23:39  Πέμπτη, 28  Μαρτίου  2024 
elendetr

Ο Διαρκής και Πανταχού Παρών Ρατσισμός

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 19:27
Διαβάστηκε 966 φορές

Με τους 552 χιλ. νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας στις Η.Π.Α., οι οποίοι έχουν πλέον ξεπεράσει κατά 133 χιλ. τα θύματα της χώρας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου το σύνολο των φονευθέντων είχε φτάσει τις 419 χιλ. αναβιώνει μια ρατσιστική τάση στην κουρασμένη αμερικανική κοινωνία κατά των Ασιατών. Με το 49% των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Economist/YouGov Poll, να έχει διαποτιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με την ιδέα ότι ο ιός είναι κινέζικο δημιούργημα ή έστω κινεζικής προέλευσης, κάποιοι από αυτούς στρέφονται και ξεσπούν κατά των συμπολιτών τους με ασιατικά χαρακτηριστικά. Μερικοί μάλιστα από αυτούς είναι έγχρωμοι.

Συνειρμικά θυμήθηκα τους πρόσφυγες της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης 3Ε της περιόδου του Μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη (1931), με διασυνδέσεις και στο Κόμμα Φιλελευθέρων.

Η οργάνωση με επικεφαλής τον Γεώργιο Κοσμίδη, ο οποίος μετά βίας μιλούσε ελληνικά, είχε προκαλέσει στις 29 και 30 Ιουνίου 1931, με ένοπλες ομάδες περίπου δύο χιλιάδων Μικρασιατών προσφύγων, υπό την καθοδήγηση εφέδρων του ελληνικού στρατού, καθώς και μελών της οργάνωσης, το πογκρόμ στην εβραϊκή φτωχογειτονιά του Κάμπελ στη Θεσσαλονίκη.

Και για να μην εγκλωβιστούμε στην άθλια και μόνιμη ρατσιστική πραγματικότητα θα κλείσω με δύο εβραϊκά ανέκδοτα του συγγραφέα, ζωγράφου και επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος Max Mannheimer.

Στο πρώτο από αυτά, ένας εβραίος στο μετρό της Νέας Υόρκης βλέπει τον έγχρωμο διπλανό του να διαβάζει μια εβραϊκή εφημερίδα και τον ρωτάει: Δε σου φτάνει που είσαι μαύρος;

Στο δεύτερο ένας γερμανοεβραίος εμιγκρές προσκαλεί έναν άλλο γερμανοεβραίο εμιγκρέ στο διαμέρισμά του για καφέ. Του δείχνει το καθιστικό να περάσει και πάει να ετοιμάσει τους καφέδες. Ο επισκέπτης κάθεται και εκεί που περιεργάζεται τη βιβλιοθήκη του οικοδεσπότη βλέπει έντρομος μια καδραρισμένη φωτογραφία του Χίτλερ. Έξαλλος τρέχει στον οικοδεσπότη και ωρυόμενος τον ρωτάει τι σημαίνει η φωτογραφία που είδε στη βιβλιοθήκη του. Εκείνος του απαντάει ψύχραιμα: Είναι το αντίδοτο στη νοσταλγία.

Όποιος δεν έχει σιχαθεί αρκετά ας παρακολουθήσει τα δύο σύντομα video που επισυνάπτονται:

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εαρινή Ισημερία Γράμμα από έναν Εβραίο. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis