12:57  Σάββατο, 20  Απριλίου  2024 
elendetr

Οι Ξεπερασμένοι

Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 06:20
Διαβάστηκε 1064 φορές
Οι Ξεπερασμένοι Not the best of friends. Photo: DPA

Ex Oriente Lux

Μετά την απροσδόκητη (;) άρνηση της Καγκελαρίου Angela Merkel στις 30 Μαΐου να αποδεχτεί την πρόσκληση του Προέδρου Donald Trump να μετάσχει στην ετήσια σύνοδο κορυφής των G 7 που θα πραγματοποιούνταν στις ΗΠΑ από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου 2020 και την απροθυμία και άλλων ηγετών να παραστούν προσωπικά, ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε στις 31 Μαΐου να αναβάλει τη σύνοδο τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος αιτιολόγησε την άρνησή της, επικαλούμενη την πανδημία. Σύμφωνα με την Alyssa Farah, διευθύντρια στρατηγικής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, την πανδημία επικαλέστηκαν και οι υπόλοιποι απρόθυμοι, τους οποίους δεν ανέφερε ονομαστικά.

Σίγουρα ενοχλημένος ο Πρόεδρος, δήλωσε περιφρονητικά ότι μεταθέτει τη σύνοδο, επειδή έχει την αίσθηση ότι πρόκειται για μια ομάδα πολύ ξεπερασμένων χωρών, που μάλλον δεν αντιπροσωπεύει αυτό που συμβαίνει στον κόσμο: "I'm postponing it because I don't feel as a G7 it probably represents what's going on in the world. It's a very outdated group of countries"

Το θέμα που σχεδίαζε να συζητήσει ο Donald Trump στη σύνοδο θα αφορούσε κυρίως το μέλλον της Κίνας. Ανέφερε επίσης ότι σκοπεύει να διευρύνει τον κύκλο των συμμετεχόντων, προσκαλώντας τη Ρωσία, την Αυστραλία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα καλέσει να μετάσχουν και οι χώρες της ομάδας Five Eyes (FVEY). Δηλαδή πέραν των προηγουμένων και τη Νέα Ζηλανδία. Αφού οι υπόλοιπες χώρες του FVEY είτε μετέχουν στην ομάδα των G 7 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς), είτε πρόκειται να προσκληθεί στη διεύρυνση (Αυστραλία).

Όπως είναι γνωστό στην ομάδα G 7 μετέχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Επίσης και η ηγεσία της Ευρωπαικής Ένωσης.

Όσον αφορά την πανδημία στις ΗΠΑ, με 1.816.820 εκατομμύρια κρούσματα και 105.557 χιλιάδες νεκρούς μέχρι τις 30 Μαΐου, ο Αμερικανός Πρόεδρος πιστεύει ότι την έχει υπό έλεγχο. Να θυμίσω ότι οι Αμερικανοί νεκροί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν φτάσει τους 116.708.

Σε μια προηγούμενη ανάρτηση, στις 20 Μαΐου, είχα αναφέρει ότι η πανδημία που είχε χαρακτηριστεί επιπόλαια σαν το Chernobyl της Κίνας, μάλλον εξελίσσεται στο Suez των ΗΠΑ.

Ένας γερμανικής καταγωγής Αμερικανός Αρχιστράτηγος, ο Dwight Eisenhower, είχε σπάσει το δυτικό μέτωπο και είχε εισέλθει επικεφαλής των Συμμαχικών δυνάμεων στη Γερμανία στις αρχές της Άνοιξης του 1945. Ένας γερμανικής καταγωγής Αμερικανός Πρόεδρος, ο Donald Trump, άρχισε πριν τρία χρόνια και τώρα επιταχύνει την απομάκρυνση των ΗΠΑ από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η στάση της Καγκελαρίου Angela Merkel τώρα, όπως και η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου πριν, δείχνουν ότι η Γερμανία, που όπως εκτιμάται θα βγει ισχυρότερη από την παρούσα κρίση, αλλάζει τον προσανατολισμό της. Η λατινική φράση στην επικεφαλίδα σημαίνει: Φως από την Ανατολή.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis