08:15  Πέμπτη, 16  Μαϊου  2024 
elendetr

Maximilien de Robespierre

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 23:11
Διαβάστηκε 1952 φορές

Η Επανάσταση είναι ο πόλεμος της ελευθερίας εναντίον των εχθρών της. Ψυχή της Δημοκρατίας είναι η αγάπη για την πατρίδα, η μεγαλόψυχη αφοσίωση η οποία συνδέει κάθε ιδιωτικό συμφέρον με το γενικό. Εχθροί της Δημοκρατίας είναι εκείνοι οι άνανδροι εγωιστές, είναι οι φιλόδοξοι και οι διεφθαρμένοι. Χωρίς Αρετή η Τρομοκρατία είναι ολέθρια, χωρίς Τρομοκρατία η Αρετή είναι ανίσχυρη.

 

Maximilien de Robespierre, 1758-1794. Δικηγόρος των Φτωχών, δεσπόζουσα μορφή της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 και επικεφαλής των Ιακωβίνων το 1790. Η κυριαρχία του συνδέθηκε με την περίοδο που αποκλήθηκε η Μεγάλη Τρομοκρατία, η οποία στηρίχτηκε στα Επαναστατικά Δικαστήρια και στην Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας. Βασική αιτία επικράτησης της Μεγάλης Τρομοκρατίας υπήρξε η Αριστοκρατική Συνωμοσία εκείνων που ονομάστηκαν Δορυφόροι της Τυραννίας. Επρόκειτο για τους Εχθρούς του Λαού και κυρίως για τους πλούσιους, που έκρυβαν το χρήμα ή το έστελναν στο εξωτερικό και τους παραγωγούς, που παρέκαμπταν τη μέγιστη διατίμηση. Λόγω της προσωπικής του εντιμότητας, του ανεπίληπτου ιδιωτικού του βίου και του αδέκαστου χαρακτήρα του, ο M Robespierre είχε επονομασθεί Αδιάφθορος.

Αντιτάσσοντας στην αριστοκρατία την ισότητα των δικαιωμάτων και ανοίγοντας δρόμο στον καπιταλισμό, μέσω της οικονομικής ελευθερίας, η γαλλική αστική τάξη προετοίμασε μόνη της το κίνημα των ιδεών και την κοινωνική μεταμόρφωση που χαρακτήρισαν τελικά, μέσα από την αντινομία τους, μια νέα εποχή στη διαλεκτική πορεία της ιστορίας. Πλάι στην αστική ερμηνεία της ισότητας των δικαιωμάτων, η Επανάσταση είδε να γεννιούνται άλλες δύο εκδοχές της: αφενός η Κοινωνική Δημοκρατία και αφετέρου ο Κομμουνισμός.

Πηγές: Georges Lefebvre, Η Γαλλική Επανάσταση, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2004, Σελ 424-429,437,702. John Hardman: Robespierre (Profiles in Power). Pearson Education, Harlow, England 1999, p 8. Alfred Hirsch: Recht auf Gewalt? : Spuren philosophischer Gewaltrechtfertigung nach Hobbes. 2004, Wilhelm Fink Verlag. S. 116–117.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πόλεμος. Περί Αοργησίας »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis