11:50  Δευτέρα, 13  Μαϊου  2024 
elendetr

Ο Μπουφαετός ως Κοινωνικό Σύμβολο.

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 17:39
Διαβάστηκε 845 φορές
Ο Μπουφαετός ως Κοινωνικό Σύμβολο. Bubo Bubo Sibiricus

Η επιστημονική του ονομασία είναι Bubo bubo ruthenus. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς τους είναι ότι κάθονται όλη τη μέρα ακίνητοι με μισόκλειστα μάτια, πάνω σε ένα κλαδί δέντρου ή σ' ένα βράχο, βυθισμένοι σε ελαφρό λήθαργο. Με τον παραμικρό θόρυβο όμως τινάζονται και καταφεύγουν σε ασφαλές μέρος. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα το συγκεκριμένο είδος για να το παρομοιάσω με τη θλιβερή πλειονότητα των αξιοθρήνητων σχολιαστών των αξιόλογων τενιστικών επιδόσεων των Στέφανου Τσιτσιπά και Μαρίας Σάκκαρη. 

Είναι θλιβεροί γιατί τόσο οι ενθουσιώδεις υμνητές όσο και οι πικρόχολοι επικριτές, προσπαθώντας να πολιτικοποιήσουν εντελώς αδέξια ένα αθλητικό γεγονός, ευτελίζουν το βασικό χαρακτηριστικό και το κύριο μήνυμα των γεγονότων: την προγραμματισμένη, σκληρή και διαρκή προσπάθεια. Εκτός από την αναμφισβήτητη στήριξη των οικογενειών τους ή τις ενδεχομένως ευνοϊκές συγκυρίες ο Στέφανος Τσιτσιπάς, η Μαρία Σάκκαρη, ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Άννα Κορακάκη και τόσοι άλλοι σαν κι αυτούς δούλεψαν. Ας το καταλάβουμε και κυρίως ας το αποδεχτούμε επιτέλους. Δεν τους ευνόησε και δεν τους χαρίστηκε τίποτε και κανένας: δούλεψαν.

Και δεν είναι αξιοθρήνητοι μόνο γιατί επιδεικνύουν τα κραυγαλέα συμπλέγματα μιας συνειδητοποιημένης κατωτερότητας, είτε προσπαθώντας να οικειοποιηθούν είτε επιχειρώντας να υποβαθμίσουν, τις επιτυχίες τρίτων για προφανείς προσωπικούς και παραταξιακούς λόγους. Γίνονται, εντελώς προβλέψιμα, ακόμα πιο απελπιστικοί γιατί σε μια παρατεταμένη εποχή ρευστότητας, ανακατατάξεων και επαναπροσδιορισμών οι αθλητές που προαναφέρθηκαν και τόσοι άλλοι σαν κι αυτούς θα έπρεπε να προβάλλονται ως παραδείγματα για μίμηση και πρότυπα. 

Οι κυρίαρχες ομάδες στην ελληνική κοινωνία αδυνατούν να κατανοήσουν τον σημερινό κόσμο. Έτσι αντιμετωπίζουν τους πολέμους του σήμερα με τα όπλα του χτες. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη συμπεριφορά απέναντι στον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη, που θα ήταν και το λιγότερο. Προσέξτε το φολκλορικό κιτς των εορτασμών για τη διακοσιοστή επέτειο του 1821. Και δεν αναφέρομαι καν στις προσπάθειες στρέβλωσης και συγκάλυψης διαφόρων σκανδάλων, σε διάφορα επίπεδα και κοινωνικούς χώρους.     

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis