00:50  Τρίτη, 21  Μαϊου  2024 
elendetr

Η Εκκλησία Προσφεύγει στο ΣτΕ για τα Θεοφάνια

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 08:04
Διαβάστηκε 2223 φορές

Η σύγκρουση ανάμεσα στην Εκκλησία και την κυβέρνηση κλιμακώνεται. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προανήγγειλε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης να μην τελεστούν λειτουργίες στους ιερούς ναούς για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί ανήμερα των Θεοφανείων, αντιδρώντας σφοδρά στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Με ανακοίνωσή της δίνει εντολή στους Ιερούς Ναούς να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Α­γι­α­σμό των υ­δά­των εν­τός των εκκλησιών.
Η ενέργεια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εκτός από εύστοχη είναι και επιβεβλημένη. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε τη σιωπηλή έγκριση και αποδοχή μιας ανεκδιήγητης κυβερνητικής αυθαιρεσίας. Η απόφασή της ΔΙΣ αιτιολογείται πλήρως από την αντιφατική στάση και τις σπασμωδικές αντιδράσεις των υπευθύνων. Όταν σκόπιμα και αδίστακτα έχει εγκαταλείψει το ΕΣΥ, όπου τέσσερις στους πέντε ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ - για να αναφέρω μόνο μια εγκληματική επιλογή της - δεν μπορεί τώρα να εκπλήσσεται, παρά μόνο για το γεγονός ότι η αντίσταση έρχεται από την Εκκλησία της Ελλάδος που ορθώνει ανάστημα. Εδώ και καιρό είχα επισημάνει ότι οι ενέργειες των κυβερνητικών στελεχών αποτελούν έμμεση υποκίνηση σε απείθεια. Συμβαίνει τώρα. Η ισονομία δεν μπορεί να είναι ούτε προαιρετική, ούτε επιλεκτική.

Πέρα από την αφελή ανάγνωση περί σκοταδισμού και πεφωτισμένων, η ενέργεια της Ιεραρχίας είναι εξόχως πολιτική. Και μάλιστα τη στιγμή που η αξιωματική κυρίως αντιπολίτευση κοιμάται, ψαρεύοντας με το γνωστό θρασύδειλο τακτικισμό της σε θολά νερά. Αντί να πάρει θέση στο επίμαχο και σπουδαίο αυτό ζήτημα απλώς ρωτάει την Κυβέρνηση τι θα κάνει γι' αυτό το θέμα.

Και επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται για αμφισβήτηση του πολιτικού χώρου ή μόνο γι αυτό. Πρόκειται για το εξευτελιστικό ξεγύμνωμα της ανερυθρίαστης διγλωσσίας και της κραυγαλέας ανικανότητας του σημερινού της προσωπικού. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που ίσως και να μην παραστεί ούτε στην ορκωμοσία των νέων κυβερνητικών στελεχών, και η πλειονότητα του πληρώματος της Εκκλησίας δεν είναι ούτε αρνητές του κορονοϊού, ούτε συνωμοσιολόγοι. Είναι αηδιασμένοι και απηυδισμένοι πολίτες που κάποια στιγμή θα ξεσπούσαν. Το κάνουν τώρα. Σε όσους, και είναι αρκετοί αυτοί, περίμεναν εξεγερτικές αντιδράσεις από τον νωθρό ελληνικό προοδευτισμό υπενθυμίζω τη σοφή και ιδιαίτερα επίκαιρη παροιμία του ελληνικού λαού: Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες.

  

 

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ελπίδα ‘Worst President ever’ »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis