21:22  Τετάρτη, 24  Απριλίου  2024 
elendetr

Ευχολόγιο Ειρηνικής Συνύπαρξης

Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 08:52
Διαβάστηκε 552 φορές
Ευχολόγιο Ειρηνικής Συνύπαρξης Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι με τον Πάπα Φραγκίσκο το Σάββατο. Photo SkyNews..

Υποδεχόμενος τον επικεφαλής των 1,2 δισεκατομμυρίων πιστών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο σπίτι του στην ιερή πόλη της Νατζάφ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι τόνισε ότι οι Χριστιανοί πρέπει να είναι σε θέση να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, απολαμβάνοντας όλα τα συνταγματικά τους δικαιώματα, όπως όλοι οι άλλοι Ιρακινοί. Στο μήνυμα ειρήνης, ο Σιίτης ηγέτης επανέλαβε την προτεραιότητα: "στην ιερότητα της ανθρώπινης ζωής και στη σημασία της ενότητας του ιρακινού λαού".

Ο Grand Ayatollah Sistani είναι ο πνευματικός ηγέτης εκατομμυρίων Σιιτών Μουσουλμάνων, οι οποίοι αποτελούν την κυρίαρχη θρησκευτική κοινότητα στο Ιράκ. Οι συναντήσεις με τον 90-χρονο Αλί αλ-Σιστάνι είναι σπάνιες. Ωστόσο συνομίλησαν με τον Πάπα για περίπου 50 λεπτά, χωρίς μάσκες προσώπου. 

Η συνάντηση θεωρείται ως ιδιαίτερα συμβολική. Η τετραήμερη επίσκεψη του 84-τεράχρονου Πάπα Φραγκίσκου, που άρχισε την Παρασκευή, είναι το πρώτο διεθνές ταξίδι του από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού περισσότερο από ένα χρόνο πριν και η πρώτη παπική επίσκεψη στο Ιράκ. Η πανδημία και οι φόβοι για την ασφάλειά του το καθιστούν και το πιο ριψοκίνδυνο ταξίδι του.

Οι άνθρωποι στο Ιράκ ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό τον 1ο αιώνα μ.Χ. Στη χώρα ζει μια από τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο, που ωστόσο έχει δει τα μέλη της να περιορίζονται δραματικά στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Οι περισσότεροι έχουν εγκαταλήψει τη χώρα για να ξεφύγουν από τη διάλυση και τη βία που μαστίζουν τη χώρα, ύστερα από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 και την ανατροπή του Σαντάμ.

Από τα κάποτε 1,4 εκατομμύρια Χριστιανών, σήμερα παραμένουν στη χώρα περίπου 250 χιλιάδες, που αποτελούν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους θρησκευτικούς ηγέτες το 67% από αυτούς είναι Χαλδαίοι Καθολικοί, που αναγνωρίζουν την πρωτοκαθεδρία του Πάπα της Ρώμης.

Ο Πάπας επισκέφθηκε την Ουρ, που θεωρείται η γενέτειρα του Προφήτη Αβραάμ, και απευθύνθηκε στις εθνότητες της ευρύτερης περιοχής, ελπίζοντας ότι ο σεβασμός στη βιβλική φυσιογνωμία που ασπάζονται οι Χριστιανοί, οι Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι, θα μπορούσε να συμβάλει τη συμφιλίωση σήμερα:"Εμείς οι πιστοί δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί όταν η τρομοκρατία κάνει κατάχρηση της θρησκείας", δήλωσε ο Πάπας: "Πράγματι, καλούμαστε αναμφίβολα να διαλύσουμε όλες τις παρεξηγήσεις. Ας μην αφήσουμε το φως του ουρανού να επισκιάζεται από τα σύννεφα του μίσους". Οίκτιρε  τα δεινά της κοινότητας των Yazidi, η οποία: "θρήνησε τους θανάτους πολλών ανδρών και είδε χιλιάδες γυναίκες, κορίτσια και παιδιά να απάγωνται, να πουλιούνται ως σκλάβοι, να υφίστανται σωματική βία και αναγκαστικές αλλαξοπιστίσεις". Αναφερόμενος στην ιστορική περιοχή της Μεσοποταμίας, η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος του σύγχρονου Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε: "Πόσο σκληρό είναι ότι αυτή η χώρα, το λίκνο του πολιτισμού, να έχει πληγεί από μια τόσο βάρβαρη καταστροφή, όπου αρχαίοι χώροι λατρείας καταστράφηκαν και πολλές χιλιάδες άνθρωποι - Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, Γιαζίντες και άλλοι - εκτοπίστηκαν ή σκοτώθηκαν βίαια". 

Στη διαθρησκευτική δέηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των θρησκειών του Ιράκ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν Σιίτες, Σουνίτες, Χριστιανοί και Γιαζίντι κληρικοί. 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Αφανισμός της Βίνετα Τα Αδέρφια των Αγγέλων »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis