23:14  Πέμπτη, 28  Μαρτίου  2024 
elendetr

Περί Μωυσέως

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020 12:04
Διαβάστηκε 968 φορές
Περί Μωυσέως Photo AFP

γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει

Η σύγκριση και ο παραλληλισμός με τον Μωυσή θα απαιτούσε εκτός από μια λεπτή αίσθηση του μέτρου και μια άκρα προσοχή. Παρ' όλα αυτά μπορεί έτσι να είναι και καλύτερα: η γλώσσα που κάνει λάθος λέει πάντα την αλήθεια. Η αμετροέπεια αποκάλυψε τον υπονοούμενο συμβολισμό: αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ο Βιβλικός Προφήτης, τότε ο ελληνικός λαός βρίσκεται στην αρχή μιας σαραντάχρονης πορείας στην έρημο.

Αυτός ο συνειρμός βέβαια δεν αφορά τους εύπορους και διαχρονικούς υμνητές της κάθε φορά εξουσίας. Για αυτούς η ζωή ήταν και παραμένει ένα χαζοχαρούμενο happening κοντά στις πισίνες ή δίπλα στις παραλίες.

Όσον αφορά τον πραγματικό ή μυθικό Μωυσή να θυμίσω ότι η τέταρτη Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ (1898-1978), που μάλλον γνώριζε περισσότερα για την εβραϊκή μυθολογία και ιστορία από τους Έλληνες δημοσιογράφους, είχε σχολιάσει κάποτε, έστω και αστειευόμενη, ότι: Ο Μωυσής μας έσερνε σαράντα χρόνια στην έρημο για να μας φέρει στο μοναδικό μέρος της Μέσης Ανατολής που δεν έχει πετρέλαιο1.

Ας σημειωθεί ότι ο θρυλικός Νταβίντ Μπεν Γκουριόν2 , χαρακτηρίζοντας το θάρρος και την αποφασιστικότητα της Γκόλντα Μέιρ, έλεγε: Golda is the only man in my cabinet3.(Η Γκόλντα είναι ο μοναδικός άντρας του υπουργικού μου συμβουλίου). Η μετέπειτα Σιδηρά Κυρία, Γκόλντα Μέιρ, ήταν τότε η μοναδική γυναίκα Υπουργός.

Και όχι. Στην εικόνα της επικεφαλίδας δεν είναι ο Μωυσής. Το βλέμμα όμως θα μπορούσε να είναι το ίδιο μ’ εκείνο του Βιβλικού Προφήτη, όταν τον ανακάλυψε η κόρη του Φαραώ στις όχθες του Νείλου. Είναι η φωτογραφία ενός παιδιού από τη Μόρια της Λέσβου. Ενός παιδιού που για κάποιους από τους αυλικούς που ανέφερα συνιστά απειλή αλλοίωσης του ανόθευτου πολιτισμού τους και για κάποιους άλλους, από την άλλη ομοταξία της συνομοταξίας των αυλικών, μια επιβεβλημένη ευκαιρία προοδευτικού πλουτισμού.

Το τρομαγμένο και απορημένο βλέμμα του αθώου προσώπου δεν είναι μια προβολή από το μέλλον. Είναι μια προβολή από το παρόν. Κι απ' το δικό μας παρόν. Είναι η γνωστή σε πολλούς Έλληνες όψη του παιδιού που διαισθάνεται την απόγνωση στα πρόσωπα των γονιών του που πλέον δεν μπορούν, επειδή δεν έχουν. Η όψη του παιδιού που διαβάζει το βουβό σπαραγμό στα πρόσωπα των γονιών που το αποχωρίζονται και ξενιτεύονται για να το θρέψουν. Παρακολούθησα με συντριβή τέτοιες σκηνές πριν πενήντα χρόνια. Τις ξαναβρίσκω μπροστά μου.

Και μπορεί ο Αγαμέμνονας αγανακτισμένος να έβριζε τον Κάλχα ως μάντη κακών. Ο Κάλχας όμως επαληθεύτηκε. Και η Κασσάνδρα που διαρκώς εξορκίζουμε επαληθεύτηκε επίσης.

Παραπομπές:

1. Jüdische Allgemeine, Riskanter Reichtum. Pierre Heumann, 06.09.2010.

2. David Ben-Gurion, 1886-1973, θεμελιωτής και πρώτος Πρωθυπουργός του κράτους του Ισραήλ. Ο Σπύρος Μαρκεζίνης είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ το 1963 ύστερα από πρόσκληση της τότε Υπουργού των Εξωτερικών Γκόλντα Μέιρ και είχε επισκεφτεί τον 77-χρονο τότε Μπεν Γκουριόν. Ο Έλληνας πολιτικός αναφέρει την έκπληξή του, όταν πληροφορήθηκε από τον ίδιο τον ισραηλινό πολιτικό, που του είπε ότι στα πενήντα του είχε αρχίσει να μαθαίνει ελληνικά για να μελετήσει την Πολιτεία του Πλάτωνα, η οποία κοσμούσε τη βιβλιοθήκη του, στο πρωτότυπο. (Σπ. Β. Μαρκεζίνης, Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος, τόμος τρίτος, σελ. 99.)

Ο αείμνηστος Άμος Οζ επιβεβαιώνει τα προηγούμενα στο βιβλίο του Ιστορία αγάπης και σκότους. Όπου με θλίψη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά, υπενθυμίζει επίσης και την αρνητική στάση της Ελλάδας στην ψηφοφορία της 29ης Νοεμβρίου 1947 (Resolution 181, II) που αφορούσε τη διαίρεση της βρετανικής εντολής στην Παλαιστίνη (1920-1948) και την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ.

3. PROFILES | Golda Meir - BBC News. Tuesday, April 21, 1998. By Gerald Butt.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νέμεση (;) fata morgana »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis