13:32  Δευτέρα, 6  Μαϊου  2024 
elendetr

Προσδόκιμο Ζωής & Οικονομική Ανάπτυξη.

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 15:50
Διαβάστηκε 854 φορές

Ερευνητικές ομάδες των Πανεπιστημίων Warwick, Glasgow-Adam Smith Business School και του The Alan Turing Institute μελέτησαν τη σχέση οικονομίας και προσδόκιμου ζωής. Το φθινόπωρο του 2019 ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Κατέληξαν στο ότι κάθε χρόνος στο προσδόκιμο ζωής των πολιτών στις δυτικές χώρες ισούται με διακύμανση έως και 4,3% στο ΑΕΠ*.

Η στατιστική τεκμηρίωση επαληθεύει με κάποιο προβληματικό επιστημονισμό μια αρχαία και κοινή διαπίστωση. Η προβληματικότητα του επιστημονισμού, αν όντως υπάρχει, προκύπτει από την αντίφαση της χαμηλότερης κατάταξης χωρών σε σχέση με την Ελλάδα, που προβάλλονται ως σύγχρονοι κοινωνικοί παράδεισοι. Τα υψηλά επίπεδα παραοικονομίας στη χώρα μας θα μπορούσαν να είναι μια εξήγηση. Ίσως και η σχετική καθυστέρηση της επίδρασης των επιπτώσεων της κρίσης πριν την πανδημία στο σχετικό μέγεθος. 

Στον αντίποδα της υποκρισίας των έμμισθων απολογητών της πλουτοκρατίας, που προστατευμένοι προπαγανδίζουν τις αρετές και τη χαρά μιας λιτής και ανεπιτήδευτης ζωής, συγχέοντας σκόπιμα τη φτώχεια με την ολιγάρκεια, ο αείμνηστος Ηλίας Πετρόπουλος επέμενε: Μην ακούτε τα ψέματα: ο Πλούτος και φέρνει την Ευτυχία και διώχνει τη Δυστυχία. (Ηλίας Πετρόπουλος, Το Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη, Νεφέλη 1990, Σελ. 31)

* Για περισσότερα: News Release 14 Oct 2019. Prof. Andrew Oswald, Prof. Daniel Sgroi and Prof. Eugenio Proto, University of Warwick, University of Glasgow, Adam Smith Business School and The Alan Turing Institute, Prof. Thomas Hills, Dr Chanuki Seresinhe.   

#LifeExpectancy #economy #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis