05:21  Τρίτη, 30  Απριλίου  2024 
elendetr

Οι Συνεργοί του Θεού

Σάββατο, 27 Απριλίου 2019 17:57
Διαβάστηκε 5971 φορές

Σ’ ένα εμπνευσμένο μήνυμά του, πέρα από τα τετριμμένα ευχολόγια των ημερών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε μεταξύ άλλων:

Δεν είναι καθόλου τυχαίον, ότι πριν ο νεωτερικός πολιτισμός κατανοήση και εγκαθιδρύση τον άνθρωπον ως δημιουργόν της ιστορίας, οι πιστοί εκλήθησαν να καταστούν «Θεού συνεργοί»

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, που προέρχεται από την πρώτη προς Κορινθίους επιστολή του Παύλου, επαναδιατυπώνεται αυτό που συγκροτήθηκε ως ιστορική συνείδηση από τον Ηρόδοτο τον 5ο π.Χ. αιώνα. Την περίοδο εκείνη ο Πατέρας της Ιστορίας, διασκευάζοντας τη δράση του Σόλωνα, ο οποίος εφάρμοζε θετικά το δίκαιο, μετέθεσε το μεταφυσικό στα χέρια των ανθρώπων1. Από τότε οι άνθρωποι, απελευθερωμένοι από το εξωλογικό άγχος, γίνονται υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.

῾Υμεῖς γὰρ ἐπ' ἐλευθερίᾳ ἐκλήθητε, ἀδελφοί, (Γιατί εσείς, αδελφοί, καλεστήκατε για να είστε ελεύθεροι) συνεχίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην επιστολή του Παύλου προς τους Γαλάτες, επιβεβαιώνοντας στην ουσία τα προηγούμενα.

Κάπου εδώ θυμάμαι τον Τζακ Κέρουακ που Στο Δρόμο έγραφε: ό,τι υποστηρίχτηκε μετά τους Έλληνες είναι λάθος2.

Στην επικεφαλίδα η Ανάσταση, έργο του Ελ Γκρέκο της περιόδου 1584-94.

Για το έργο Passacaglia c-moll κάποιος ακροατής σχολιάζει: Only God and Bach could create something like this. The latter did so at the age of 22. Ακούστε το χωρίς να συντριβείτε.

Παραπομπές:

1 Bruno Snell, Η Ανακάλυψη του Πνεύματος - Ελληνικές Ρίζες της Ευρωπαϊκής Σκέψης, Σελ 213, ΜΙΕΤ 1997.

2 Jack Kerouac, Στο Δρόμο, Σελ 143, Πλέθρον 1985.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Απρέπεια Η πόλη μου »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis