13:59  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

Θάλασσα Ομίχλης

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 08:03
Διαβάστηκε 595 φορές
Θάλασσα Ομίχλης Caspar David Friedrich, Οδοιπόρος επάνω από τη θάλασσα της ομίχλης, 1818.

Αν θα έπρεπε να αναπαραστήσω εικαστικά την τρέχουσα πραγματικότητα, θα επέλεγα το αριστούργημα της επικεφαλίδας.

Η πολιτική συμπεριφορά των δυτικών κυρίως ηγεσιών μοιάζει με την προσπάθεια του βαρόνου Μινχάουζεν (Hieronymus Carl Friedrich von Münchhausen, 1720-1797) που πάσχιζε να βγει από τον βάλτο τραβώντας τον εαυτό του από τα μαλλιά.

Με μια άλλη διατύπωση: Τι εξυπηρετεί η αγωνιώδης προειδοποίηση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré, που σχετίζεται με την χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson κατά της Covid-19. Κι αυτό μετά την εμφάνιση 100 τέτοιων περιπτώσεων, από τις οποίες μια θανατηφόρα, ύστερα από τη χορήγηση 12,8 εκατομμυρίων δόσεων του φαρμάκου. Και μάλιστα με την επισήμανση των αξιωματούχων της υγείας ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων. Το ίδιο είχαν κάνει και τον Απρίλιο, επικαλούμενοι περιπτώσεις αιματικών θρομβώσεων και επιβάλλοντας αναστολή χρήσης του σκευάσματος για δέκα ημέρες.

Κανένας δεν κοροϊδεύει κανέναν. Κανένας δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν. Μια ερμηνεία στη βάση των εταιρικών ανταγωνισμών παραείναι απλοϊκή για να είναι αρκετή.

Η υποδαύλιση και διατήρηση της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας επιτρέπει τις διαρκείς, παθητικές και ενεργητικές, κατασταλτικές παρεμβάσεις της εξουσίας. Οι επίσημες φωνές εκείνων που στο διεθνές περιβάλλον λένε ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό - κατά συνέπεια και με τους περιορισμούς που επιβάλλει - πυκνώνουν.

Στον απόηχο της αιώνιας αντιπαράθεσης Δύσης – Ανατολής, καθώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρώτης περιορίζονται ή και εξανεμίζονται, μάλλον θα πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερο ή λιγότερο επώδυνες προσαρμογές.

Ήδη από πέρυσι η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva σε συνέντευξή της στο περιοδικό Der Spiegel (Nr 9/22.2.2020) τόνιζε ότι: η ανασφάλεια είναι η νέα κανονικότητα. Δύο μήνες αργότερα ο Henry Kissinger εκτιμούσε σε άρθρο του στη Wall Street Journal (April 3rd, 2020) ότι: η πολιτική και οικονομική αναταραχή που ξέσπασε μπορεί να διαρκέσει ολόκληρες γενιές. Η πρόσφατη απόφαση της Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde να σταματήσει να εξορκίζει το φάντασμα του πληθωρισμού κλείνει το μάτι σ’ εκείνους που μετά την πανδημία και ενόψει των κολοσσιαίων χρεών που δημιουργούνταν έλεγαν ότι: worrying about deficits is for wimps - οι ανησυχίες για τα ελλείμματα είναι για φλώρους. (The Economist, July 25th 2020)

Σύμφωνα με τον Carl Rehberg του αμερικανικού Center for Strategic and Budgetary Assessments, η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τις περήφανες αρμάδες των επιβλητικών αεροπλανοφόρων ένα είδος εξοπλιστικών δεινόσαυρων της σύγχρονης εποχής. Στις εικονικές αερομαχίες Alpha Dogfight που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου John Hopkins ο έμπειρος πιλότος του F-16 δεν είχε καμία τύχη στην αναμέτρησή του με την μαχητική κατασκευή της Heron Systems που την χειρίζονταν αυτόνομα η τεχνητή νοημοσύνη. Κατατροπώθηκε και στις πέντε εμπλοκές. (Der Spiegel, Nr.24/12.6.2021)

Σε αντίθεση με τους πρωταγωνιστές του Ψυχρού Πολέμου που επιχειρούσαν την επέκτασή τους κυρίως με αθέμιτα πολιτικά μέσα, η Κίνα διεισδύει πρωτίστως οικονομικά, εστιάζοντας στην αμοιβαιότητα των συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις αντιπαραγωγικές ιδεολογικές φλυαρίες και επενδύοντας στοχευμένα και αποτελεσματικά ασύλληπτα κεφάλαια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Το Sputnik Moment για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence - AI) στην Κίνα ήρθε πριν τέσσερα περίπου χρόνια. Στις 27 Μαΐου 2017, ο αλγόριθμος του Κινέζου Ke Jie είχε επικρατήσει επί του αλγορίθμου AlphaGo της βρετανικής DeepMind. (The Economist, Sep 29th 2018)

Η πανδημία απλώς επιταχύνει τη διαδικασία προς τη νέα ισορροπία. Η λαίλαπα, αν πρόκειται για τέτοια, ήρθε για να μείνει, διευκολύνοντας τη μετάβαση στη νέα εποχή. Και φυσικά, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δεν τάσσομαι κατά της τεχνολογίας των φαρμάκων. Προβληματίζομαι και εστιάζω στην κοινωνική και διπλωματική αξιοποίησή τους ως πολιτικών όπλων. 

#εμβολιασμος #JohnsonAndJohnson #AI 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis