15:15  Τρίτη, 23  Απριλίου  2024 
elendetr

Ο Αφανισμός της Βίνετα

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 06:57
Διαβάστηκε 635 φορές
Ο Αφανισμός της Βίνετα Η Vineta σε χαλκογραφία του 1590 των Braun και Hogenberg.

Η Vineta υπήρξε μυθική πόλη στις νότιες ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Ο ιστορικός πυρήνας του μύθου ανάγεται πιθανότατα στις παραδόσεις για τη μεσαιωνική πόλη που είναι γνωστή και με τις ονομασίες Jume, Jomsburg, Julin. Σύμφωνα με τον μύθο, η Βίνετα καταθυθίστηκε στα νερά της Βαλτικής όταν την έπληξε ισχυρή θύελλα.

Η θύελλα ήρθε ως τιμωρία, λέει ο μύθος, για την αλαζονεία και τη σπάταλη ζωή των κατοίκων της. Σε μια από τις πολυάριθμες εκδοχές του μύθου υπήρξε μια προειδοποίηση της καταστροφής: Τρεις μήνες, τρεις εβδομάδες και τρεις ημέρες πριν η πόλη εμφανίστηκε πάνω από τη θάλασσα με όλα της τα σπίτια, τους πύργους και τα τείχη σαν ένα είδωλο καμωμένο από χρώματα και φως.

Οι γηραιότεροι κάτοικοι της πόλης συμβούλεψαν τους συμπολίτες τους να την εγκαταλείψουν, γιατί πίστευαν ότι το να δεις πόλεις, πλοία ή ανθρώπους διπλά σημαίνει πάντα την καταστροφή τους. (Lutz Seiler, Κρούζο, 2018,Υποσημείωση, Σελ 309-310, Σ.τ.Μ).

Μια άλλη παραλλαγή του μύθου λέει ότι τρεις μήνες, τρεις εβδομάδες και τρεις ημέρες πριν ο ουρανός φωτίστηκε παράξενα και εμφανίστηκε μια γοργόνα. Το ξωτικό φώναξε τρεις φορές με μια δυνατή και εκπληκτική φωνή: Vineta, Vineta, you rieke town, Vineta sall untergahn, wieldse se het väl Böses dahn. (Βίνετα, Βίνετα, πλούσια πόλη, η Βίνετα θα καταστραφεί, επειδή έχει κάνει πολύ κακό.) Οι πρεσβύτεροι συμβούλεψαν όλους τους ανθρώπους να φύγουν από την πόλη. Όλοι όμως υπήρξαν απρόθυμοι.Κανείς δεν ήθελε να εγκαταλείψει μια πόλη διάσημη για τον πλούτο της. Οι κάτοικοι της Vineta είχαν χάσει την ταπεινότητα και τη μετριοφροσύνη τους και είχαν γίνει άπληστοι. Η πόλη Vineta εγκαταλείφθηκε το 1170 και εξαφανίστηκε κάτω από τα κύματα της Βαλτικής Θάλασσας. Πιστεύεται ότι η καταστροφή της Βίνετα προκλήθηκε από την ανηθικότητα και την έπαρση των κατοίκων της. Λέγεται ότι η Βίνετα είχε πληθυσμό τουλάχιστον 50 χιλιάδες κατοίκους και ότι ήταν ακόμη πιο πλούσια από την Κωνσταντινούπολη. 

Μερικοί λένε ότι ακόμη και σήμερα ακούγονται οι καμπάνες από τα βάθη της θάλασσας και κάποιοι τα θεωρούν αυτά προειδοποιήσεις για τους σημερινούς ανθρώπους. Οι πιο πολλοί όμως δεν πιστεύουν σε προμηνύματα, φωνές και οπτασίες. Όλοι αυτοί περιφρονούν το αρχαίο δόγμα της απελπισμένης εξάρτησης του ανθρώπου από την αυθαίρετη Δύναμη.  Δηλαδή την πίστη που τονίζει με πικρή έμφαση τη ματαιότητα των ανθρώπινων σκοπών: Κανένας άνθρωπος, Κύρνε, δεν είναι υπεύθυνος για τη δική του καταστροφή (άτη) ή για τη δική του επιτυχία (κέρδος): οι θεοί είναι που δωρίζουν και τα δύο. Κανένας δεν μπορεί να εκτελέσει μια πράξη και να ξέρει αν το αποτέλεσμά της θα είναι καλό ή κακό...Η ανθρωπότητα σε τέλεια τύφλωση ακολουθεί τις μάταιες έξεις της· κι όλα τα φέρνουν οι θεοί στο τέλος που έχουν σχεδιάσει. (Θέογνης, 133-136, 141-142)   

   

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis