04:43  Σάββατο, 20  Απριλίου  2024 
elendetr

Μίκης: Πάντοτε δημοτικός. Για πάντα ένας θεός του λαού.

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 16:17
Διαβάστηκε 584 φορές
Μίκης: Πάντοτε δημοτικός. Για πάντα ένας θεός του λαού. Mikis Theodorakis In Athens, May 1, 2011. Photo by Giorgos Georgiou/NurPhoto via Getty Images..

Η ζωή, η δράση και η δημιουργία του υπηρέτησαν τη σύζευξη του απολλώνιου και του διονυσιακού στοιχείου, τη γεφύρωση του έλλογου με το εκστατικό.

Ο Απόλλωνας απευθύνονταν στην υψηλή κοινωνία, από την εποχή που ήταν προστάτης του Έκτορα ως την εποχή που ανακήρυττε αριστοκράτες αθλητές. Ο Απόλλωνας υπόσχονταν ασφάλεια: Κατανόησε την ανθρώπινη φύση σου, πράττε όπως σου ορίζει ο πατέρας κι έτσι θα είσαι ασφαλής αύριο.

Ο Διόνυσος υπήρξε πάντοτε δημοτικός, θεός του λαού. Πρόσφερε ελευθερία: Λησμόνησε τη διαφορά και θα βρεις τον εαυτό σου· ενώσου με τον θίασο και θα είσαι σήμερα ευτυχισμένος. Οι χαρές του Διόνυσου απευθύνονταν σε μια εξαιρετικά πλατιά κλίμακα. Προέτρεπαν στη συμμετοχή ακόμη και τους σκλάβους, όπως κι εκείνους τους ελεύθερους που αποκλείονταν από τις παλιές αριστοκρατικές τελετές. Αγκάλιαζαν τις απλές απολαύσεις του χωριάτη που χόρευε τον πηδηχτό χορό πάνω σε λιγδωμένα ασκιά κρασιού, ίσαμε την ωμοφάγον χάριν του εκστατικού εκβακχευμένου.

Με τη νωχελική άνεση της ύστερης σοφίας, στα πλαίσια του δογματικού καθωσπρεπισμού των ανιστόρητων, κάποιες πολιτικές επιλογές του Μίκη Θεοδωράκη θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ατυχείς. Αν συμβαίνει αυτό, τότε ίσως είναι το σημείο όπου ο σπουδαιότερος Έλληνας μουσουργός συναντάει τον σπουδαιότερο Έλληνα πολιτικό.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 1ης Μαρτίου του 1935, με το οποίο ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν συμφωνούσε, αλλά είχε αποτύχει να αποτρέψει, και μετά την εκδήλωσή του το υιοθέτησε για να καλύψει τους πολιτικούς φίλους του, ομολογούσε στη σύζυγό του Έλενα Σκυλίτση στο δρόμο της αυτοεξορίας αρχικά προς την Ιταλία: Ελενίτσα, οι μεγάλοι μαστόροι κάμνουν και μεγάλα λάθη.

Στις οδυνηρές επιλογές του Μίκη Θεοδωράκη συνοψίζεται η δραματική αντιφατικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, που στενάζει κάτω από την απειλή του κολοσσιαίου βάρους της ανεπεξέργαστης ιστορικής της κληρονομιάς: Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας. Όποιος αντιληφθεί την απλή και δύσκολη αλήθεια αυτού του απέριττου στίχου του Γιάννη Ρίτσου αίρεται πάνω από την διαίρεση και την αποξένωση. Αυτή είναι η πατρίδα μας. Πατρίδα είναι το μέρος που δεν χρειάζεται να αιτιολογείς την παρουσία σου. Δεν ξέρω αν ο μεγάλος νεκρός θα συμφωνούσε με τη διατύπωση. Δήλωνε όμως ότι η Ελλάδα ήταν θρησκεία του.

Σε μια οργισμένη επιστολή προς τον φίλο του Eckermann ο Johann Wolfgang von Goethe, 1749 – 1832, λίγους μήνες πριν το θάνατό του, όταν πλέον αδιαφορούσε για τους τύπους της αστικής ευγένειας, κατέκρινε τον ελληνιστή φιλόλογο Schlegel, χαρακτηρίζοντάς τον αδύνατη ρέγγα, επειδή είχε τολμήσει να κατηγορήσει τον Ευριπίδη: Αντλώντας τα επιχειρήματά του από τον παλιάτσο Αριστοφάνη…Έχουν άραγε τα έθνη να επιδείξουν, από την εποχή του Ευριπίδη και μετά, έναν δραματουργό που θα ήταν άξιος να του δέσει τα σαντάλια του; Αν ένας σύγχρονος κριτικός, όπως ο Schlegel, βρίσκει ελαττώματα σ’ έναν μεγάλο αρχαίο ποιητή, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο γονατιστός.

#Μικης_Θεοδωρακης #MikisTheodorakis

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Νυκτωδία των Λύκων Εναντιοδρομία. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis