02:02  Παρασκευή, 26  Απριλίου  2024 
elendetr

Πίστη, Λογική και Υπέρβαση.

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 19:16
Διαβάστηκε 717 φορές
Πίστη, Λογική και Υπέρβαση. Ο Manuel González μέσα στο φέρετρο στη διάρκεια του τελετουργικού στις 29 Ιουλίου 2004.

„Die nächsten drei Monate werden die mit Abstand härtesten“

(Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι με διαφορά οι πιο σκληροί)

Karl Lauterbach.

SPD-Gesundheitspolitiker. Die Welt, 13.12.2020.

Εκείνος που λέει πως δεν αλλάζει ποτέ γνώμη, μοιάζει με άνθρωπο που θέλει να προχωράει πάντα σε ίσιους δρόμους.

Επεξηγώντας το προηγούμενο θα έλεγα: δεν υπάρχουν αρχές, υπάρχουν μόνο γεγονότα· δεν υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν μόνο περιστάσεις. Ο ανώτερος άνθρωπος παντρεύει τα γεγονότα με τις περιστάσεις, τα καθοδηγεί και καθοδηγείται από αυτά.

Οι έκτακτες συνθήκες προκαλούν σοβαρή αλλοίωση στις έννοιες. Στην πρώτη κατηγορία οι άνθρωποι, που δεν αλλάζουν ποτέ γνώμη, αυτοπροσδιορίζονται ως έντιμοι. Στη δεύτερη κατηγορία, εκείνων που ονόμασα ανώτερους, οι άνθρωποι λοιδορούνται ως δειλοί και καιροσκόποι.

Και στις δύο περιπτώσεις οι χαρακτηρισμοί είναι επιπόλαιοι και λανθασμένοι.

Εκείνος που αρνείται την πραγματικότητα, συμπεριφέρεται περισσότερο σαν απροσάρμοστος αλαζόνας, παρά σαν ενάρετος. Η περιφρόνηση και ακόμα περισσότερο η άγνοια του κινδύνου βρίσκεται πιο κοντά στην τελικά αυτοκαταστροφική ανευθυνότητα, παρά στον ηρωισμό.

Οι προκλητικές συμπεριφορές ηγετικών προσωπικοτήτων και οι φανερά στοχευμένες αστοχίες στην αποσπασματικότητα των μέτρων, που έμμεσα υποδαυλίζουν την απείθεια, δεν θα πρέπει να ερμηνεύονται σαν ευπρόσδεκτα άλλοθι. Η σύγχυση που προκαλείται δεν είναι συμπτωματική. Είναι σκόπιμη. Αυξάνει τις δυνατότητες ελέγχου, στην προοπτική που η Κυβέρνηση βλέπει τον κορονοϊό σαν ευκαιρία.

Εκείνοι που με την έπαρση και την αυταρέσκειά τους ενθαρρύνουν την παραγνώριση των κινδύνων, έχουν και τα μέσα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιλογών τους· εγώ κι εσείς όχι! Μια ρωσική παροιμία λέει: πεζός και καβαλάρης δεν κάνουν παρέα.

Αυτά στο κοσμικό επίπεδο. Στο πνευματικό τα πράγματα φαντάζουν πιο περίπλοκα. Δεν είναι όμως. Ο προσεκτικός παρατηρητής μπορεί να διαπιστώσει τη συγκαλυμμένη επίδραση της βλασφημίας και της ύβρεως.

Όπως ήταν αναμενόμενο την ώρα της πανδημικής κρίσης, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι ή ένας σημαντικός αριθμός κληρικών και λαϊκών, θεωρούν τους εαυτούς τους ικανούς και άξιους να απολαύσουν την προστασία που εξασφαλίζουν η τέλεση και η κοινωνία των αχράντων μυστηρίων.

Δεν είμαι, δεν μπορώ και ούτε θέλω να είμαι αυτός που θα κρίνει την πρακτική σκοπιμότητα και τη δογματική εγκυρότητα του λατρευτικού τελετουργικού στη μεταφυσική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μάστιγας του κορονοϊού. Έχω διαβάσει για την ανεξήγητη θεραπεία ενός καταδικασμένου καρκινοπαθούς στο Der Spiegel1. (Οι λόγοι που επικαλούμαι το αποστομωτικό κύρος του συγκεκριμένου περιοδικού είναι ευνόητοι)

Όποιος δεν προσπαθεί να φυλακίσει τη δημιουργία και τον κόσμο στα αστεία όρια του μυαλού του καταλαβαίνει τι εννοώ. Πίστη δε σημαίνει ακύρωση της λογικής· σημαίνει την υπέρβασή της.

Μπορώ όμως να διατηρώ τις αμφιβολίες μου για την προετοιμασία, την ετοιμότητα και την καταλληλότητα του καθενός που περιβάλλεται το σχήμα ή σταυροκοπιέται παρακολουθώντας μια λειτουργία να αξιώνεται και την υπερβατική προστασία. Και οι αμφιβολίες αυτές επιβεβαιώνονται από την ίδια την πραγματικότητα που επαληθεύει την ευαγγελική ρήση: Πολλοὶ γάρ εἰσι κλητοί, ὀλίγοι δὲ ἐκλεκτοί. (Οι καλεσμένοι είναι πολλοί, λίγοι όμως αποδεικνύονται αντάξιοι της θεϊκής κλήσης) Κατά Ματθαίον (κβ΄,14)

Παραπομπή:

1. Der spanische Steinmetz Manuel González, 49, über seinen Tag als lebender Toter. Der Spiegel, 23.08.2004. Αξίζει η ανάγνωση της περιγραφής του συμβάντος από τον εικονιζόμενο 49-χρονο Ισπανό μαρμαρά Manuel González: Κάθε χρόνο την ημέρα της πολιούχου Santa Marta de Ribarteme στις 29 Ιουλίου κάποιοι από τις χιλιάδες των πιστών που συρρέουν εκείνη την ημέρα στην περιοχή περιφέρονται μέσα σε φέρετρα στους δρόμους της μικρής πόλης Las Nieves των 4,429 κατοίκων στην ισπανική Γαλικία. Με το τελετουργικό αυτό ευχαριστούν την Αγία Μάρθα που επιβίωσαν τον τελευταίο χρόνο. Η Santa Marta de Ribarteme είναι η προστάτιδα της ανάστασης για όσους βίωσαν επιθανάτιες εμπειρίες. Παλιότερα το θεωρούσα γελοίο. Εκείνη τη φορά όμως είχε έρθει η σειρά μου. Ένα χρόνο πριν είχα διαγνωστεί με καρκίνο στομάχου. Δεν μου έδιναν σχεδόν καμία ελπίδα. Προσευχήθηκα όσο ποτέ άλλοτε. Ορκίστηκα να μετάσχω στην λιτανεία, αν επιβίωνα. Σήμερα είμαι σε άριστη κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει. Όπως υποσχέθηκα, νοίκιασα για τη λιτανεία ένα φέρετρο με 100 ευρώ. Η περιφορά κράτησε πάνω από μια ώρα. Η βεντάλια με προστάτευε απ’ τον ήλιο.               

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι προσευχές των ναυτικών Ο Θρήνος του Κύκνου »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis