17:37  Πέμπτη, 28  Μαρτίου  2024 
elendetr

Si vis pacem

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 23:32
Διαβάστηκε 1451 φορές

Στις 6 Μαρτίου 1991 ο τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ δήλωνε σε μια ομιλία του στη Σμύρνη: Θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει τα Δωδεκάνησα, εάν η πολιτική μας δεν ήταν τόσο ψοφοδεής.

Στο μεταξύ ο τουρκικός αναθεωρητισμός εργάζεται για να αποδείξει το αντίθετο. Οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πολεμικά πλοία και σκάφη της ακτοφυλακής είχαν φτάσει τις 299 το 2015. Το 2016 είχαν καταγραφεί 414. Πέρυσι, το 2017, οι παραβιάσεις εκτοξεύτηκαν στις 1.998, σημειώνοντας δηλαδή μια άνοδο περί το 700% μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Παρόμοια είναι και τα μεγέθη που αφορούν τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου που από 1.779 το 2015 εκτινάχτηκαν στις 3.317 το 2017.

Πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι ένα μεγάλο μέρος των παραβιάσεων, σύμφωνα με τους Τούρκους, δημιουργείται λόγω του μέχρι τώρα δισυπόστατου ορισμού του ελληνικού εθνικού χώρου: Η Ελλάδα, για να μην προκαλέσει τη γείτονα, συνεχίζει να ορίζει τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια, ενώ τον εναέριο χώρο της στα 10.

Τα όρια μεταξύ κατευνασμού και ενδοτικότητας, αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν, είναι εξαιρετικά ρευστά. Με μια άλλη διατύπωση: Το 2004 ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε οριοθετήσει μονομερώς την κυπριακή ΑΟΖ. Τότε οι ελληνικές κυβερνήσεις των Σημίτη-Παπανδρέου και Καραμανλή-Μπακογιάννη τον είχαν ψέξει γι αυτή του την ενέργεια.

Υπενθυμίζω μια διαχρονικά επαληθευμένη διαπίστωση του Carl von Clausewitz: Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ μια μεμονωμένη πράξη. Το τι είναι σήμερα μας διδάσκει το τι θα είναι αύριο. Ο πόλεμος δεν ξεσπά ποτέ μ’ εντελώς αιφνίδιο τρόπο, η επέκτασή του δεν είναι έργο μιας στιγμής.

Κλείνω με δύο διευκρινίσεις. Το λατινικό ρητό της επικεφαλίδας στην πλήρη διατύπωσή του παροτρύνει: si vis pacem, para bellum, που σημαίνει αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο. Με το επίθετο ψοφοδεής χαρακτηρίζεται κυριολεκτικά αυτός που τρομάζει με τον παραμικρό θόρυβο. Δηλαδή ο λιγόψυχος, ο φοβητσιάρης, ο δειλός.

Κύριες Πηγές:

1. Άγγελος Συρίγος, Ελληνοτουρκικές Σχέσεις.

2. Karl von Klausewitz, Περί του Πολέμου.

3. Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « M. A. D. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - Οι Νεκροί »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis