00:12  Παρασκευή, 19  Απριλίου  2024 
elendetr

Αντικυβερνητικές Διαδηλώσεις στην Κούβα.

Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 15:17
Διαβάστηκε 714 φορές
Αντικυβερνητικές Διαδηλώσεις στην Κούβα. Police cars are overturned in the street in Havana, Cuba, on Sunday during protests against President Miguel Diaz-Canel. Photograph: Yamil Lage/AFP/Getty Images

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αριθμός διαδηλωτών, των οποίων το μέγεθος τα διεθνή δίκτυα εκτιμούν σε χιλιάδες, βγήκε στους δρόμους στην Κούβα κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Η αλλαγή εξουσίας στο Κομμουνιστικό Κόμμα φαίνεται ότι συναντάει εμπόδια. 

Ειδικά στην πόλη San Antonio de los Baños, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Αβάνα, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για τις ελλείψεις, τους περιορισμούς και τη διαδικασία των εμβολιασμών, όπως φαίνεται σε βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε κοινωνικά δίκτυα. Υπήρξαν επίσης διαδηλώσεις στην Αβάνα και στις πόλεις Holguín, Matanzas, Camagüey και Santiago de Cuba. Ακούστηκε επίσης και το σύνθημα: Κάτω η Δικτατορία. 

Ο διάδοχος του Raúl Castro, Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ, Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCC), επισκέφτηκε την πόλη Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος και απευθύνθηκε στους Κουβανούς από την κρατική τηλεόραση: Δεν θα εγκαταλείψουμε την κυριαρχία του κράτους και την ανεξαρτησία αυτού του έθνους. Αν θέλετε να καταλύσετε την επανάσταση, θα πρέπει να περάσετε πάνω από τα πτώματά μας. Ο Πρόεδρος Miguel Díaz-Canel δήλωσε ακόμη ότι οι διαμαρτυρίες προκαλούνται από μισθοφόρους που προσλήφθηκαν από τις ΗΠΑ για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και τόνισε στο τηλεοπτικό μήνυμά του: Η εντολή για τη μάχη έχει δοθεί - Στους δρόμους, επαναστάτες!

Πέρυσι, η οικονομία της Κούβας συρρικνώθηκε κατά 11% και υπήρξε η χειρότερη μείωση εδώ και τρεις δεκαετίες. Η χώρα εκτός από τις χρόνιες αμερικανικές κυρώσεις δοκιμάζεται και από τις εμπορικές επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με το BBC, χτές, Κυριακή 11 Ιουνίου 2021, είχαν καταγραφεί ρεκόρ σχεδόν 7 χιλιάδων κρουσμάτων και σημειώθηκαν 47 θάνατοι από κορονοϊό. Ωστόσο παρά τις αιτιάσεις των διαδηλωτών οι υγειονομικές επιδόσεις στην Κούβα στη διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν ιδιαίτερα αξιοθαύμαστες. Με βάση τα σημερινά, 12.6.2021, διαθέσιμα στοιχεία, από έναν πληθυσμό 11,8 εκατομμυρίων ανθρώπων νόσησαν 245 χιλιάδες άτομα, ανάρρωσαν 208 χιλιάδες και έχασαν τη ζωή τους

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τη Λατινική Αμερική, Julie Chung, σημείωνε στο Twitter: Ανησυχούμε βαθιά για το "προσκλητήριο μάχης" στην Κούβα. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του κουβανικού λαού για ειρηνικές συνγκεντρώσεις. Ζητούμε ηρεμία και καταδικάζουμε κάθε βία. 

(Έχουν αναρτηθεί τρία video: το μήνυμα του Προέδρου της, video με διαδηλώσεις και video πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Miguel Díaz-Canel) 

#Cuba #AntiGovtProtest#Κούβα

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δυστοπία Θάλασσα Ομίχλης »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis