03:00  Σάββατο, 27  Απριλίου  2024 
elendetr

Νέμεση (;)

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 04:41
Διαβάστηκε 824 φορές
Νέμεση (;) Ο μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κ.Θεόκλητος.

ἔφη αὐτῷ ὁ ᾿Ιησοῦς· πάλιν γέγραπται, οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου.

Κατὰ Ματθαῖον. 4,7.

Ο Ιησούς απάντησε σ' αυτόν. Είναι επίσης γραμμένο: μην [εκθέτεις τον εαυτό σου στον κίνδυνο για να] δοκιμάσεις τον Κύριο και Θεό σου.

Προσβεβλημένος από κορονοϊό ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου  κ. Θεόκλητος. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι “ο κορωνοϊός δεν με επεσκέφθη στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο χώρο θρησκευτικής λατρείας”. Επίσης ο κ. Θεόκλητος, ζήτησε απ' όλους να σεβαστούν την προσωπική του δοκιμασία και να πάψουν να εκμεταλλεύονται το γεγονός. Η ανακοίνωση της Μητρόπολης καταλήγει: “Νά προσέχετε τούς ἑαυτούς σας, νά φορᾶμε μάσκα ἐντός καί ἐκτός τῶν Ἱερῶν Ναῶν ἅπαντες καί ὁ Μητροπολίτης μας παρακαλεῖ ὅλους νά προσεύχεσθε ὑπέρ αὐτοῦ, ὅπως καί ἐκεῖνος δέεται ὑπέρ ὑμῶν”

Ωστόσο, μόλις πριν λίγο καιρό ο ιεράρχης καλούσε τους πιστούς να κοινωνούν και να μετέχουν ελεύθερα σε όλα τα μυστήρια της εκκλησίας, καθώς, όπως έλεγε, κανένας ιός δεν κολλάει με τη θεία κοινωνία ή στην εκκλησία! Μάλιστα έδειχνε τον εαυτό του ως παράδειγμα, προτρέποντας τους γιατρούς να τον εξετάσουν!

Κάποιοι θα μπορούσαν να μιλήσουν για την ευθύδικη αγανάκτηση των ανωτέρων δυνάμεων: Νέμεσις. Άλλοι πάλι για την προτροπή του Ιησού:Οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου.

Δεν εκμεταλλεύομαι τίποτε και κανέναν. Ειδικά όταν δοκιμάζεται. Οι Ιεράρχες μπορούν και επιβάλεται, ως δημόσια πρόσωπα και πέρα από θρησκειολογικές απόψεις, να συμβουλεύουν. Αλλά να παραδειγματίζουν με τη δική τους συμπεριφορά ως υπόδειγμα.

Όταν όμως αποπειρώνται να διεγείρουν ή να πειθαναγκάσουν και μάλιστα γενικεύοντας, τότε νομίζω ότι αντιβαίνουν το ρόλο και την αποστολή τους. Ακόμα και το Αλάθητο του Πάπα (Infallibilitas, 1870) περιορίζεται σε δογματικά ζητήματα.

Η συμμόρφωση των πιστών πρέπει να απορρέει από την ελεύθερη βούλησή τους: Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν  (Όποιος θέλει να με ακολουθήσει) λέει ο Ιησούς. Έτσι αναφέρουν οι τρείς (Ματθαίος, Μάρκος και Λουκάς) από τους τέσσερις ευαγγελιστές. (Αλλά όχι ο Ιωάννης). Διαφορετικά δεν είναι πιστοί. Είναι άβουλα ενεργούμενα.

Αν υπάρχει κάτι θεϊκό μέσα μας, αυτό είναι η νόησή μας. Το μυαλό μας. Αν το απαρνούμαστε, προδίδουμε τον Θεό. Όταν το υπερεκτιμούμε, Τον προσβάλλουμε. Τελικά όλα στην ανθρώπινη ζωή καταλήγουν σε μια άσκηση αυτογνωσίας με ζητούμενο το μέτρο. Οι λέξεις μέτρο και μοίρα είναι συγγενικές.

Ο ἀναγιγνώσκων νοεῖτω (κάθε ένας που διαβάζει αυτά τα λόγια, ας καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Κατά Μάρκον, ιγ΄ 14΄)    

Δείτε το σχετικό βίντεο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Απίστευτη Κατολίσθηση Περί Μωυσέως »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis