04:27  Τρίτη, 14  Μαϊου  2024 
elendetr

Σωστό & Λάθος

Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018 23:02
Διαβάστηκε 10082 φορές

Η μνήμη είναι το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου στη συνέχειά του. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τον κόσμο να θυμάται. Έχουμε ανάγκη την Ιστορία, αλλά εσείς ξέρετε το όριο πέρα από το οποίο το βάρος της κάνει τη ζωή αβίωτη.

Παντού στην Ευρώπη όπου η Ιστορία ζέχνει, όπου η γη ξερνάει πτώματα παιδιών που χάθηκαν στις στάχτες και στη λήθη, το δέρμα του χρόνου είναι κόκκινο από το αίμα που χύθηκε. Εκεί νιώθουμε να μας τριγυρίζει η αλλόκοτη αίσθηση πως είμαστε συγκαιρινοί των χαμένων παρά των ζωντανών.

 

Το χειρότερο δεν είναι το λάθος, αλλά ο συνδυασμός σωστού και λάθους, αφού το ένα στηρίζει το άλλο και τίποτε δεν είναι τόσο χυδαία αποτελεσματικό όσο ένα ψέμα ζυμωμένο με αλήθειες.

Παραφράζοντας τα προηγούμενα θα επαναλάβω ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει συμφωνήσει σε μια κοινή εκδοχή των γεγονότων που διαμόρφωσαν τη σημερινή ιστορική πραγματικότητα. Την ευθύνη για αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση τη φέρουν ακέραια οι ηγέτιδες ομάδες της χώρας, οι οποίες θρέφονται από τη διαίρεση που καλλιεργούν.

Οι παρεπίδημοι διαμαρτυρόμενοι της Πρωτεύουσας ας αναλογιστούν ποιοι επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους. Με μια άλλη διατύπωση: για πολλά μπορούμε και πρέπει να βρίζουμε τον Α Τσίπρα. Για το μακεδονικό όχι.

Όσον αφορά την υπερτιμημένη συμμετοχή του μουσικοσυνθέτη κ Μ Θεοδωράκη, ας θυμηθούμε τους Εφόρους της Σπάρτης : ἐξέστω Κλαζομενίοις ἀσχημονεῖν1.

Στην επικεφαλίδα το έργο Ιστορία (1892) του Νικόλαου Γύζη 1842-1901.

1: Συνηθίζεται στους Κλαζομένιους να διαπράττουν απρέπειες.

 

Κείμενο Pierre Assouline, Γκόλεμ. Σελ 127,179,184.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η παντοτινή ήττα. Ένας τυχαίος, αστείος άνθρωπος. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis