11:44  Πέμπτη, 25  Απριλίου  2024 
elendetr

Οι Βασικοί Νόμοι της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας.

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 10:24
Διαβάστηκε 746 φορές
Οι Βασικοί Νόμοι της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας. Blue (Moby Dick), 1943 - Jackson Pollock.

Stultorum infinitus est numerus.

(Το πλήθος των ηλιθίων είναι άπειρο)*

Ecclesiastes, 1:15

Πρώτος Βασικός Νόμος: Πάντα και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία.

Δεύτερος Βασικός Νόμος: Η πιθανότητα να είναι ηλίθιο ένα συγκεκριμένο άτομο είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ατόμου. 

Τρίτος (και Χρυσός) Βασικός Νόμος: Ηλίθιος ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημιές σε ένα άλλο άτομο ή σε μία ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανά να υφίσταται ακόμη και ζημιές. 

Τέταρτος Βασικός Νόμος: Οι μη ηλίθιοι άνθρωποι πάντα υποτιμούν την καταστροφική ισχύ των ηλίθιων ατόμων. Συγκεκριμένα, οι μη ηλίθιοι άνθρωποι συνέχεια παραβλέπουν πως η συναναστροφή και/ή ο συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα απαρέγκλιτα αποδεικνύεται μοιραίο λάθος, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή, την τοποθεσία και τις συνθήκες. 

Πέμπτος Βασικός Νόμος: Ο ηλίθιος άνθρωπος είναι πιο επικίνδυνος από έναν κακοποιό.

Είτε εξετάσουμε την κλασική, τη μεσαιωνική, τη σύγχρονη ή την τωρινή εποχή το εντυπωσιακό γεγονός είναι πως οποιαδήποτε χώρα, η οποία προοδεύει, διαθέτει το αναπόφευκτο ποσοστό η (s < stupid) των ηλιθίων (η) ατόμων. Ωστόσο οι χώρες που προοδεύουν διαθέτουν επίσης και ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό ευφυών ατόμων, τα οποία κατορθώνουν να κρατούν το ποσοστό η (s) υπό έλεγχο και παράλληλα παράγουν αρκετά κέρδη για τον εαυτό τους και για τα άλλα μέλη του κοινωνικού συνόλου ώστε να διασφαλίζεται η πρόοδος.

Σε μια χώρα που έχει πάρει την κάτω βόλτα, το ποσοστό των ηλιθίων ανθρώπων εξακολουθεί να ισούται με η· ωστόσο στον υπόλοιπο πληθυσμό παρατηρείται μεταξύ αυτών που κατέχουν την εξουσία μια δραματική εξάπλωση του πληθυσμού των κακοποιών με καλπάζουσα ηλιθιότητα (σκιασμένη υποπεριοχή Β(s) D 3του τεταρτημορίου Bandit στην εικόνα) και μεταξύ όσων δε μετέχουν μια ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού των ανήμπορων ατόμων (τεταρτημόριο helpless people στο βασικό διάγραμμα). Τέτοιες μεταβολές στη σύνθεση του μη ηλίθιου πληθυσμού αναπόφευκτα ενισχύουν την καταστροφική δύναμη του ποσοστού η (s) και καθιστούν την παρακμή αναπόφευκτη.

Σε ένα δημοκρατικό σύστημα, οι βουλευτικές εκλογές είναι ένα αποτελεσματικότατο εργαλείο για να διασφαλιστεί σταθερό το ποσοστό η μεταξύ των ισχυρών. Πρέπει να μην ξεχνάμε πως, σύμφωνα με τον Δεύτερο Βασικό Νόμο, ένα ποσοστό η του εκλογικού σώματος είναι ηλίθιοι άνθρωποι και οι εκλογές παρέχουν σε όλους αυτούς μια θαυμάσια ευκαιρία για να βλάψουν όλους τους υπόλοιπους χωρίς να κερδίσουν το παραμικρό από τις ενέργειές τους. Το επιτυγχάνουν συμβάλλοντας στη συντήρηση του ποσοστού η μεταξύ αυτών που κατέχουν την εξουσία. Cipolla matrix

* Οι συντάκτες της λατινικής μετάφρασης του Εκκλησιαστή κατέφυγαν στην ποιητική υπερβολή. Στην ελληνική απόδοση του εβραϊκού κειμένου της Παλαιάς Διαθήκης αναφέρεται: Υστέρημα ου δυνήσεται αριθμηθήναι (Οι ελλήψεις δεν μπορούν να αριθμηθούν)

Πηγή:  Carlo M. Cipolla, Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας (1976), Κέδρος, 2012.

#USArmy #Afghanistan#politiki #greece#stupidspreader#Εμβολιασμός #Vaccination

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis