01:15  Τετάρτη, 22  Μαϊου  2024 
elendetr

Requiem Quaerere.

Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 14:10
Διαβάστηκε 280 φορές
Requiem Quaerere. The Yellow Books by Vincent Van Gogh,1887.

In omnibus requiem quasivi, et nusquam inveni nisi in angulo cum libro*. Thomas a Kempis, 1380-1471

(*Έψαξα παντού τη γαλήνη και δεν τη βρήκα πουθενά, παρά σε μια γωνιά μ’ ένα βιβλίο.)

Κάποιες μαγικές στιγμές, τότε που η σωματική κούραση και η ψυχική ένταση είναι στο έπακρο, έχουμε οπτασίες ανθρώπων που ακόμη δεν γνωρίσαμε.

Αργότερα, στις συνθήκες της αναχώρησης που ζω, είδα πως αυτές τις υπερβατικές στιγμές γεννιούνται και οράματα βιβλίων που ακόμα δεν γράφτηκαν.  

Πρόκειται για τις ενορατικές καταστάσεις της έκστασης, όταν ο νους, ύστερα από μακριά και μεθοδική άσκηση στην απομόνωση, στροβιλίζεται από τον αισθητό κόσμο και φτάνει στον κόσμο των ιδεών. Εκεί τότε τις σπάνιες αυτές στιγμές αξιώνεται να αντικρίσει φευγαλέα μια όψη της ουσίας των πραγμάτων. 

Και δεν είναι μόνο οι τιτάνες της διανόησης με πρώτον τον Πλάτωνα1 που μίλησαν γι’ αυτές τις εμπειρίες: Elective solitude, by contrast, above all in natural settings, affords space for reflection. It can open the door to “peak experiences” such as wonder, awe, harmony, even ecstasy2.

 Παραπομπές:

1. Πλάτων, Έβδομη Επιστολή, 341 c.

2. The Economist, April 13th, 2024. Culture, Loneliness: All by myself, p. 79. Απόσπασμα από το έργο: Solitude. By Netta Weinstein, Heather Hansen and Thuy-vy Nguen. Cambridge University Press. Η Netta Weinstein και Thuy-vy Nguen είναι καθηγήτριες ψυχολογίας στα Πανεπιστήμια Reading και Durham αντίστοιχα. Η Heather Hansen είναι science journalist.

#WorldBookDay #Παγκόσμια_Ημέρα_Βιβλίου #WritingCommunity

Για μουσική υπόκρουση στο δρόμο της εκστατικής εμπιερίας προτείνω: Gregorio Allegri: Miserere Mei, Deus: Elīna Garanča: Latvian Radio Choir/Karel Mark Chichon.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=8cZWqiJa_bQ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ’Ανόσιός τε καὶ ’Ατάσθαλος. Χαροποιόν Πένθος. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis