14:55  Κυριακή, 28  Απριλίου  2024 
elendetr

Το Κελάηδημα της Φιλομήλας

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 14:02
Διαβάστηκε 978 φορές
Το Κελάηδημα της Φιλομήλας Philomela, Procne e Tereus - Sebastiano Del Piombo, Villa Farnesina, 16th c.

Στην καρδιά των μύθων κρύβεται πάντα μια αλληγορική αλήθεια. Ο αντίλαλός τους φτάνει σε μας από τα βάθη των αιώνων. Μιλάνε σ’ όσους έχουν αυτιά να ακούν. Αποκαλύπτουν σ’ όσους έχουν μάτια να βλέπουν.

Ο Τηρέας απέκτησε με την Πρόκνη έναν γιο, τον Ίτη. Βίασε την αδελφή της Φιλομήλα και της έκοψε τη γλώσσα για να μην το μαρτυρήσει. Εκείνη κέντησε το βιασμό της. Η Πρόκνη σκότωσε τον γιο και πρόσφερε τις σάρκες στον Τηρέα να τις φάει. Όταν ο Τηρέας κατάλαβε τι είχε συμβεί άρπαξε ένα τσεκούρι και καταδίωξε τις δύο αδελφές. Τις έφτασε στη Δαυλίδα της Φωκίδας. Οι αδελφές παρακάλεσαν τους θεούς να τις σώσουν. Ο Δίας μεταμόρφωσε την Πρόκνη σε χελιδόνι και τη Φιλομήλα σε αηδόνι. Ο Τηρέας μεταμορφώθηκε σε τσαλαπετεινό.

Ο Δίας ενσαρκώνει τη συμπαντική δικαιοσύνη. Κρυμμένη στα δέντρα, βαθιά μέσα στα δάση, η Φιλομήλα γλυκαίνει και ζωντανεύει τις νύχτες με το κελάηδημά της. Όσοι αγρυπνούν την ακούνε. Το λοφίο του τσαλαπετεινού δείχνει τη βασιλική του προέλευση. Το μακρύ και αιχμηρό ράμφος του συμβολίζει τη βίαιη και αρπακτική φύση του. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που χαρακτηρίζονται ως πτηνόμορφοι. #Documento  #Φιλιππίδης Upupa

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Momiji Nishiya Χρυσός και Icon »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis