13:42  Παρασκευή, 19  Απριλίου  2024 
elendetr

Ο Ι Α Καποδίστριας & Το Σύνταγμα

Τρίτη, 05 Μαϊος 2020 15:15
Διαβάστηκε 2813 φορές

Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύση εις την καρδίαν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό.

Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης.

(Ι. Α. Καποδίστριας, Γ Τερτσέτη, Απόλογα)

Ο Κυβερνήτης έσπευσε λίγες ημέρες μετά την άφιξή του να προκαλέσει το από 18 (π.ημ.) Ιανουαρίου 1828 ψήφισμα της Βουλής περί αναστολής της ισχύος του Συντάγματος της Τροιζήνας (Γ΄ Εθνοσυνέλευση, 19 Μαρτίου-5 Μαΐου 1827). Όπως αναφέρει ο Νικόλαος Σπηλιάδης, Γραμματέας της Επικράτειας (Πρωθυπουργός) στην Κυβέρνηση Ι Καποδίστρια, ο Κυβερνήτης αρνήθηκε να δώσει τον προκαθορισμένο όρκο: Δεν είναι δυνατόν αδελφοί, να ορκισθώ τον όρκον του συντάγματος, διότι δεν δύναμαι να σας υποσχεθώ να φυλάξω ό,τι δεν έχετε και δεν με παραδίδετε. Πλην, σας υπόσχομαι να προσπαθήσω δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, όσον δύναμαι. (Απομνημονεύματα δια να χρησιμεύσωσι εις την νέαν ελληνικήν ιστορίαν 1821-1843, τόμος Γ, σελ. 556)

Αργότερα, μετά τη δολοφονία του Ι Καποδίστρια, ο Άγγλος Αντιπρέσβης Edward Dawkins σημείωνε: Το σύνταγμα δια πολύν έτι χρόνον είναι ασύμφορον εν Ελλάδι. Εάν η Αγγλία εζήτει άλλοτε αυτό [κατά την καποδιστριακή περίοδο], έπραξε τούτο ίνα καταπολεμήση την ρωσικήν επιρροήν. (Ε Κυριακίδης, Ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού στο Όλα στο φως του Θ Δ Παναγόπουλου)

Ο αείμνηστος φίλος και δικηγόρος Στέλιος Παπαδημητρίου διηγούνταν πριν μερικά χρόνια την κατάπληξή του, όταν σε κάποιο μουσείο της Καλαμάτας, σχολιάζοντας θετικά το έργο του Ι Καποδίστρια και καταδικάζοντας την άδικη δολοφονία του, δέχτηκε το ξέσπασμα μιας ξεναγού: καλά του κάνανε του αλήτη, που τον έφεραν στην Ελλάδα και ήθελε να βάλει φόρους στην οικογένειά μου που είχε δώσει 70 παλικάρια στον Αγώνα.

Εκτενής αναφορά στο έργο και στην προσωπικότητα του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας: https://www.crashnews.gr/index.php/history/item/37-ι-α-καποδίστριας-ο-εθνομάρτυρας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Περιττή Υπενθύμιση Αψιλίας Μέλαθρον »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis