείς, οι γιοί των ανθρώπων, δίκαιες αποφάσεις; 3 Όχι. Επειδή στην καρδιά και στο μυαλό σας απεργάζεστε την ανομία στη χώρα και τα χέρια σας εξυφαίνουν αδικίες σε βάρος άλλων. 4 Οι αμαρτωλοί αυτοί αποξενώθηκαν από το Θεό, από την εποχή ακόμη της σύλληψής τους στη μήτρα. Πλανήθηκαν ήδη από την κοιλιά της μάνας τους και από τότε συνεχώς ψεύδονται. 5 Τους κατέχει μανία για το κακό, ώστε να ομοιάζουν με φίδια, με ασπίδα1 κουφή, 6 που κλείνει τ’ αυτιά της για να μην ακούσει τις γητειές του έμπειρου γόη, που προσπαθεί να την καταπραΰνει. 7 Ο Θεός θα σπάσει τα δόντια τους μέσα στο στόμα τους. Θα συντρίψει τα δόντια όσων σαν άγρια λιοντάρια επιζητούν να κατασπαράξουν τα θύματά τους. 8 Θα περάσουν και θα χαθούν σαν το νερό που τρέχει. Ο Κύριος θα τεντώσει το τόξο του και θα ρίξει τα βέλη του μέχρι να τους εξουθενώσει. 9 Όπως λιώνει το κερί, έτσι και αυτοί θα εξαλειφθούν. Φωτιά θα πέσει πάνω τους και δεν θα αντικρύσουν ποτέ το φως του Ήλιου. 10 Πριν αναπτυχθούν τ’ αγκάθια σε θάμνο και καρποφορήσει τα ολέθρια έργα της η πονηρία τους, σαν οργισμένο κύμα θα τους εξαλείψει η δικαιοσύνη. 11 Θα ευφρανθεί ο δίκαιος στη θέα της θείας εκδίκησης και θα νίψει τα χέρια του στο αίμα του αμαρτωλού. 12 Και τότε κάθε άνθρωπος θα πει· Πράγματι υπάρχει ανταμοιβή για τον δίκαιο και τα καλά του έργα. Πράγματι υπάρχει Θεός, ο οποίος κρίνει και καταδικάζει τους άδικους πάνω στη Γη.

Παραπομπή:

1.Είδος φιδιού του γένους των εχιδνών.

Στην επικεφαλίδα ο Εξορκισμός του Αγίου Βαρθολομαίου. Έργο της περιόδου 1440-1460, άγνωστου, ίσως Γότθου καλλιτέχνη, που έδρασε στην περιοχή της Κολονίας στα δυτικά της Γερμανίας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis