07:53  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

Η Νυκτωδία των Λύκων

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021 14:03
Διαβάστηκε 642 φορές

Νυκτωδία ή Νοτούρνο (από την ιταλική λέξη notturno, που σημαίνει νυκτερινό) στην κλασική μουσική ονομάζεται μια μουσική σύνθεση που είναι εμπνευσμένη από τη νύχτα ή ανακαλεί στον ακροατή την αίσθηση της νύχτας. 

Καμία δημιουργία, κανενός μουσουργού δεν μπόρεσε να απομιμηθεί την ανατριχιαστική μαγεία που εκπέμπει μια φωνωδία λύκων, ιδιαίτερα τις έναστρες νύχτες. Με το ανάκρουσμα επιβάλλουν σιγή. Ύστερα επισκιάζουν κάθε άλλο ήχο στα δάση. Μπορείτε να αντιπαραβάλλεται τη "νυκτωδία των λύκων" στο τέλος της ανάρτησης, ας πούμε με το Nocturne Op. 15, No. 3 in G του Chopin, που θεωρείται από τα κορυφαία του είδους. Αν μπορεί να γίνει σύγκριση, το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για διαφορές. Δεν υπάρχουν κοινά. Οι πηγαίες εκδηλώσεις της άγριας ζωής δεν αντιγράφονται.

Είναι εκείνες οι φορές που τα ουρλιαχτά των λύκων ενισχύουν την αίσθηση της οικειότητας και τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της αγέλης.

Πρόκειται για το αντίστοιχο των ανθρώπων που τραγουδούν γύρω από μια φωτιά τις γλυκιές νύχτες στην ύπαιθρο για να διώξουν τους φόβους τους και να αισθανθούν πιο κοντά ο ένας με τον άλλον. Με τον ίδιο τρόπο οι λύκοι επιβεβαιώνουν τους δικούς τους κοινωνικούς δεσμούς.

Ένας δρόμος μερικών μέτρων χωρίζει το σπίτι μου από το δάσος. Τις νύχτες μας μαγεύουν  τα μελωδικά ουρλιαχτά τους. Για μένα είναι μια σχεδόν εκστατική εμπειρία. Οι περισσότεροι στο χωριό δεν δίνουν καμία σημασία. Άλλοι, κυρίως άνθρωποι της πόλης, παγώνουν. Ένας γείτονας, που είχε μεγαλώσει και ζήσει τα περισσότερα χρόνια του στην πόλη, έκλεινε την πόρτα και τα παράθυρα.

Στις νικηφόρες εκστρατείες του ο Τσίνγκις Χαν, 1158 – 1227, ένας από τους σπουδαιότερους πολέμαρχους όλων των εποχών, μιμούνταν τη στρατηγική των λύκων στο κυνήγι. Με εξαίρεση τις ιουδαιοχριστιανικές παραδόσεις, σχεδόν σ’ όλους τους άλλους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του αρχαίου ελληνικού, ο λύκος, ο εξισορροπιστής της Μεγάλης Άγριας Ζωής, θεωρείται ιερός. Η μορφή του λύκου κοσμούσε τους θυρεούς και υπήρξε το σύμβολο αυτοκρατοριών, όπως των Μογγόλων, των Ρωμαίων, των Οθωμανών, των Γερμανών.

Απολαύστε ένα σύντομο δείγμα των μελωδικών επιδόσεων αυτού του παρεξηγημένου, περήφανου και κοινωνικού ζώου, που σε αντίθεση με τις αρκούδες, τα λιοντάρια, τις τίγρεις και τους ελέφαντες δεν εξημερώνεται. Ο λύκος ή ζει ελεύθερος ή δεν ζει.

#wildlife #Wolves

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis