00:13  Τρίτη, 21  Μαϊου  2024 
elendetr

Όμορφη Σιωπηλή Αντοχή

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 03:59
Διαβάστηκε 2066 φορές

Silence is all we dread.
There’s Ransom in a Voice –
But Silence is Infinity.
Himself have not a face.

Emily Dickinson, 1830 - 1886.

 
(Τρέμουμε όλοι τη Σιωπή.
Για μια Φωνή Λύτρα θα δώσεις–
Μα Άπειρο είναι η Σιωπή.
Κι Αυτό δεν έχει μία όψη)
Μετάφραση: Μαρία Δαμολή.
 
Έμιλυ Ντίκινσον, Αμερικανίδα ποιήτρια. Υπήρξε οικουμενική, ζώντας σε προαιρετική απομόνωση σχεδόν χωρίς να έχει εγκαταλήψει το δωμάτιό της στη μικρή πουριτανική πόλη του Άμερστ της Μασαχουσέτης. Έγινε διάσημη, χωρίς να έχει εκδώσει συλλογή όσο ζούσε. Στο ποίημα της Η τρισευτυχισμένη Ώρα σημείωνε αυτοαναφορικά: Οδύνη αφόρητη το να μην έχεις τα φτερά Ή να ’σαι απλώς πολύ βαρύς για να πετάξεις. 
Υπαινικτική και λυρική, με εσωτερικούς δραματικούς μονολόγους και ελλειπτικούς στίχους, υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική. Τα ποιήματα της ξεπερνούν τα 1800. Εκτός από 10 ποιήματα που δημοσιεύτηκαν ανώνυμα όσο ζούσε, κάποιο μάλιστα χωρίς την άδειά της, το έργο της ανακαλύφτηκε από την αδελφή της Λαβίνια μετά τον θάνατό της.
Η Έμιλυ είχε εκφράσει στη Λαβίνια την επιθυμία να καεί η αλληλογραφία της μετά το θάνατό της. Εκεί σ' ένα κλειδωμένο συρτάρι του γραφείου της η Λαβινία βρήκε τα σαράντα τετράδια και κάποια σκόρπια φύλλα με το έργο της αδερφής της. Ήταν ευτύχημα που το πρόσεξε και το ξεχώρισε από το υλικό που κατάστρεψε, σεβόμενη την επιθυμία της μεγαλύτερης αδερφής της. E.Dickinson
Ο πρώτος τόμος με τα ποιήματά της εκδόθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1890. Αν και η δημοσίευση του συνολικού έργου της στην αυθεντική του μορφή ολοκληρώθηκε το 1955, στην Emily Dickinson αναγνωρίστηκε πολύ πιο πριν, μετά την έκδοση της πρώτης επιλογής από το έργο της, δεσπόζουσα θέση στην αμερικανική ποίηση. Τα ποιήματά της επανεκδίδονται διαρκώς και επιλογές από αυτά διδάσκονται στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια αμερικανική εκπαίδευση.
Όσο παραγωγική υπήρξε στο έργο της, τόσο πληθωρική υπήρξε και στην επταετία των σπουδών της στην Ακαδημία του Άμεσρτ, όπου παρακολούθησε μαθήματα αγγλικής γλώσσας, κλασικής λογοτεχνίας, ιστορίας, λατινικών, φιλοσοφίας, αριθμητικής, βοτανολογίας και γεωλογίας. Στη γενέτειρα πόλη της των 2000 κατοίκων, όσο ζούσε ήταν περισσότερο γνωστή ως ιδιόρρυθμη και μοναχική βοτανολόγος.      
 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis