19:00  Τρίτη, 7  Μαϊου  2024 
elendetr

Προσωπική Επανάκτηση

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 19:40
Διαβάστηκε 5526 φορές
Προσωπική Επανάκτηση Vincent van Gogh, Δύο χωρικές σκάβουν σε χιονισμένο χωράφι στην δύση του ήλιου, 1890.

Βεβαίως, είμαστε συνηθισμένοι να θαυμάζουμε καθημερινά μεγάλους ληστές, που όλος ο κόσμος μαζί μας θαυμάζει την ευφορία τους. Ωστόσο η ύπαρξή τους αποκαλύπτεται μόλις την εξετάσεις από λίγο πιο κοντά σαν ένα μακρύ έγκλημα που κάθε μέρα ανανεώνεται. Αυτοί οι άνθρωποι χαίρονται τη δόξα, τις τιμές, τη δύναμη και τα εγκλήματά τους έχουν κατακυρωθεί απ’ τους νόμους, όσο μακριά κι αν πας στην ιστορία. Και ξέρεις πως με πληρώνουν για να το ξέρω; Όλα μας δείχνουν πως ένας κλεφταράκος, κυρίως άθλιων τροφών, όπως κουραμάνες, ζαμπόν ή τυρί, τραβάει απάνω του αναπόφευκτα την επίσημη επίκριση, τις κατηγορηματικές αποδοκιμασίες της κοινότητας, τις μεγαλύτερες ποινές, την αυτόματη απώλεια της τιμής και τη ντροπή που δεν ξεπλένεται, κι αυτά για δυό λόγους.

Πρώτα γιατί ο δράστης παρόμοιων εγκλημάτων είναι γενικώς φτωχός, κι αυτή του η κατάσταση περικλείει μια τρομερή αναξιοπρέπεια και στη συνέχεια γιατί η πράξη του προκαλεί ένα είδος σιωπηλής αποδοκιμασίας στην κοινότητα. Το κλέψιμο του φτωχού γίνεται μια πονηρή προσωπική επανάκτηση, με καταλαβαίνεις...Που θα πηγαίναμε; Έτσι, η δίωξη των μικροκλεφτάκων γίνεται, παρατήρησέ το, σ’ όλα τα κλίματα με μια άκρα αυστηρότητα, όχι μόνο σαν μέσο κοινωνικής άμυνας, αλλά κυρίως σαν αυστηρή σύσταση σ’ όλους τους δυστυχισμένους να μάθουν να κάθονται στη θέση τους και στην κάστα τους ήσυχοι, χαρούμενα παραδομένοι να ψοφήσουν κατά μήκος των αιώνων από ατέλειωτη μιζέρια και πείνα.

Louis Ferdinand Céline, Ταξίδι στα βάθη της νύχτας, Σελ 87. Στην επικεφαλίδα το έργο του Vincent van Gogh, Δύο χωρικές σκάβουν σε χιονισμένο χωράφι στη δύση του ήλιου,  από το 1890.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η πτώση InSight - Yemen »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis