04:28  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

Η Οργή των Καταστραμμένων

Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 15:41
Διαβάστηκε 648 φορές
Η Οργή των Καταστραμμένων Όταν έχεις τις σωστές προτεραιότητες τα σπίτια και τα δάση ξαναγίνονται. Οι στολές όμως;

Η οργισμένη αγανάκτηση των καταστραμμένων πολιτών μπορεί να αναστατώνει όσους δεν έχουν σχέση με την κοινωνική πραγματικότητα των πολιτών που δεν είναι κληρονόμοι ή πορφυρογέννητοι1. Μπορεί επίσης να εκπλήσσει τους αστοιχείωτους και τους τζουτζέδες2.

Οι κανόνες του πολιτικού καθωσπρεπισμού και το εκφραστικό περιεχόμενο της επικοινωνιακής ορθοφωνίας που πασχίζει να ορίσει η καμαρίλα3 είναι το αθεμελίωτο καταφύγιο και η ξεθωριασμένη ηθικολογία των ευνούχων και των παλλακίδων της εξουσίας. Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι αν ελέγξουν τα μέσα και χειραγωγήσουν τα δίκτυα θα εξαφανίσουν την κραυγαλέα απόρριψη. Η σπουδαία Yōko Ogawa γράφει: Ακόμα κι αν εξαφανιστεί το χαρτί, οι λέξεις θα παραμείνουν4.

Ο Niccolò Machiavelli είναι σαφής, κατηγορηματικός και έχει απόλυτο δίκαιο όταν λέει: Οι άνθρωποι ξεχνούν πιο γρήγορα το θάνατο του πατέρα τους παρά την απώλεια της περιουσίας τους5.

Το σαββατοκύριακο 24 – 27 Ιουνίου 1983 ο τότε Αντιπρόεδρος Georg Bush επισκέπτονταν τη γερμανική πόλη Krefeld. Τον υψηλό προσκεκλημένο συνόδευαν ο Πρόεδρος Karl Carstens και ο Καγκελάριος Helmut Kohl.

Οι εορτασμοί για τα 300 χρόνια παρουσίας Γερμανών στις ΗΠΑ διαταράχτηκαν όταν 700 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τους εξοπλισμούς περικύκλωσαν την αυτοκινητοπομπή και πέταξαν πέτρες στην Cadillac του Georg Bush. Αργότερα στη διάρκεια του επίσημου γεύματος και των ομιλιών διακόπηκε δύο φορές η παροχή ρεύματος στο κτίριο.

Οι οικοδεσπότες είχαν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Όταν ο Helmut Kohl προσπάθησε να απολογηθεί, εξεπλάγη ακούγοντας τον Georg Bush να τον καθησυχάζει, εξηγώντας του πως τα επεισόδια αποδείκνυαν ότι στη Γερμανία λειτουργούσε πραγματικά η ελευθερία της έκφρασης6.

Και ένα σύντομο γλωσσολογικό σχόλιο για την εικόνα της επικεφαλίδας. Η εφημερίδα χρησιμοποιεί το φωνολογικά άχρηστο πολυτονικό σύστημα στην παρωχημένη απλή καθαρεύουσα που συντάσσει τα άρθρα της. Το χρησιμοποιούν και μερικοί πολιτικοί. Πρόκειται για μια αστεία και ανιστόρητη προσπάθεια να τονίσουν την "ελληνοπρέπεια" του γραπτού λόγου τους. Οι τόνοι και τα πνεύματα υπήρξαν επινόηση των αλεξανδρινών φιλογόγων στη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου (323 - 30 π.Χ.). Με την εφαρμογή και τη χρήση τους ήθελαν να διευκολύνουν την εκμάθηση και κυρίως την προφορά της ελληνιστικής κοινής για όσους η γλώσσα δεν ήταν η μητρική τους. Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου και μια συζήτηση σχετικά με μια πρόταση για τη σωστή χρήση των δίψηφων συμφώνων -μπ και -ντ. Κάποιος γραφικός και αδαής γλωσσαμύντωρ υποστήριζε ότι η σωστή προφορά της λέξης θα έπρεπε να είναι άνδρας και όχι άντρας. Δεν έχει κανένα νόημα να επιμείνω και να μακρυγορήσω. Τα πρόβατα στον Αριστοφάνη, όταν βελάζουν κάνουν βη - βη. Στις μέρες μας κάνουν μπέε - μπέε. Δεν άλλαξε ο βελασμός των προβάτων. Το -β του Αριστοφάνη είναι το σημερινό -μπ. Το των αρχαίων ήταν το μακρό έψιλον, δηλαδή -εε. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και για το δίψηφο -ντ.

#Πυρκαγια

Παραπομπές:

1. πορφυρογέννητος -η -ο: τίτλος των παιδιών των βυζαντινών αυτοκρατόρων που γεννιούνταν ενώ ήδη βασίλευαν οι γονείς τους. Οι σημερινοί γόνοι.

2. τζουτζές, ο: νάνος που έκανε το γελωτοποιό. || άνθρωπος γελοίος. Οι σημερινοί ΑΡΔ (Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιογράφοι)

3. καμαρίλα η: ομάδα ατόμων που περιβάλλουν ένα ισχυρό πρόσωπο, συνήθως τον αρχηγό του κράτους, και που το επηρεάζουν αποφασιστικά με παρασκηνιακές ενέργειες, κατά κανόνα αντίθετες προς τα λαϊκά συμφέροντα.

4. Γιόκο Ογκάουα, Η Αστυνομία της Μνήμης, Σελ 262.

5. Νικολό Μακιαβέλι, Ο Ηγεμόνας, Σελ 93.

6. Der Spiegel, Nr. 50/8.12.2018, s. 133.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Περί Μνησικακίας Η Αιώνια Επιστροφή »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis