19:01  Πέμπτη, 25  Απριλίου  2024 
elendetr

Δυστοπία

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 12:14
Διαβάστηκε 1124 φορές
Δυστοπία Photograph by Peter van Agtmael / Magnum. New Yorker. May 1, 2020.

Μ' ένα καλοκάγαθο χαμόγελο ο Αμερικανός Πρόεδρος επισφραγίζει την είσοδό μας στη νέα πραγματικότητα. Η εξοικείωσή μας με σπάνιες, αλλά θεμελιώδεις πλέον,  έννοιες, όπως η δυστοπία και η κοινωνική παράνοια, θα ήταν χρήσιμη. Οι όροι αυτοί θα αποτελέσουν τους οδοδείκτες στους δρόμους της κανονικότητας που διαμορφώνεται. Με τους παράγωγους χαρακτηρισμούς των εννοιών αυτών θα προσδιορίζονται οι ήρωες και οι αντιήρωες της εποχής που θα διαρκέσει.

Πριν από ένα χρόνο ο Henry Kissinger σε άρθρο του στη Wall Street Journal (April 3rd, 2020) εκτιμούσε ότι: Η πολιτική και οικονομική αναταραχή που ξέσπασε μπορεί να διαρκέσει ολόκληρες γενιές [...] Με το να διαφωνούμε τώρα για το παρελθόν απλά γίνεται δυσκολότερο να κάνουμε αυτό που πρέπει. Ένα μήνα αργότερα, την 1η Μαΐου, το περιοδικό New Yorker τιτλοφορούσε ένα κύριο άρθρο του με το ερώτημα: Ο κορονοϊός θα δημιουργήσει μια πιο προοδευτική ή μια πιο δυστοπική κοινωνία; Οι εξελίξεις δείχνουν σαφώς το δεύτερο.

Η λέξη δυστοπία είναι αντιδάνειο από τον αντίστοιχο αγγλικό όρο dystopia και ετυμολογείται από τα αρχαία ελληνικά δυσ- και τόπος. Εξηγώντας την έννοια το λεξικό Cambridge English Dictionary, λέει: A very bad or unfair society in which there is a lot of suffering, especially an imaginary society in the future, after something terrible has happened. (Μια πολύ κακή ή άδικη κοινωνία στην οποία υπάρχουν πολλά δεινά, ειδικά μια φανταστική κοινωνία στο μέλλον, μετά από κάτι τρομερό που έχει συμβεί)

Στο βιβλίο του:The Paranoid Style in American Politics (1964) ο Richard Hofstadter, καθηγητής της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, εξηγούσε: Η προτίμηση στις συνωμοσίες ερμηνεύεται με τη χρήση των διαγνωστικών κατηγοριών της ψυχιατρικής στην κοινωνική σκέψη. Πρόκειται για δύο φαινόμενα παράνοιας. Μόνο που ο ψυχιατρικά παρανοϊκός βλέπει όλο τον κόσμο να συνωμοτεί εναντίον του, ενώ ο κοινωνικά παρανοϊκός πιστεύει ότι η δίωξη των αποκρυφιστικών δυνάμεων στοχεύει στη δική του ομάδα, στο δικό του έθνος, στη δική του θρησκεία. Ο κοινωνικά παρανοϊκός είναι, θα έλεγα, πιο επικίνδυνος από τον ψυχιατρικό, διότι βλέπει να συμμερίζονται τις εμμονές του εκατομμύρια άλλοι και έχει την εντύπωση ότι ενεργούν ενάντια στη συνωμοσία ανιδιοτελώς.   

Πριν παρακολουθείσετε το ενδεικτικό και σύντομο απόσπασμα που ακολουθεί, ας έχετε υπόψη σας ότι από το 1945-6 έως και το 2019 οι ΗΠΑ έχουν παρέμβει, ανατρέψει και εγκαταστήσει, συχνά με βίαια και αιματηρά πραξικοπήματα, κυβερνήσεις και καθεστώτα περί τις 35 φορές σε δεκάδες χώρες ανά την υφήλιο. Υπήρξε βέβαια και μια τουλάχιστον σπάνια εξαίρεση, που σε σχέση με την ανάγνωση της ιστορίας, μπορεί να χαρακτηριστεί θετική. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η σημαντική για την εποχή, αρχικά με 200 χιλ. μάρκα, χρηματική υποστήριξη της CIA προς τον τότε άσημο βουλευτή του SPD στο Βερολίνο Willy Brandt θα συνέβαλε καθοριστικά στην επικράτησή του. Ο απώτερος στόχος ήταν η παραμονή της Δυτικής Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, που την περίοδο εκείνη ήταν αμφιλεγόμενη στο γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.(Der Spiegel,10.06.2016).

Χαρακτηριστική σε σχέση με τα προηγούμενα είναι και η πιο πρόσφατη πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου προς τους συμμάχους και τους δορυφόρους της χώρας του. Ο Joe Biden τους κάλεσε να συστρατευτούν για να περιορίσουν την εξάπλωση της Κίνας. Κι αυτό όταν ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ φτάνει στα $715 δισεκατομμύρια, οι Αμερικανοί διατηρούν περί τις 800 βάσεις σε 70 χώρες και οι 400 από αυτές περικυκλώνουν την Κίνα. Οι Κινέζοι δαπανούν $209 δισεκατομμύρια και διατηρούν μια βάση έξω από τη χώρα τους, στο Djibouti. (Οι Ρώσοι δαπανούν $61.7 δισεκατομμύρια και διατηρούν 21 βάσεις στο εξωτερικό)    

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis