11:35  Παρασκευή, 26  Απριλίου  2024 
elendetr

Foule sentimentale.

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 00:36
Διαβάστηκε 418 φορές
Foule sentimentale. Johannes Keplers Harmonices mundi, 1619.

Σύμφωνα με τον Arthur Schopenhauer, 1788 - 18601, οι έννοιες είναι καθολικότητες μετά τα πράγματα (universalia2 post-rem), η πραγματικότητα ορίζεται από την καθολικότητα των ίδιων των πραγμάτων (universalia in re), η μουσική όμως βρίσκεται στις απαρχές των πραγμάτων (universalia ante rem).  

Στο Harmonices mundi, 1619, ο Johannes Kepler, 1571 – 1630, ανέδειξε και αποτύπωσε τη μουσικότητα και τις τονικές σχέσεις των πλανητών, όπως αυτές προέκυπταν και υπολογίζονται από τις κινήσεις και τις ταχύτητες που διαγράφουν στις ελλειπτικές τους τροχιές3.  Η Γη, σύμφωνα με τα προηγούμενα, είναι ημιτόνιο.  

Ηχητικά κύματα εκπέμπονται από τα ουράνια σώματα και διατρέχουν το Σύμπαν. Ο Ήλιος πάλλεται κάθε πέντε λεπτά.

Το πιθανότερο είναι πως όταν ο Κέπλερ και ο Σοπενχάουερ τα στοχάζονταν αυτά είχαν στο μυαλό τους τις οικουμενικές και μεγαλοφυείς δημιουργίες των διαπρεπών - με χρονολογική σειρά - συμπατριωτών τους: Μπαχ (Μπαρόκ), Μότσαρτ (Κλασικισμός), Μπετόβεν - Βάγκνερ (Ρομαντισμός). 

Ωστόσο η καθολικότητα μπορεί να υπάρχει σπερματικά και σ' μια πιο ταπεινή καλλιτεχνική4 δημιουργία. Μια τέτοια σύνθεση, με μια ποικιλία αλληγοριών και συμβολισμών, όπου η μουσικότητα της γλώσσας αντανακλάται στη μελωδία της σύνθεσης, ακολουθεί στο τέλος της ανάρτησης. Πρόκειται για το Foule sentimentale του Alain Souchon: Oh la la la vie en rose. Le rose qu'on nous propose* ...  

(*It's unbelievable! Life through rose-colored glasses...but not any glasses, only those of the brand and color that they want to force us to buy…) 

Παραπομπές:

1. Arthur Schopenhauer, Die Welt als Wille und Vorstellung, drites Buch, 52, online.

2. Universalia: Πληθυντικός του ουδετέρου γένους του επιθέτου universalis, -is, -e που δηλώνει το καθολικό, το ολικό. (Στεφ. Κουμανούδη, Λεξικόν Λατινοελληνικόν, Σελ.1008.)

3. Νόμος των Ελλειπτικών Τροχιών ή Νόμος των Πλανητικών Τροχιών ή Πρώτος νόμος Κέπλερ: Οι τροχιές των πλανητών είναι ελλείψεις, των οποίων τη μία εστία, κοινή σε όλες τις πλανητικές τροχιές, κατέχει ο Ήλιος. 

4. Καλλιτεχνική είναι μια δημιουργία που αποκαλύπτει ή συμβάλλει στην ανάδειξη ή κατανόηση των κρυμμένων υποστάσεων της υλικής ή άϋλης πραγματικότητας, έκφραση και μέρος της οποίας είμαστε και εμείς οι ίδιοι. 

#music #poetry  #rock #universe

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis