15:58  Τρίτη, 7  Μαϊου  2024 
elendetr

Momentum.

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 08:17
Διαβάστηκε 702 φορές
Momentum. Relativistic Momentum.Physics.

Σε μια αμερικανική εφημερίδα το 1977 αναφέρονταν: Τα εγκαίνια του Tehran Museum of Contemporary Art (TMoCA) προκαλούν τη σύγκρουση ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς με τον σύγχρονο δυτικό κόσμο της δεκαετίας του ’70.

Τέτοιες μέρες, ένα χρόνο αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου 1978, θα ξεσπούσε η Ισλαμική Επανάσταση υπό τον εξόριστο Ayatollah Ruhollah Khomeini. Η Ισλαμική Επανάσταση, που εξαιτίας της βαναυσότητας και των διαρπαγών από το καθεστώς και τους αποικιοκράτες, υποστηρίζονταν από ένα φαινομενικά ετερόκλητο πλήθος αριστερών και θρησκευτικών οργανώσεων, θα επικρατούσε στις 11 Φεβρουαρίου 1979 με την ανατροπή του Σάχη.

Ο Mohammad Reza Pahlavi, που δεν ήταν παρά ένας απλός αξιωματικός του στρατού, είχε επιβληθεί πραξικοπηματικά στον ιρανικό λαό το 1953 με την απροκάλυπτη υποστήριξη των Αμερικανών και άλλων δυτικών, οι οποίοι στόχευαν στη λεηλασία των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας.

Η Farah Pahlavi, τελευταία αυτοκράτειρα του Ιράν, η οποία όπως και ο Σάχης μιλούσαν με τα παιδιά τους στα γαλλικά και όχι στα φαρσί, αγόραζε επιδεικτικά en masse προκλητικά έργα δυτικών καλλιτεχνών.

Η ίδια σε μια συνέντευξη της στο Der Spiegel στις 24.2.2017 αποδείκνυε ότι τα είκοσι χρόνια της παραμονής της στην εξουσία, από 1959 έως το 1979, δεν είχαν προσθέσει τίποτα στην εμπειρία της. Αναφερόμενη στις κατηγορίες πως είχαν βιαστεί, έλεγε: Θυμάμαι μια συζήτηση αργότερα με τον Henry Kissinger στον οποίο είχα πει ότι ίσως να αποφεύγαμε την έκπτωσή μας εάν είχαμε αρχίσει πέντε – έξι χρόνια νωρίτερα. Εκείνος απάντησε, τότε  θα είχατε πέσει πέντε – έξι χρόνια νωρίτερα.

Η λέξη momentum σημαίνει ορμή.

#με_τον_βαξεβανη #Iran

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « mutatis mutandis. Η Έκρηξη. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis