06:59  Σάββατο, 27  Ιουλίου  2024 
elendetr

Κρείττονες Ημών.

Κυριακή, 12 Μαϊος 2024 15:04
Διαβάστηκε 399 φορές
Κρείττονες Ημών. Gustav Klimt, "Mother and Child",1905.

Αναφερόμενος στις γυναίκες ο Σωκράτης τις κατατάσσει στο γένος των ανθρώπων που είναι: κρείττονες ἡμῶν καὶ ἐγγυτέρω θεῶν οἰκοῦντες1 (καλύτεροι από μας και ζουν πιο κοντά στους θεούς)

Στο αρχετυπικό Βαβυλωνιακό Έπος του Γκιλγκαμές2 οι πρωταγωνιστές, Γκιλγκαμές και Ενκιντού, εξημερώνονται και εκπολιτίζονται μέσα από την ερωτική τους επαφή με τη γυναίκα.

Η μάντισσα Διοτίμα μυεί τον Σωκράτη στα μυστήρια, κατευθύνει τα βήματά του στη γοητεία (>γητεία) και τον οδηγεί στην απαλλαγή από το φόβο του θανάτου.

Η μάγισσα Κίρκη καθοδηγεί τον Οδυσσέα στην εξωλογική γνώση  και του αποκαλύπτει τον τρόπο που θα επικοινωνήσει με τα πνεύματα των νεκρών.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Θα μπορούσα να αναφέρω τον Αινεία, στο ομώνυμο και εμβληματικό έπος των Ρωμαίων, που τον ξεναγεί η μάντισσα Σίβυλλα στο Βασίλειο του Άδη στο φαντασιακό και υποσυνείδητο ταξίδι του με σκοπό να μάθει: τά τ᾽ ἐόντα τά τ᾽ ἐσσόμενα πρό τ᾽ ἐόντα. (τα παρόντα, τα μέλλοντα και τα περασμένα). Θα μπορούσα να αναφέρω τη Beatrice, τη Laura, τη Victoria. Σταματάω εδώ.  

Παραπομπές:

1. Πλάτων, Φίληβος ἢ περὶ ἡδονῆς, ἠθικός, 16 c.

2.Το  Έπος του Γκιλγκαμές. Εισαγωγή – Απόδοση: Αύρα Ward.

#MothersDay 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χαροποιόν Πένθος. Johatsu. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis