06:54  Κυριακή, 28  Απριλίου  2024 
elendetr

Το Κλειδί της Επιβίωσης.

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 13:54
Διαβάστηκε 885 φορές
Το Κλειδί της Επιβίωσης. Sankt Corona am Wechsel, Österreich, 2021.

Υπάρχει μια σπουδαία, διαχρονική και σκληρή αλήθεια στο στίχο: Δεν είναι εύκολο ν’ αλλάξεις· έχει κι η λάσπη ηδονή. Στη σύνθεσή του από μια άλλη εντελώς διαφορετική εποχή, το μακρινό 1982, ο αείμνηστος Άκης Πάνου μιλούσε για την αγάπη. Αλλά όπως ο καθένας ξέρει οι διεισδυτικές ματιές της πραγματικής τέχνης αποκαλύπτουν σχέσεις και πράγματα που έχουν γενικότερη χρήση και ποικιλία εφαρμογών.

Μπορούμε να αφεθούμε στην αυτοκαταστροφική ηδονή του μοιρολατρικού βούρκου της αυτολύπησης με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα*. Βασιλείς εκπίπτουν, πορφυρογέννητοι απαξιώνονται, πλούσιοι πτωχεύουν. Η πτώση των ισχυρών δεν μπορεί να παρηγορήσει τους αδύνατους. Μπορεί όμως να τους διδάξει: Η ζωή δεν χαρίζεται σε κανέναν. Μοιράζει την επιτυχία και την αποτυχία ιδιότροπα. Αλλά ευνοεί τους τολμηρούς. Η αυτολύπηση είναι παιδί της αλαζονείας και του τύφου**. Δηλαδή εκείνων που πιστεύουν αυθαίρετα ότι η ζωή δεν τους ανταμείβει όπως θα όφειλε. Γι αυτό η κοινωνία είναι γεμάτη από χαμένα ταλέντα. (*Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον, Κ.Π. Καβάφης, 1911. ** Τύφος, ο : Η έπαρση. Henry G. Liddell - Robert Scott, Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης, Τόμος IV, Σελ. 404)

Ο καθένας ξέρει ότι η προσαρμογή είναι το κλειδί της επιβίωσης. Δεν μπορεί όμως ο καθένας να βρει το κλειδί και να φτάσει στην κλειδαριά. Οι υπεύθυνοι πάντως του χιονοδρομικού κέντρου στο χωριό Sankt Corona, των 375 κατοίκων στα 900 μέτρα υψόμετρο στις Αυστριακές Άλπεις, πιστεύουν ότι το έχουν βρει και προσπαθούν. Ο περιορισμός των χιονοπτώσεων σε ύψη κάτω από τα 1500 μέτρα συντόμευσε τις δραστηριότητες στις πίστες κατά έναν μήνα. Η κλιματική αλλαγή τους στέρησε τα τελευταία 20 χρόνια τους 45 από τους 70 χιλιάδες επισκέπτες. Με κάποιες παρεμβάσεις στα lift παλεύουν να επανακτήσουν τους χαμένους εκδρομείς, προτείνοντας το mountain biking. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν. Τους το εύχομαι. Ο Βιργίλιος έλεγε: Labor omnia vincit (Η δουλειά τα νικάει όλα. Γεωργικά Ι, 145-146)

#ClimateCrisis  #climate #climatechange #Austria @SanktCorona #κλιματικήαλλαγή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis