17:30  Παρασκευή, 19  Απριλίου  2024 
elendetr

Ίσως Αντίπαλοι. Όχι Εχθροί.

Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2020 08:08
Διαβάστηκε 652 φορές

 dura lex sed lex

(σκληρός νόμος αλλά νόμος)

Σε μια κατευναστική ομιλία του χτες, 6 Νοεμβρίου, στο Wilmington του Delaware ο υποψήφιος των δημοκρατικών Joe Biden υπογράμμισε τη δέσμευσή του να εργαστεί το ίδιο σκληρά, τόσο για όσους τον καταψήφισαν, όσο και για εκείνους που τον υποστήριξαν. Τόνισε επίσης την ανάγκη της σύμπνοιας για να ηρεμήσει ο αμερικανικός λαός την ώρα που κατατρύχεται από την πανδημία και προέτρεψε να τεθεί τέρμα στον "ανταρτοπόλεμο", όπως χαρακτήρισε την απαίτηση να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων: "We may be opponents, but we're not enemies" (Μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε όμως εχθροί), δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην ομιλία του, που κάποιες στιγμές θύμιζε ευχολόγιο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το κόμμα του θα επικρατήσει στην αναμέτρηση, εξασφαλίζοντας ίσως και 300 εκλέκτορες. (ένα σύντομο video, που έχει επεξεργαστεί το BBC και συνοψίζει την ομιλία του Joe Biden, επισυνάπτεται στο τέλος της ανάρτησης) 

Στην άλλη πλευρά, υψηλόβαθμα στελέχη του εκλογικού επιτελείου του Donald Trump, προσπαθούν να εξευμενίσουν τον Πρόεδρο, ο οποίος αρνείται ή έστω δυσκολεύεται ιδιαίτερα να αποδεχθεί την προοπτική της ήττας.

Αρκετοί είναι εκείνοι που υπενθυμίζουν την αδιαμαρτύρητη αποδοχή της σκληρής πραγματικότητας το 1960 από τον Richard Nixon, που είχε ηττηθεί από τον John Kennedy με διαφορά μόλις 112.827 ψήφων ή ένα περιθώριο της τάξης του 0,17% (49,55% έναντι 49.72%). Όπως επίσης και του Al Gore, που το 2000 είχε χάσει από τον George Bush με δικαστική απόφαση, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε την επανακαταμέτρηση των ψήφων στην πολιτεία της Florida (Κυβερνήτης της οποίας ήταν ο αδελφός του υποψηφίου των ρεπουμπλικανών John "Jeb" Bush‎) 

Και πέρα από την αφελή χαιρεκακία εκείνων, που επιβεβαιώνουν την άποψη του Γάλλου ιστορικού Jacques Julliard ότι: ο αντιαμερικανισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων, σ' έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο μια διχασμένη αμερικανική κοινωνία, που θα εξαναγκάζει την ήδη αποδυναμωμένη ηγεσία της στην εσωστρέφεια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ευνοήσει την ταραγμένη παγκόσμια ειρήνη και τάξη. Η Ε.Ε. δεν θέλει, ίσως και να μην μπορεί ακόμη, να καλύψει τα κενά που αφήνει η υπερδύναμη. Για την Κίνα δεν γνωρίζουμε πως εννοεί και θα εφαρμόσει στην πράξη την Tianxia. Δηλαδή τη δική της αντίληψη περί ενσωμάτωσης σ' έναν δικό της συνασπισμό.

Το ζητούμενο είναι η εξισορροπιστική επίδραση της ύπαρξης περισσότερων κέντρων ισχύος και όχι η δημιουργία μιας νέας μονοκρατορίας. Ειδικά για μικρο - μεσαίες χώρες, όπως η δική μας, που βρίσκονται στη μεθόριο των ανταγωνιζομένων κόσμων της ανατολής και της δύσης, αυτό είναι ζωτικής σημασίας.          

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πόλωση, Αναμονή, Νευρικότητα. Έπαρση & Ανευθυνότητα »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis