17:34  Παρασκευή, 10  Μαϊου  2024 
elendetr

Τα Αδέρφια των Αγγέλων

Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 18:02
Διαβάστηκε 599 φορές
Τα Αδέρφια των Αγγέλων Χελιδόνια και Κρίνα. Μινωική Τοιχογραφία, ~ 1600 π.Χ..

Το κοινωνικό άγχος οξύνεται. Η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται. Έρχονται όμως τα χελιδόνια.

Η “σωτηρία” της χώρας θα προκύψει ως πρόσκαιρη ισορροπία των διεθνών συσχετισμών στην περιοχή. Θα έχει την έκταση και το περιεχόμενο μιας “παρενέργειας” του διαγκωνισμού των υποτελών για την εύνοια των επικυρίαρχων και ορίζοντα την προσωπική τους ανάδειξη στο εγχώριο πολιτικό “στερέωμα”.

Και επειδή η κοινωνική επανάσταση είναι απελπιστικά αδύνατη και η πολιτική καθημερινότητα πληκτικά προβλέψιμη1, ας αποδράσουμε στον κόσμο των οιωνών και του μυστικισμού που περιβάλλει τον ερχομό των χελιδονιών. Να θυμίσω ότι οι σχέσεις με το παράλογο και οι αντιλήψεις για το εξωλογικό αποτελούν τα πιο σίγουρα κλειδιά της κατανόησης του ανθρώπινου ψυχισμού και των αφανέρωτων πόθων.

Σύμφωνα λοιπόν με την An illustrated Encyclopaedia of Traditional Symbols τα χελιδόνια, που η Άρτεμις τα πρόσφερε το χάρισμα να ζουν δίπλα στους ανθρώπους, συμβολίζουν την ελπίδα, την αναγέννηση και την τύχη. Οι Κινέζοι βλέπουν σ’ αυτά το θάρρος, τον κίνδυνο, την αφοσίωση, την ευόδωση και την αλλαγή. Οι Ιάπωνες διαφωνούν στον κινεζικό συμβολισμό της αφοσίωσης, θεωρώντας τα αδέσμευτα ή και άπιστα. Ωστόσο αναγνωρίζουν σ’ αυτά μια ανεπτυγμένη αίσθηση μητρικής στοργής και οικογενειακής θαλπωρής.

Το χαμηλό πέταγμά τους προμηνύει βροχή. Στέγες που φωλιάζουν χελιδόνια δεν τα χτυπάνε κεραυνοί. Στο Handwörterbuch des deutschen Aberglaubens σημειώνεται ότι η αποχώρησή τους από κάποιο σπίτι σημαίνει θάνατο. Ο Leonardo da Vinci πίστευε ότι τα χελιδόνια έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και ακόμη ότι μπορούν να αποκαταστήσουν την όραση. Οι σπόροι των βοτάνων, με τα οποία θα ιαίνονταν τελικά ο Φιλοκτήτης μετά από δέκα χρόνια και θα σκότωνε τον Πάρη με το τόξο* του, ώστε να εκπληρωθεί το πεπρωμένο, είχαν μεταφερθεί χρόνια πριν στη νησίδα Χρυσή, ανατολικά της Λήμνου, από χελιδόνια. (Ο Οδυσσέας αναγνώριζε μόνο τον Φιλοκτήτη ως ικανότερό του στο τόξο)  

Σύμφωνα με την αποκρυπτογράφηση της Marie-Madeleine Davy2, τα χελιδόνια είναι οι μεσολαβητές του Πάνω με το Κάτω, του Ουρανού και της Γης. Τα ονομάζει αγγελιοφόρους - κομιστές μηνυμάτων και σημείων από άλλους κόσμους που γνώρισαν στα μακρινά τους ταξίδια: Το πέταγμά σας διδάσκει στους ανθρώπους την ανάγκη να αποδεσμευτούν από τον αισθητό κόσμο. Σαν φτερωτά επίγεια μικρά αδέρφια των αγγέλων μεταφέρετε καλές ειδήσεις. Σε σας αποκαλύπτεται το μυστικό της ένωσης Ουρανού και Γης.

Παραπομπές:

1. Η ταξινόμηση του κόσμου θεμελιώνεται στους διαχωρισμούς. Η προσπάθεια αιτιολόγησης θα ήταν αρκετά περίπλοκη και υπερβολική, ώστε να μην γίνεται πιστευτή. Εξάλλου οι άνθρωποι πιστεύουν μόνο όσα ξέρουν ήδη. Από την άλλη μεριά η απέριττη ομορφιά της φύσης και η υπερκαθορισμένη ισορροπία στον κύκλο της ζωής που ενσωματώνεται σ’ αυτήν, αποκαλύπτουν και γελοιοποιούν τις ανθρώπινες σκοπιμότητες: ἐκεῖνο πρῶτον μάθε ὡς κύκλος τῶν ἀνθρωπηίων ἐστὶ πρηγμάτων, περιφερόμενος δὲ οὐκ ἐᾷ αἰεὶ τοὺς αὐτοὺς εὐτυχέειν*. (τούτο πρώτα στοχάσου· πως οι τύχες των ανθρώπων είναι δεμένες σ᾽ ένα τροχό, που όλο γυρίζει και δεν αφήνει πάντα τους ίδιους να ευτυχούν) Αυτή τη συμβουλή από τον Λυδό Κροίσο είχε παρακούσει ο Κύρος ο Μέγας πριν βαδίσει με ανοιχτά τα μάτια, αλλά χωρίς να βλέπει, για να συναντήσει τη μοίρα του στη μορφή της Τόμυρις των Μασσαγετών στις 4 Δεκεμβρίου 530 π.Χ. στις όχθες του ποταμού Ιαξάρτη (Συρ Νταριά). * Ηρόδοτος, 1.207.2 .    

2. Η Γαλλίδα Marie-Madeleine Davy, 1903-1998, υπήρξε ποιήτρια, διηγηματογράφος και φιλόσοφος. Έχοντας ειδίκευση στη θεολογία και το μυστικισμό του Μεσαίωνα, δίδαξε σε κορυφαία πανεπιστήμια. Ταξίδεψε θεωρίης είνεκεν (για να παρατηρήσει και να μελετήσει) σε πολλές περιοχές του κόσμου για μεγάλα διαστήματα. Στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου είχε αναδειχτεί σε μορφή της γαλλικής αντίστασης. Ο Πρόεδρος Charles de Gaulle την είχε παρασημοφορήσει για τη δράση της με τον Γαλλικό Πολεμικό Σταυρό (La Croix de Guerre).

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ευχολόγιο Ειρηνικής Συνύπαρξης Εαρινή Ισημερία »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis