17:02  Δευτέρα, 13  Μαϊου  2024 
elendetr

Ιδού ο Άριστος

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 12:55
Διαβάστηκε 918 φορές
Ιδού ο Άριστος Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Ο θεσσαλονικιός μαθητής Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, με διακρίσεις σε μαθηματικούς διαγωνισμούς, την πρώτη θέση στην ολυμπιάδα επιστημών, άριστους βαθμούς, εθελοντικό έργο, αλλά πριν και πάνω από όλα έφεση για μάθηση έγινε δεκτός στην πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Yale. Η αποδοχή του αρχηγού της ομάδας ρομποτικής VeloCT που συμμετέχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό "F1 in schools" σ' ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, του εξασφάλισε και την υποτροφία για το 97% των διδάκτρων που φτάνουν τα 88.000 δολάρια ετησίως.

Ένα ενθαρρυντικό και αμφίσημο μήνυμα από την άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα των πραγματικά αρίστων. Όπως θα είναι τα μηνύματα κι απ' όλα τα παιδιά που σε μερικές εβδομάδες θα διαγωνιστούν στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια με σκοπό να προοδέψουν και να προκόψουν. Να προσφέρουν στην κοινωνία υπό την υψηλή εποπτεία πολιτικών που είναι ταγμένοι στην αλλοίωση μιας αξιοκρατικής διαδικασίας και στην υπονόμευση της δημόσιας παιδείας. Από αυτό προέρχεται η αμφισημία. 

Θυμάμαι εκείνο που είχε συμβουλέψει στους Γερμανούς ο Καγκελάριος Leo von Caprivi (1890-1894), όταν η χώρα του στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αιμορραγούσε από την αθρόα μετανάστευση: Η Γερμανία θα έπρεπε να εξάγει προϊόντα, αν δεν ήθελε να εξάγει ανθρώπους. Τότε άρχισε η Γερμανία να επενδύει στη δημόσια παιδεία και στην κρατική έρευνα το τριπλάσιο ως ποσοστό επί του Α.Ε.Π. σε σχέση με τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Θυμάμαι επίσης και ένα προσωπικό περιστατικό. Πριν από αρκετά χρόνια διεύθυνα το μικρό υποκατάστημα της τράπεζας που δούλευα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Ένα πρωί εμφανίστηκε η κυρία Σ.Σ., η οποία αιτήθηκε ένα προσωπικό δάνειο. Στη συζήτηση για το σκοπό του δανείου είπε πως στο γιο της, που την προηγούμενη χρονιά είχε εισαχθεί στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, είχε προταθεί από ένα αμερικανικό Πανεπιστήμιο, στο Μαϊάμι νομίζω, η μετεγγραφή και μετακίνησή του εκεί με πλήρη υποτροφία. Χρειαζόντουσαν κάποια επιπλέον χρήματα για τον συνοδέψουν. Το δάνειο εγκρίθηκε. Μίλησα με διάφορες υπηρεσίες της τράπεζας και έστειλα αιτήματα για να επιβραβεύσουμε τον νεαρό με κάποιο συμβολικό ποσό. Απορρίφτηκαν όλα.        

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis