04:38  Παρασκευή, 26  Απριλίου  2024 
elendetr

Προκλήσεις

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 05:10
Διαβάστηκε 774 φορές
Προκλήσεις Το μαθηματικό πρόβλημα του Μπερνούλι προς τον Νεύτωννα.

Τέτοιες μέρες πριν από 323 χρόνια ο Johann Bernoulli αμφισβήτησε τον Isaac Newton. Ο Μπερνούλι έστειλε στον Νεύτωνα το πρόβλημα της καμπύλης ταχύτερης καθόδου (brachistochrone) και του έδωσε προθεσμία έξι μηνών για την επίλυση του. Ο Newton πήρε το μήνυμα στις 29 Ιανουαρίου στις 4 μ.μ. Το έλυσε το ίδιο βράδυ πριν πέσει για ύπνο.

Brachistochrone (βραχιστοχρόνη ή καμπύλη ταχύτερης καθόδου) στα μαθηματικά και τη φυσική είναι μια καμπύλη που βρίσκεται στο επίπεδο μεταξύ ενός σημείου Α και ενός κατώτερου σημείου Β, όπου το Β δεν βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Α, στο οποίο ένα σφαιρίδιο γλιστρά ασταμάτητα υπό την επίδραση ενός ομοιόμορφου βαρυτικού πεδίου για να φτάσει στο Β στο συντομότερο χρόνο. Το πρόβλημα είχε τεθεί από τον Ελβετό μαθηματικό Johann Bernoulli το 1696, δηλαδή πριν 325 χρόνια. 

Ο Γιόχαν Μπερνούλι υπήρξε ένας από τους πολλούς εξέχοντες μαθηματικούς της οικογένειας Μπερνούλι και πατέρας του φυσικού, μαθηματικού και οικονομολόγου Ντάνιελ Μπερνούλι. Όπως είναι γνωστό ο Daniel Bernoulli διατύπωσε το Θεμελιώδες θεώρημα της Υδροδυναμικής.  

Ο Γιόχαν Μπερνούλι έγινε γνωστός για την προσφορά του στον απειροστικό λογισμό και ως εκπαιδευτής του περιβόητου Λέοναρντ Όιλερ στα νεανικά χρόνια εκείνου. Σ' έναν επιστημονικό διαγωνισμό στο πανεπιστήμιο του Παρισιού, πατέρας και γιος ανταγωνίστηκαν και ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση. Μην μπορώντας να αντέξει ο πατέρας την σύγκριση με το γιό του, τον έδιωξε από το σπίτι. Αργότερα επίσης, ο Γιόχαν προσπάθησε να υφαρπάξει την ιδέα του βιβλίου του Ντάνιελ Hydrodynamica, μετονομάζοντάς το σε Hydraulica. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Ντάνιελ για συμφιλίωση με τον πατέρα του, εκείνος δεν μεταστράφηκε ποτέ. 

Ηθικόν Δίδαγμα: Να προσέχουμε ποιούς προκαλούμε. Μπορεί μετά τα δάκρυα και των δειλών τα παρακάλια να μην είναι αρκετά. Και μην υποτιμάτε τα παιδιά σας. Μπορεί να έχουν λιγότερες εμπειρίες και περισσότερες ιδέες, αλλά αυτό δεν τα κάνει κατώτερα· τα κάνει μπερδεμένα. Αν συμβαίνει αυτό, βοηθήστε τα να ξεδιαλύνουν. Με το παράδειγμά μας. Μην ξεχνάμε τα δικά μας. Ο Τζων Στάϊνμπεκ είχε απόλυτο δίκιο όταν έλεγε ότι είναι τυχερά τα παιδιά που οι γονείς τους θυμούνται τα δικά τους νιάτα. Και ναι ξέρω. Ξέρω την εύκολη και πρόχειρη δικαιολογία: άλλες εποχές, άλλα χρόνια. Κυρίες και κύριοι το άλλες εποχές κι άλλα χρόνια σημαίνει άλλους κανόνες. Οι αρχές όμως παραμένουν πάντα και παντού οι ίδιες. Ως εκεί μπορούμε να ξέρουμε εμείς. Αλλά αυτή η εποχή είναι δική τους. Και με τις απίστευτες ανατροπές και τις πρωτόγνωρες προκλήσεις της θα ωριμάσει τα σημερινά παιδιά πολύ πιο γρήγορα. Ο χρόνος έχει γίνει πολύ πυκνός.     

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis