09:23  Παρασκευή, 19  Απριλίου  2024 
elendetr

Κιτς & Τρολάρισμα

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 16:16
Διαβάστηκε 698 φορές
Κιτς & Τρολάρισμα Συλλεκτικό. (Κρατείστε το ως Ενθύμιο). Μάλλον θα το αποσύρουν, λόγω εκτεταμένης χλεύης και ιερής κατακραυγής.

Όταν η μαγεία του Kitsch συναντάει τη γοητεία του Troll.

Το κιτς είναι η μετάφραση της επιτηδευμένης ηλιθιότητας των κοινοτοπιών στο γλωσσικό ιδίωμα της ομορφιάς και της συγκίνησης. Η λέξη κιτς υποδηλώνει τη στάση ανθρώπων που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αρέσουν στους περισσότερους. Για να γίνουν αρεστοί, πρέπει να επιβεβαιώσουν όλα όσα θέλει ν' ακούσει ο κόσμος. Και επίσης όλα όσα θέλουν ή θα ήθελαν να πιστεύει ο κόσμος γι αυτούς. Πρέπει λοιπόν να τεθούν στην υπηρεσία της κοινοτοπίας και να αποσπάσουν κύματα συμπάθειας από τους σκόπιμους ιστορικούς συνειρμούς. 

Τα συναισθήματα που υποκινούνται από το κιτς πρέπει να μπορεί να τα συμμερίζεται η πλειοψηφία. Εξ ορισμού το κιτς δεν έχει να κάνει με το ασυνήθιστο. Αναφέρεται σε εικόνες - κλειδιά, βαθιά αγκυροβολημένες στη συλλογική μνήμη: αχάριστα παιδιά, εγκαταλελειμμένοι γονείς, προδομένη πατρίδα. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τη διέγερση πατριωτικού αισθήματος μέσα από την εργαλειοποίηση του εθνικού κιτς.

Ο πατριωτισμός των Ελλήνων, όπως και ο πατριωτισμός των πολιτών των μικρών χωρών, είναι μια απέραντη συμπόνια για τη χώρα τους. Ο πατριωτισμός των πολιτών των μεγάλων χωρών είναι άλλης τάξεως. Οι πολίτες των μεγάλων χωρών μπορούν να είναι απασχολημένοι με τη σπουδαιότητα, τη δόξα και την παγκόσμια ή έστω περιφεριακή αποστολή της πατρίδας τους.    

Η αισχρή αμετροέπεια της βλάσφημης ταύτισης, κυρίως των σπουδαιογέλοιων ιθαγενών εικονιζομένων, με καθαγιασμένες ηρωικές μορφές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας συνιστά έργω εξύβριση της Ελληνικής Ιστορίας. Το δικαστήριο της Ιστορίας, που ούτε εκβιάζεται, ούτε εξαγοράζεται και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις θα κρίνει ανάλογα.  

Και επειδή οι εικονιζόμενοι συνέλληνες δεν έχουν δείξει στοιχεία τόσο προχωρημένου αυτοσαρκασμού, προφανώς πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη προσπάθεια αυτογελοιοποίησης. Για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι της λ.μ.α.τ και οι θεράποντές τους επαναλαμβάνονται, αποδεικνύοντας ότι ευτελίζουν οτιδήποτε πιάσουν στα χέρια τους. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση προσφέρουν και μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για ευτράπελο τρολάρισμα. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη: Ἡ γάρ εὐτραπελία πεπαιδευμένη ὕβρις ἐστίν (Ο αστεϊσμός είναι μια εξευγενισμένη μορφή προσβολής. Ρητορική 1389,b18).

Κλείνοντας να συμπλρώσω ότι εκτός από την Ιστορία, ούτε η Καλλιέργεια δεν εκβιάζεται και δεν εξαγοράζεται.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis