13:47  Τρίτη, 23  Απριλίου  2024 
elendetr

Κωδικός Χίμαιρα

Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017 11:28
Διαβάστηκε 6766 φορές
Κωδικός Χίμαιρα Η Χίμαιρα σε νόμισμα της Σικυώνας 380 π.Χ.

Μερικοί δεν παρασύρθηκαν από τις απατηλές υποσχέσεις του προσανατολισμού της υποταγής: “Ανήκομεν εις την Δύσιν”. Αυτοί λοιπόν που δεν αλλοτριώθηκαν και κράτησαν τις βασικές έστω επαφές με τις ρίζες τους γνωρίζουν, ανάμεσα στ’ άλλα, ότι κάποιες από τις σημερινές τεχνολογίες που παρουσιάζονται ως πρωτοποριακές, ουσιαστικά ανακαλύπτουν μια γνώση την οποία ήδη κατείχε και περιέγραφε ο Όμηρος1.

 

Δεν ειρωνεύομαι την πρόοδο και δεν είμαι προγονόπληκτος. Αναπολώ τις εποχές, που υπήρξαν και στη νεότερη ιστορία μας, όπου, κι αν ακόμη δεν πρωτοστατούσαμε ανάμεσα στους λαούς, τουλάχιστον γνωρίζαμε να προστατεύουμε τις ιστορικές παρακαταθήκες και τους αξιακούς κώδικες των Ελλήνων. Με την ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών2. Χωρίς ευτελισμούς κι εκπτώσεις.

Επιστροφή στο προκείμενο. Η σύγχρονη ρομποτική κατόρθωσε να κατασκευάσει μηχανές που επιτελούν διάφορες εργασίες σχετικά αυτόνομα. Χρυσές υπηρέτριες, όμοιες με ζωντανές νεάνιδες, ακολουθούν τον Ήφαιστο. Είναι προικισμένες με νου, έχουν δύναμη, γνωρίζουν να μιλούν και έχουν διδαχτεί από τους αθάνατους έργα για να υπηρετούν τον κύριό τους3. Χρυσοί και ασημένιοι σκύλοι κατασκευασμένοι από τον θεό της φωτιάς φρουρούσαν το παλάτι του Αλκίνοου4. Περιορίζομαι σ’ αυτά. Η επιστήμη προχώρησε. Η βιοτεχνολογία και συγκεκριμένα το Genome Editing ετοιμάζεται να (επανα)δημιουργήσει τη σύγχρονη εκδοχή των αλόγων του Αχιλλέα5.    

Ο όρος Χίμαιρα6 χρησιμοποιείται σήμερα για να περιγράψει όντα ή αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από το συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων. Στη Γενετική με την κωδική ονομασία Χίμαιρα περιγράφονται ζωντανοί οργανισμοί που έχουν περισσότερους από έναν γενετικούς κώδικες, ή κύτταρα από περισσότερους από έναν οργανισμούς.

Η ερευνητική ομάδα υπό τον Ιάπωνα γιατρό Hiromitsu Nakauchi στο Πανεπιστήμιο του Stanford ανέπτυξε πάγκρεας από γενετικό υλικό ποντικού σε σώμα αρουραίου. Για να το επιτύχουν αυτό αρχικά αδρανοποίησαν το γονίδιο Pdx1 των αρουραίων, ώστε να μην δημιουργηθεί πάγκρεας στα πειραματόζωα. Ακολούθως εμφύτευσαν στους αρουραίους βλαστοκύτταρα εμπλουτισμένα και με αναγνωριστικά μόρια (marker molecules). Στο τέλος του πειράματος στα σώματα των αρουραίων αποκαλύφθηκαν τα αναγνωριστικά μόρια που προέρχονταν από τους ποντικούς. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι είχε σχηματιστεί πάγκρεας, στο ανατομικό σημείο που έπρεπε και στο μέγεθος που γενετικά προβλέπονταν στους αρουραίους, αποκλειστικά και μόνο από τα εμφυτευμένα βλαστοκύτταρα των ποντικών. Κατόρθωσαν επίσης να αναπτύξουν τον θύμο αδένα σε ποντικούς από βλαστοκύτταρα αρουραίων. Ο H Nakauchi σε άρθρο του στο περιοδικό Nature αισιοδοξεί. Δηλώνει επίσης ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η έρευνα της ομάδας όσον αφορά τη δημιουργία νεφρών στους προαναφερθέντες οργανισμούς και δεν αποκλείει τη δημιουργία πνευμόνων και ήπατος. Ο ανταγωνιστής του, Juan Carlos Izpisúa Belmonte, από το Salk Institute στη La Jolla, ανακοίνωσε στο περιοδικό Cell προόδους που αφορούν τη δημιουργία οφθαλμού και καρδιάς. Ωστόσο στα τρωκτικά η έρευνα ευνοείται από τη σημαντική ομοιότητα των ειδών, δεδομένου ότι τα ποντίκια (Mus musculus) και τους αρουραίους (Rattus norvegicus) τα χωρίζει εξελικτική χρονική διάσταση 20 εκατομμυρίων ετών. Η φιλοδοξία να αναπτυχθούν ανθρώπινα όργανα σε χοίρους δυσχεραίνεται από το γεγονός της προαναφερθείσας εξελικτικής διάστασης ανάμεσα στο γουρούνι (Sus scrofa) και στον άνθρωπο (Homo sapiens), η οποία υπολογίζεται στα 95 εκατομμύρια έτη. Δηλαδή σύμφωνα μ’ αυτήν την εκτίμηση ο τελευταίος σχετικά όμοιος κοινός πρόγονος τοποθετείται χρονικά στην εποχή των δεινοσαύρων7. chimeragraphic

Προληπτικά πάντως το αμερικανικό National Institutes of Health έχει απαγορεύσει τους πειραματισμούς με ανθρώπινα κύτταρα σε ζώα. Ο David Resnik του NIH προβληματίζεται από βιοηθικής απόψεως και ανησυχεί στην ιδέα δίποδων χοίρων ή αρουραίων που μιλάνε. Οι ερευνητές απ’ τη μεριά τους θεωρούν εξαιρετικά περιορισμένη ή και απίθανη μια τέτοια περίπτωση, χωρίς όμως και να την αποκλείουν κατηγορηματικά. Επιμένουν ότι τελικός στόχος παραμένει η θεραπεία ασθενειών και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.

ΚύριαΠηγή: Johann Grolle, Der Spiegel.

Παραπομπές:

1. Ο Όμηρος με καταγωγή από την ιωνική Σμύρνη έζησε τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η αναφορά των έργων του, Ιλιάδας και Οδύσσειας, σχετίζεται με γεγονότα και πολιτισμούς του 12ου αιώνα π.Χ. Η αντιδογματική φύση των σκεπτομένων Ελλήνων δεν χαρίστηκε ούτε στην αυθεντία του γενάρχη των ποιητών. Ο Όμηρος δεν υπήρξε αναμφισβήτητος. Ο Πλάτωνας τον αποθέωνε: Τὴν Ἑλλάδα πεπαίδευκεν οὗτος ὁ ποιητής. (Πολιτεία 10,606 e)Ο Ηράκλειτος τον λοιδορούσε: Ὅμηρος ἄξιος ἐκ τῶν ἀγώνων ἐκβάλλεσθαι καὶ ῥαπίζεσθαι. (Fragmentum, B 42)

2. Κ.Π. Καβάφης, Στα 200 π.X.

3 & 4. Ιλιάδα, Ραψωδία Σ, 415-420 και Οδύσσεια, Ραψωδία η, 91-95.

5. Ο Ξάνθος και ο Βάλιος ήταν τα δύο άλογα που είχε προσφέρει ο Ποσειδώνας ως γαμήλιο δώρο στην ένωση του θνητού Πηλέα με την αθάνατη Θέτιδα. Τα δύο άλογα στον Τρωικό πόλεμο έσερναν το άρμα του Πηλείδη Αχιλλέα. Ήξεραν να μιλούν, είχαν αισθήματα και γνώριζαν το μέλλον. (Ιλιάδα, ΡαψωδίαΤ, 408-420). Ο προαναφερθείς μεγάλος αλεξανδρινός εμπνεύστηκε απ’ αυτά ένα εξόχως θρηνητικό ποίημα του: Τα Άλογα του Αχιλλέως.

6. Στην Ελληνική μυθολογία η Χίμαιρα αναφέρεται ως ένα φοβερό τέρας που εξέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και η ουρά του κατέληγε σε φίδι. Τελικά φονεύτηκε από τον Βελλερεφόντη, που ίππευε τον ιπτάμενο Πήγασο, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς.

7. Μια σύγκριση ανάμεσα στα είδη Sus scrofa και Homo politicus δεν αποκλείεται να έδινε πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Συμπεριφορικά τουλάχιστον οι διαφορές τους δεν φαίνονται αγεφύρωτες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι Λωτοφάγοι Faust »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis