17:17  Πέμπτη, 28  Μαρτίου  2024 
elendetr

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, 1931 - 2022.

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 16:16
Διαβάστηκε 676 φορές

Η φιλοδοξία μου ήταν να εξαλείψω τον κομμουνισμό, τη δικτατορία πάνω σ' όλο το λαό. Με υποστήριξε και με παρότρυνε να συνεχίσω σε αυτή την αποστολή η σύζυγός μου, που είχε αυτή τη γνώμη πολύ πριν από μένα. Ήξερα πως θα μπορούσα να το κάνω αυτό μόνο αν ήμουν επικεφαλής. Η γυναίκα μου με προέτρεψε να αναρριχηθώ την κορυφή.

Όταν σχημάτισα εικόνα για τη Δύση, οι απόψεις μου άλλαξαν ριζικά. Αποφάσισα ότι πρέπει να καταστρέψω ολόκληρο τον μηχανισμό του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ. Αποφάσισα επίσης ότι αυτό θα έπρεπε να το κατορθώσω και σε όλες τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Το ιδανικό μου ήταν ο δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας. Μόνο αυτό το σύστημα θα ωφελούσε όλους τους ανθρώπους. Έπρεπε να εκπληρώσω αυτόν το σκοπό.

Στον Yakovlev, στον Shevernadze και σε άλλους βρήκα φίλους που έκαναν τις ίδιες σκέψεις με εμένα και όλοι τους αξίζουν να τους ευχαριστήσουμε για τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ήττα του κομμουνισμού.

Ο κόσμος χωρίς κομμουνισμό θα είναι πολύ καλύτερος. Μετά το 2000 ο κόσμος θα είναι πολύ καλύτερος, γιατί θα αναπτυχθεί και θα ευημερήσει. Υπάρχουν όμως χώρες που θα προσπαθήσουν να αγωνιστούν ενάντια σε αυτό. Η Κίνα είναι η πρώτη. Ήμουν στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν, όπου πραγματικά πίστευα ότι ο κομμουνισμός στην Κίνα θα συντριβεί. Ζήτησα επίμονα από την κινεζική ηγεσία να απευθυνθώ στους διαδηλωτές, αλλά δεν μου το επέτρεψαν. Αν ο κομμουνισμός έπεφτε στην Κίνα, όλος ο κόσμος θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση και θα ήταν στο δρόμο προς την ειρήνη.

Ήθελα να σώσω την ΕΣΣΔ, αλλά μόνο υπό την κυριαρχία της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό δεν μπορούσα να το κάνω. Ο Γέλτσιν ήθελε εξουσία, δεν ήξερε τίποτα για τη δημοκρατία ή τι σκόπευα να κάνω. Θέλαμε η δημοκρατική ΕΣΣΔ να έχει δικαιώματα και ελευθερία.

Τότε ο Γέλτσιν διέλυσε την ΕΣΣΔ. Εκείνη την εποχή δεν ήμουν στο Κρεμλίνο. Όλοι οι δημοσιογράφοι με ρώτησαν αν θα κλάψω. Δεν έκλαψα, γιατί κατάφερα πραγματικά να καταστρέψω τον κομμουνισμό στην ΕΣΣΔ, αλλά και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές χώρες. Δεν έκλαψα, γιατί ήξερα ότι εκπλήρωσα τον κύριο στόχο μου, που ήταν η ήττα του κομμουνισμού στην Ευρώπη. Αλλά πρέπει επίσης να ξέρετε, ότι ο κομμουνισμός πρέπει να ηττηθεί και στην Ασία, για να γίνει πιο γρήγορη η μετάβαση στη δημοκρατία και την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η διάλυση της ΕΣΣΔ δεν είναι επωφελής για τις ΗΠΑ, αφού δεν έχουν πλέον [απέναντι] καμία πανίσχυρη δημοκρατική χώρα, την Ένωση Ανεξάρτητων Κυρίαρχων Δημοκρατιών, όπως ήθελα να την μετονομάσω την ΕΣΣΔ.

Δεν μπορούσα να τα πετύχω όλα. Τώρα οι μικρές χώρες ευχαριστούν τις ΗΠΑ για τη βοήθεια. Ήθελα οι ΗΠΑ και η πρώην ΕΣΣΔ να είναι εταίροι χωρίς τη μάστιγα του κομμουνισμού. Αυτές θα μπορούσαν να ήταν οι κυρίαρχες χώρες του κόσμου.

Ο δρόμος προς τη δημοκρατία θα είναι μακρύς, αλλά έρχεται πολύ γρήγορα. Όλος ο κόσμος πρέπει τώρα να νικήσει και τα τελευταία απομεινάρια του κομμουνισμού!

Απόσπασμα συνέντευξης του Γκορμπατσόφ στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Άγκυρας που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες Dialog της Τσεχίας και Northstar Compass Τορόντο τον Φεβρουάριο του 2000. Ευγενική παραχώρηση της Northstar Compass. Για το κείμενο στην αγγλική: 'My Ambition was to liquidate Communism' https://www.revolutionarydemocracy.

#Gorbatschow #Γκορμπατσοφ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis