08:14  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 15:50
Διαβάστηκε 596 φορές

Κάθε άνθρωπος έχει δύο φορές πιθανότητες να εμφανίσει στη ζωή του κάποιο οξύ ψυχωσικό επεισόδιο. Κανείς μας δεν εξαιρείται.

Όταν έρθει εκείνη η στιγμή πρέπει να βρούμε τη δύναμη να συνειδητοποιήσουμε ότι η θλίψη, η οργή, η στενοχώρια, η αποτυχία και άλλα παρόμοια όσο δυσάρεστα κι αν είναι δεν είναι μόνιμες καταστάσεις. Είναι το ίδιο παροδικές με τη διάθεση ευφορίας, ικανοποίησης ή και αυταρέσκειας που επίσης βιώνουμε.

Όπως και οποιαδήποτε άλλη ψυχική ή σωματική δοκιμασία τα επώδυνα ψυχωσικά επεισόδια δεν έρχονται απροειδοποίητα.

Παρακολουθώντας τις μεταπτώσεις της διάθεσής μας μπορούμε - πρέπει -να αντλούμε δύναμη από το βασικότερο ένστικτο, που δεν είναι άλλο από την αυτοσυντήρηση. Η αυτοσυντήρηση είναι ο θεμελιώδης μηχανισμός που διασφαλίζει την ύπαρξη και την ασφάλειά μας.

Τα ένστικτα λειτουργούν αυτόνομα και αυτόματα. Τα ένστικτα μας υποδεικνύουν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η έστω και περιττή απασχόληση με οτιδήποτε φαινομενικά ασήμαντο που ωστόσο μπορεί να εκτρέψει το νου από τον εγκλωβισμό στην πιο επικίνδυνη παρενέργεια της αλαζονείας που είναι η κινούμενη άμμος της αυτολύπησης.

Το αρχαίο ρητό: αργία μήτηρ πάσης κακίας αναγνωρίζει τον κίνδυνο και προτρέπει στην καταπολέμηση της απραγίας που οδηγεί στη χαύνωση. Πρόκειται για την κατάσταση που αργότερα η χριστιανική εκκλησία περιέγραψε ως ακηδία και ως acedia την περιέλαβε στα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα, χαρακτηρίζοντάς την σαν το πιο ύπουλο και αθόρυβο. Την ακηδία την αντιλαμβανόμαστε από τη γενικότερη παράλυση που μας έχει επιβάλει στο σώμα και πνεύμα όταν προσποιηθήκαμε πως δεν καταλάβαμε τις προειδοποιήσεις: Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ. Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη· διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον. A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω. Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω. (Κ.Π. Καβάφης, Τα Τείχη, 1897)

Και επίσης: Διώξτε από κοντά σας ή φύγετε μακριά από τοξικά άτομα. Είναι οι αρνητικοί άνθρωποι στους οποίους συνέχεια πρέπει να εξηγείται και να αποδεικνύεται κάτι. Ωριμάστε. Ωριμότητα μεταξύ άλλων σημαίνει να μη ζεις για την καλή γνώμη των άλλων. Σταματήστε να ετεροπροσδιορίζεστε. Το πρώτο και πιο αποφασιστικό βήμα είναι να αποδεχτείτε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας και τη μοναδικότητά σας όπως είναι. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς ναι μεν και αλλά. Αν δυσκολευόσαστε να αποφασίσετε τι θέλετε, μπορείτε εύκολα να ξεχωρίσετε τι δεν θέλετε. Οι προηγούμενοι εμπίπτουν στη δεύτερη κατηγορία. Μακριά. Με συνοπτικές διαδικασίες.

Και κάτι τελευταίο: Σταματήστε να εξαρτάτε τη διάθεσή σας από τα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Μετά από μια τραγωδία ο Henry Wadsworth Longfellow, 1807 – 1882, βρήκε τη δύναμη να γράψει το ποίημα The Rainy Day, όπου μεταξύ άλλων λέει: Be still, sad heart! and cease repining. Behind the clouds is the sun still shining. Thy fate is the common fate of all. Into each life some rain must fall. Some days must be dark and dreary. (Σώπασε καρδιά και σταμάτα να επαναλαμβάνεσαι. Πίσω από τα σύννεφα είναι ο ήλιος που λάμπει ακόμα. Η μοίρα σου είναι η κοινή μοίρα όλων. Σε κάθε ζωή πρέπει να πέφτει κάποια βροχή. Κάποιες μέρες πρέπει να είναι σκοτεινές και θλιβερές.)

#MentalHealthAwareness #WorldMentalHealthDay

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εναντιοδρομία. Σιωπηλή & Αθέατη Αναγέννηση. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis