10:09  Παρασκευή, 26  Απριλίου  2024 
elendetr

Ο Θρήνος του Κύκνου

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 05:48
Διαβάστηκε 657 φορές
Ο Θρήνος του Κύκνου A swan mourning the death of its companion on a German railway, PHOTO: REUTERS

Ένας κύκνος που θρηνούσε τον θάνατο του συντρόφου του σε μια γερμανική σιδηροδρομική γραμμή σταμάτησε 23 τρένα για σχεδόν μία ώρα. Απομακρύνθηκε από πυροσβέστες που χρησιμοποίησαν ειδικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Κάσελ, τα δύο πουλιά είχαν απομακρυνθεί από τον βιότοπό τους και είχαν φτάσει στις γραμμές υψηλής ταχύτητας των τρένων μεταξύ Κάσελ και Γκέτινγκεν στην κεντρική Γερμανία "στη διάρκεια ενός περιπάτου". Ο κύκνος σκοτώθηκε πιθανότατα αφού παγιδεύτηκε στα εναέρια καλώδια, όπως αναφέρθηκε στη δήλωση για το περιστατικό που συνέβη στις 23 Δεκεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε χτές. Στη συνέχεια, ο σύντροφός του έμεινε δίπλα στο σώμα του νεκρού κύκνου πενθώντας. Αντιστάθηκε στις προσπάθειες του προσωπικού να το απομακρύνουν, οι οποίοι έκλεισαν προσωρινά τη γραμμή. Στην περιοχή κλήθηκαν πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό και κατάφεραν να σηκώσουν και να απομακρύνουν τον νεκρό κύκνο και τον σύντροφό του από την περιοχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας για το διάστημα που πραγματοποιούνταν η επιχείρηση διάσωσης είκοσι τρία τρένα καθυστέρησαν για περίπου 50 λεπτά. Ο κύκνος που είχε σωθεί και ήταν ελαφρά τραυματισμένος αργότερα απελευθερώθηκε στον ποταμό Φούλντα.

Σύμφωνα με τους ορνιθολόγους, οι κύκνοι επιλέγουν έναν σύντροφο εφ' όρου ζωής. Πόσο εφιαλτικά απλοϊκή η άποψη του René Descartes, που θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ορθολογιστές του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, ότι τα ζώα δεν είναι παρά έμψυχες μηχανές (machina animata).

Ας παρασυρθούμε στο λυρικό μεγαλείο της ανόθευτης και θλιβερής ομορφιάς και της ανυστερόβουλης συντροφικότητας που προσφέρει η ανέγγιχτη φύση σ' όσους έχουν μάθει να βλέπουν. Ακόμα και το λίγο, όταν δεν οδηγεί σε ρομαντικές αυταπάτες, είναι αρκετό για να αναστοχαστούμε τις απαρχές, τις αξίες και τον προορισμό μας.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis