12:41  Τρίτη, 16  Απριλίου  2024 
elendetr

Η Περιττή Υπενθύμιση

Κυριακή, 26 Απριλίου 2020 19:35
Διαβάστηκε 7393 φορές

Die Aussage, alles andere habe vor dem Schutz von Leben zurückzutreten, sei in dieser Absolutheit nicht richtig.

Wolfgang Schäuble, Tagesspiegel, 26.4.2020.

Ένας από τους πιο αγαπημένους αποδιοπομπαίους όχι μόνο των Ελλήνων, ο γνωστός Wolfgang Schäuble, ξαναχτύπησε, παραβιάζοντας ωστόσο ανοιχτές πόρτες. Σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα Tagesspiegel τόνισε μεταξύ άλλων: Όταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Και για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις, επικαλέστηκε το Γερμανικό Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο προηγείται το απαραβίαστο της αξιοπρέπειας των ανθρώπων. Υπενθύμισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπονται οι τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της βαρύτατης κρίσης, που ήδη διαφαίνονται. Επεσήμανε ακόμη ότι οι πολιτικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προηγούμενων δεν θα πρέπει να ληφθούν από τους ιολόγους. Δεν παρέλειψε να παραδεχτεί ότι και ο ίδιος, όπως όλοι μας, είναι θνητός και ακόμη ότι βρίσκεται συγκριτικά με τους νέους πιο κοντά στο τέλος.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής ακολουθεί αργότερα και πάντως μετά απ’ όλα αυτά. Να θυμίσω ότι και για το Ελληνικό Σύνταγμα ('Αρθρο 2) στις πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας η προτεραιότητα δίνεται στην ανθρώπινη αξία: O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής ακολουθεί αργότερα.

Σ’ ένα εκτενές δημοσίευμά του το περιοδικό Der Spiegel (Nr 15/4.4.2020, s 102-105) αναφέρονταν σε μια γερμανική ιατρική ρήση που λέει ότι η πνευμονία είναι φίλη των ηλικιωμένων (Lungenentzündung-der Freund des alten Mannes) επειδή επιφέρει έναν ήσυχο θάνατο χωρίς πόνους. Αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα πρακτική νοσοκομείων, όπου σε περιπτώσεις βαριά ασθενούντων από κορωνοϊό, όταν πλέον έχουν εξαντληθεί οι πιθανότητες ανάταξης, επιλέγεται σε συνεννόηση με τους οικείους η διακοπή της μηχανικής υποστήριξης:Die Ärzte haben gelernt, dass auch ein harmonisches Sterben als erfolgreich beendete Therapie betrachtet warden kann. (Οι γιατροί έχουν μάθει να θεωρούν έναν αρμονικό θάνατο σαν το τέλος μιας επιτυχούς θεραπείας)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « έκαστος εφ' ω ετάχθη Ο Ι Α Καποδίστριας & Το Σύνταγμα »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis