18:37  Δευτέρα, 13  Μαϊου  2024 
elendetr

Φτωχέ Ανόητε! Είσαι τόσο Αφελής.

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021 10:09
Διαβάστηκε 829 φορές
Φτωχέ Ανόητε! Είσαι τόσο Αφελής. Πίνακας του Αμερικανού καλλιτέχνη της pop art και ακτιβιστή Keith Haring, 1958 – 1990.

Οι πρόωρες και επιτηδευμένες θριαμβολογίες των ημεδαπών πανηγυριστών της παγκοσμιοποίησης για τη "συμφωνία" στη G7 του 2021 για το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικόυ συντελεστή 20% που θα μπορούσε να επιβληθεί στα κέρδη από τις πωλήσεις των εταιρείων* μου θύμισε τις παρακάτω αποστροφές του αλχημιστή Artephius (~1150) και της Turba Philosophorum (13ος αιώνας)**: Φτωχέ ανόητε! Είσαι τόσο αφελής ώστε να πιστεύεις ότι σου διδάσκουμε ανοιχτά το μεγαλύτερο και σημαντικότερο από τα μυστικά; Σε διαβεβαιώνω πως όποιος θελήσει να εξηγήσει σύμφωνα με τη συνηθισμένη και κυριολεκτική έννοια των λέξεων αυτό που γράφουν οι Ερμητικοί Φιλόσοφοι θα βρεθεί μπροστά σ' ένα λαβύρινθο από τον οποίο δεν θα μπορεί να ξεφύγει, και δεν θα έχει τον μίτο της Αριάδνης για να τον οδηγήσει στην έξοδο. Να ξέρετε ότι εμείς είμαστε σύμφωνοι, ό,τι κι αν πούμε. Ο ένας θα ρίξει φως σ' αυτό που ο άλλος έχει κρύψει και εκείνος που ψάχνει στ' αλήθεια μπορεί να βρει τα πάντα.

(* However, under the G7 deal, companies could be taxed in any country where they make more than 10% profit on sales. Above that point, the company would have to pay 20% tax. The deal is "all about changing which country gets to tax the companies", says Chris Sanger, head of tax policy at accountancy firm EY.By Michael Race BBC News.

**Umberto Eco, Στους ώμους γιγάντων, Σελ. 158 & 159) 

Υ.Γ.: Προσπαθώντας να φανταστώ τις εκφράσεις στην ανάγνωση των αποσπασμάτων, που έχουν παρατεθεί ως αλληγορικά σχόλια στο πρώτο ανακοινωθέν των προθέσεων για έναν παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή, μου έρχεται στο νου και μια άλλη περιγραφή από τον Ουμπέρτο Έκο: Μου περιέγραψε το εκκρεμές, έτσι όπως το είδα το Σάββατο - και ίσως το Σάββατο να το είδα έτσι επειδή ο Μπέλμπο με είχε προετοιμάσει για το θέαμα. Τότε δεν θα πρέπει να έδειξα μεγάλο ενθουσιασμό, κι ο Μπέλμπο με κοίταξε όπως θα κοίταζε κάποιον που μπροστά στην Καπέλλα Σιξτίνα θα ρωτούσε αν αυτό ήταν όλο. (Το Εκκρεμές του Φουκώ, Σελ.303) 

Στην ένθετη εικόνα άτυπο στιγμιότυπο της G7 Summit, Fri 11 Jun 2021, δημοσιευμένη στον The Guardian: Life’s a beach ... Carrie Johnson and Jill Biden entertain Johnson’s son, Wilfred, in Cornwall. Photograph: Anadolu Agency/Getty Images. Νομίζω ότι η φωτογραφία αποδίδει με ακρίβεια το πνεύμα των G7 απέναντι στους πολίτες.

g7 2021

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Μπουφαετός ως Κοινωνικό Σύμβολο. Το Πρώτο Σκαλί »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis