12:55  Τετάρτη, 15  Μαϊου  2024 
elendetr

Πόλεμος και Πόλεμος

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 12:08
Διαβάστηκε 5416 φορές

Είχαν κατακτήσει τα πάντα, κηρύσσοντας έναν ατέλειωτο, ύπουλο πόλεμο, είχαν διαφθείρει τα πάντα, διότι, μόλις άγγιζαν κάτι-κι εκείνοι άγγιζαν τα πάντα-το διέφθειραν, κι αυτό συνέβαινε μέχρι να πετύχουν την απόλυτη νίκη, κατακτούσαν και διέφθειραν, διέφθειραν κι μετά κατακτούσαν, έτσι προχωρούσαν μέχρι το τέλος, μέχρι τον ολοφάνερο θρίαμβό τους, έτσι, ή, για να είναι πιο ακριβής: άγγιζαν, διέφθειραν κι έτσι κατακτούσαν ή, μάλλον, άγγιζαν, κατακτούσαν και έτσι διέφθειραν, δρώντας είτε κρυφά είτε στο φως της μέρας, είτε με δεξιοτεχνία είτε απροκάλυπτα.

Χρειάστηκε καταρχάς, και για να ξεκινήσουν από το ύψιστο, να κατανοήσουν και να αποδεχτούν το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε Θεός ούτε θεοί, να τι έπρεπε να κατανοήσουν αμέσως όλοι εκείνοι που ενσάρκωναν την ευγένεια, το μεγαλείο την αριστεία, να το κατανοήσουν και να το αποδεχτούν, όμως κατά την άποψή του, είπε ο Κόριμ, ήταν ανίκανοι, πολύ απλά, δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν και να το πιστέψουν, ναι, να το συνειδητοποιήσουν. Κι έμειναν καρφωμένοι στη θέση τους, δίχως να κατανοούν και δίχως να το αποδέχονται, και πολύ γρήγορα θα έπρεπε να είχαν περάσει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή να αναγνωρίσουν ότι, εφόσον δεν υπήρχαν ούτε Θεός ούτε θεοί, τότε δεν υπήρχε ούτε καλό ούτε μεγάλο, αλλά δεν αντέδρασαν, τουλάχιστον αυτός, ο Κόριμ, έτσι έβλεπε τα πράγματα, πως δίχως Θεό και δίχως θεούς ήταν, πολύ απλά, ανίκανοι να αντιδράσουν. Κατά τη γνώμη του ήταν εκείνη ακριβώς τη στιγμή που άρχισε η εξαφάνισή τους από την ιστορία, ή μάλλον, από ιστορική άποψη, τότε ξεκίνησε ο αργός αφανισμός τους. Μετά από τρείς άτυχες μέρες που τις πέρασε αναζητώντας τις ουράνιες αρχές η θεία φώτιση του διέλυσε πλήρως τις αυταπάτες, του είχε ανοίξει τα μάτια και είχε δει το μέλλον που μας περίμενε, ένα μέλλον που τον είχε γεμίσει φρίκη. Το καλό και το μεγάλο δεν θα υποσκελίζονταν στο μέλλον από το κακό και την ποταπότητα, όχι θα υπήρχε κάτι το ριζικά και απίστευτα διαφορετικό. Σ’ αυτό το μέλλον το καλό και το μεγάλο θα εξέλειπαν, όχι μόνο ως πραγματικότητες, αλλά και ως κριτήρια. Στο μέλλον αυτό το κακό θα ήταν, όπως και το καλό, απόν-τουλάχιστον αυτό είχε διαπιστώσει ο Κόριμ, όταν, με τα μάτια του διάπλατα ανοιχτά, είχε δει κάτι σαν, όπως λέμε, όραμα.L Krasznahorkai

Αποσπάσματα από το κεφάλαιο Η Έλευση του Ησαΐα, του μυθιστορήματος Πόλεμος και Πόλεμος, του Ούγγρου Συγγραφέα László Krasznahorkai, που εικονίζεται. Εκδόσεις Πόλις, 2015, Σελ 347-359.     

Στην επικεφαλίδα η Ακολασία (Luxuria) και η Απληστία (Avaritia), εστεμμένες και συνοδευόμενες από την Ματαιοδοξία (Vanitas) στην Κόλαση. Λεπτομέρεια εικόνας (f 370 r) της περιόδου1370-1380 στη γαλλική μετάφραση από τον Raoul de Presles του έργου De Civitate Dei του Ιερού Αυγουστίνου, Βιβλία XI-XXII. Bibliothèque nationale de France, Français 22913.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « What is Europe? Intermundia - Metakosmia. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis