01:27  Παρασκευή, 17  Μαϊου  2024 
elendetr

Ο Ατρόμητος.

Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 07:41
Διαβάστηκε 8259 φορές

Υπήρξαν εποχές που οι ρόλοι στο Αιγαίο ήταν αντεστραμμένοι. Μετά την πρωινή επιθεώρηση του Στόλου του Αιγαίου την 5η Οκτωβρίου 1912 από τον Γεώργιο Α΄ στο Φάληρο τα ετοιμοπόλεμα πλοία απέπλεαν με κατεύθυνση τον όρμο του Μούδρου στη Λήμνο. Τον κατέλαβαν την επόμενη ημέρα για να τον χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο. Μετά την απελευθέρωση της Λήμνου, που ολοκληρώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1912, και μέχρι την 19η Οκτωβρίου 1912 απελευθερώθηκαν αμαχητί τα νησιά Θάσος, Ίμβρος, Άγιος Ευστράτιος, Σαμοθράκη και τα ιστορικά Ψαρά.

Στις 24 Οκτωβρίου 1912 κατελήφθη η Τένεδος. Όπως κατέγραψε στο Ημερολόγιόν του ο Σοφοκλής Δούσμανης, Κυβερνήτης τότε του θωρηκτού "Γεώργιος Αβέρωφ" και Αρχιεπιστολεύς του Στόλου του Αιγαίου, ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης τηλεγραφούσε προκλητικά στον Οθωμανό Υπουργό των Ναυτικών στην Κωνσταντινούπολη: Κατελάβαμεν την Τένεδον και περιμένομεν τον αντίπαλον στόλον. Επιπρόσθετα το θωρηκτό Γ Αβέρωφ περιέπλεε την είσοδο των Στενών, κάποιες φορές και εντός του βεληνεκούς των τηλεβόλων των Δαρδανελίων. Ανήσυχος ο Βασιλιάς προσπαθούσε να νουθετήσει τον Ναύαρχο: Θέλεις λογαριάζει δε τι θα γίνη η φιλτάτη Ελλάς εάν καταστραφούν τα πλοία; Ο Π Κουντουριώτης σχολίαζε στον Κυβερνήτη: Τα πολεμικά πλοία δεν είναι δια στολισμόν. Ακολούθησαν οι νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης στις 3 Δεκεμβρίου 1912 και της Λήμνου στις 5 Ιανουαρίου 1913, οι οποίες αποκατέστησαν και εδραίωσαν την ελληνική κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος.

Ο Οθωμανικός Στόλος με Επικεφαλής τον Καπετάνιο Ramiz Numan Bey, αναγνωρίζοντας την υστέρησή του έναντι ενός αποφασισμένου, ορμητικού και υπέρτερου αντιπάλου αποσύρονταν οριστικά στην ασφάλεια των Στενών. Ο Οθωμανός Υπουργός των Ναυτικών δικαιολογούνταν αργότερα ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο είχαν διακοπεί οι επικοινωνίες με την Τένεδο.

(Οι ημερομηνίες αναγράφονται με βάση το ισχύον τότε παλιό ημερολόγιο.)

Πηγές: Σοφοκλής Δούσμανης, Το ημερολόγιον του κυβερνήτου τού "Γ Αβέρωφ" κατά τους πολέμους 1912-1913 και Σπ Β Μαρκεζίνης, Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος. 

averof

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι Νομάδες. America first. Who wants to be second? »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis