02:14  Σάββατο, 27  Απριλίου  2024 
elendetr

Ο Che Guevara, τα Rolex και η Δημοκρατία.

Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 17:32
Διαβάστηκε 2331 φορές
Ο Che Guevara, τα Rolex και η Δημοκρατία. Ο Che Guevara με ένα ακριβό Rolex GMT-Master-Espresso.

Και όπως ήταν και παραμένει αναμενόμενο, η δολοφονία πριν 53 χρόνια του Τσε Γκεβάρα στα βουνά της Βολιβίας, ενός Αργεντινού αστού που φορούσε Rolex1 , κάπνιζε ακριβά πούρα Αβάνας, παρείχε δωρεάν τις ιατρικές του υπηρεσίες και είχε αφιερωθεί στον αγώνα κατά της φτώχιας και της καταπίεσης, συνεχίζει να στοιχειώνει τους απανταχού έμμισθους υμνητές του μισάνθρωπου αυταρχισμού και της κατεστημένης εκμετάλλευσης.  Και επίσης όπως πάντα η απουσία στοιχειωδών ιστορικών γνώσεων και η ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων συμπλρώνεται με χαρακτηρισμούς: Όσο βαθύτερο το γνωστικό κενό, τόσο αθλιότερα τα κοσμητικά επίθετα.

Σε κατάσταση εμπαθούς παραφροσύνης, αλλά και έχοντας επίγνωση των απειλών που εμπνέουν τέτοια άτομα για το σύστημα που υπηρετούν, άρα και για τη θέση τους, επιδίδονται σε γκροτέσκους χαρακτηρισμούς: Σαδιστής, αρχιρατσιστής, ακραία ομοφοβικός που φυλάκιζε ομοφυλόφιλους, βασανιστής ζώων, χλευαστής μαύρων. Τα διασκεδαστικά ψεύδη που διακινούν είναι ενδεικτικά ενός υφέρποντος φόβου, ίσως και πανικού. Αυτός προέρχεται από τη σταθερά διογκούμενη αγωνία τους για την ασφάλειά τους. Γνωρίζουν ότι τη στιγμή της κρίσης που εντείνεται θα υποδυθούν το ρόλο της Ιφιγένειας. Αυτοί θα είναι τα καθάρματα2 που θα θυσιάσουν πρώτα τα αφεντικά τους. Στους πιο αφοσιωμένους, και άρα στους πιο χρήσιμους ηλίθιους ανάμεσά τους, μπορεί να ανατεθεί ο ρόλος του Πατρόκλου: Να υποδυθούν τον Αχιλλέα και να σφαγιαστούν από τον Έκτορα για να εξιλεωθεί το σύστημα και να εκκινήσει η επόμενη φάση της ιστορίας.

Οι προαναφερθέντες θεωρούν ότι ο χαρακτηρισμός κομμουνιστής, που αποδίδουν στον Τσε Γκεβάρα, ακυρώνει την αρνητικότητα του (ψευδούς) κατηγορητηρίου τους, τουλάχιστον στα μάτια των θαυμαστών του. Επιπρόσθετα προτρέπουν: Γκρεμίστε τα είδωλα. Τα σκόπιμα, αλλά και αβίαστα αυτά λάθη είναι αποκαλυπτικά της ανησυχίας και της ασχετοσύνης τους.

Πρώτα απ’ όλα οι πραγματικοί, δηλαδή οι συνειδητοποιημένοι  θαυμαστές του Che Guevara δεν πιστεύουν ipso facto3 σε είδωλα. Πέρα απ’ αυτό όμως οι αξίες που υπηρέτησε και για τις οποίες τελικά δολοφονήθηκε ψυχρά ο Τσε Γκεβάρα, ακόμη κι αν ο ίδιος αυτοπροσδιορίζονταν ως κομμουνιστής, δεν υπήρξαν παρά τα πρωταρχικά αιτήματα της δημοκρατίας. Και η δημοκρατία δεν είναι ούτε αριστερή, ούτε δεξιά. Είναι ολιγαρχική ή λαϊκή, αντιδραστική ή προοδευτική. Και εννοείται ότι το βασικότερο κριτήριο για την ισχύ των προηγούμενων αποκαλύπτεται  στη  δημιουργία και στη διασφάλιση των προϋποθέσεων της κοινωνικής ανανέωσης από το ευρύτερο δυνατό σύνολο των πολιτών. Η ποιότητα και το περιεχόμενό της απηχεί τα χαρακτηριστικά και τις προτεραιότητες των κοινωνικών δυνάμεων που την εγκαθιστούν και τη διατηρούν. Τα υπόλοιπα είναι ανιαρές “επιστημονικές” επιφάσεις αργόσχολων, νωθρών και ανιστόρητων απολογητών της δεξιάς και της αριστεράς.

Παραπομπές:

1. Φημολογείται ότι ο Fidel Castro είχε πραγματικό πάθος με τα Rolex. Κάποιες φορές μάλιστα, όπως στην ένθετη φωτογραφία από μια συνάντηση με τον Νικήτα Χρουστσόφ στη Μόσχα στα τέλη της δεκαετίας του 1950, εικονίζεται να φοράει δύο μαζί στον ίδιο καρπό. Η εμφατική επίδειξη των πολυτελών ρολογιών, σε κραυγαλέα αντίθεση με τις στρατιωτικές φόρμες και τα άρβυλα, ήταν ένας ειρωνικός εμπαιγμός, προς εκείνους που υποστήριζαν ότι εκπροσωπούσε την αρχή: Communism for the masses - capitalism for the bosses.Fidel Castro Rolex

Ο El Lider Maximo συνήθιζε να δωρίζει ρολόγια αυτής της μάρκας, που τότε πουλιόντουσαν ακόμη και στα καταστήματα αφορολογήτων του αμερικανικού στρατού (PX), στους στενούς του συντρόφους και συνεργάτες. Το Rolex (Submariner Date) που φορούσε ο Che Guevara το 1957 κόστιζε 157 $. Τα 157 δολάρια, υπολογισμένα με τον πληθωρισμό των δεκαετιών που μεσολάβησαν, αντιστοιχούν σε 1.600 σημερινά δολάρια. Ένα Submariner Date στοιχίζει σήμερα περί τα 8.550 $.  

2. Η λέξη κάθαρμα ετυμολογείται από το καθαίρω: καθαρίζω, εξαγνίζω. Ως κάθαρμα χαρακτηρίζονταν το ζώο που σφαγιάζονταν στις εξιλαστήριες θυσίες. Η λέξη χρησιμοποιείται στο κείμενο με την κυριολεκτική της σημασία.  

3. ipso facto: Λατινική φράση που σημαίνει από το ίδιο το γεγονός. Κάπου - κάπου χρησιμοποιώ καμιά τέτοια έκφραση για να πικάρω τον ελληνόπρεπο γλωσσικό καθωσπρεπισμό εκείνων που νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου και ο ομφαλός της γης. Και δεν χρειάζεται καν η μελέτη του χάρτη DNA της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Τουρκίας. Ένας τηλεφωνικός κατάλογος και ένα ετυμολογικό λεξικό κύριων ονομάτων, επωνύμων και τοπωνυμιών θα αρκούσε για την απομυθοποίηση.  

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πανδημικός Ρατσισμός Οικογενειακός Αθλητισμός. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis