22:43  Κυριακή, 21  Ιουλίου  2024 
elendetr

Johatsu.

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 01:44
Διαβάστηκε 301 φορές

In Japan, "Johatsu" refers to people who disappear due to pressures like failed marriages, debt, and job loss. They abandon their lives and live anonymously off the grid. Specialized companies, called "night movers," assist them in vanishing completely. (Source: Historic Vids @historyinmemes.)

Η μοναξιά είναι το δίκαιο τίμημα για τους ανθρώπους που ακολουθούν πρώτα τις ιδέες και τους στόχους τους και μετά άλλους ανθρώπους. Πρόκειται για αυτόνομα και αυτόφωτα άτομα, που με την επιπολαιότητα που χαρακτηρίζει τους περισσότερους ανθρώπους, συνήθως παρεξηγούνται και χαρακτηρίζονται ως αυτάρεσκα και μονόχνωτα καθάρματα. Ακολουθούν το μακρύ και απαιτητικό δρόμο της αναχώρησης αδιαμαρτύρητα. Ωστόσο κάποιες φορές: με συγκίνησιν, αλλ’ όχι με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα*. Με τον καιρό μαθαίνουν να βλέπουν και να διαβάζουν τα σημάδια. Έτσι αποκτούν την ασφαλή πίστη πως θα αξιωθούν την ψυχρή και καταπραϋντική έλλαμψη της στέρεης επίγνωσης. Της αλήθειας πέρα και πάνω από τα φαινόμενα. Aut inveniam viam aut faciam** είχε πει ο Αννίβας. Ίσως είναι ό,τι πιο κοντινό στην περιγραφή της απόμακρης και σιωπηλής δράσης τους. 

Βαδίζουν με τη σιγουριά πως σ' αυτήν την πορεία θα βρίσκονται πάντα - και βρίσκονται πάντα - κάποιοι σπάνιοι άνθρωποι που θα καταλάβουν και θα στηρίξουν. Και θα το κάνουν διακριτικά, χωρίς πολλά λόγια και προσδοκίες ανταλλαγμάτων. Το κάνουν, γιατί ξέρουν να ξεχωρίζουν το σωστό, όταν το δουν. Το κάνουν γιατί έτσι φέρονται οι σπάνιοι και εκλεκτοί, όταν νιώσουν πως ακούν τη δική τους φωνή, ακόμη κι αν δεν προέρχεται από το δικό τους στόμα.   

* Κ. Π. Καβάφης, Ἀπολείπειν ὁ θεὸς Ἀντώνιον, 1910 - 1911.

** Ή θα βρω το δρόμο ή θα τον φτιάξω. Ο Αννίβας το είπε αυτό το 218 π.Χ στους ιχνηλάτες του, όταν του ανακοίνωσαν ότι δεν έβρισκαν τις διαβάσεις για να περάσουν τις Άλπεις με τους ελέφαντες που είχαν στη στρατιά τους. Ο Καρχηδόνιος Αννίβας Βάρκας, 247 π.Χ. - 183 π.Χ., συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους στρατηλάτες όλων των εποχών. Στη διάρκεια του Β' Καρχηδονιακού πολέμου νίκησε τρεις φορές τους Ρωμαίους, στον ποταμό Τρέβια το 218 π.Χ., στη λίμνη Τρασιμένη το 217 π.Χ. και στις Κάννες το 216 π.Χ. Αν και ο δρόμος προς τη Ρώμη ήταν πλέον ανοιχτός και η φράση: Hannibal ante portas (ο Αννίβας προ των πυλών) είχε σπείρει τρόμο στην Αιώνια Πόλη, ο Αννίβας δεν επιτέθηκε και προτίμησε να κινηθεί προς τη Νότιο Ιταλία. Αυτή η φαινομενικά ακατανόητη επιλογή του Αννίβα είχε προκαλέσει την οργή του επικεφαλής του ιππικού του, Μαάρβα, ο οποίος του είπε: Ξέρεις να νικάς, όχι όμως και να αξιοποιείς τη νίκη. (Στην ένθετη εικόνα φωτογραφία προτομής του Αννίβα,)Hannibal

#Johatsu #Life #Philosophy #Hannibal #Rome

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κρείττονες Ημών.
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis